Probabil ca jumatate dintre familiile de romani isi folosesc banii, acumulati prin economisire intr-o perioada de timp sau obtinuti rapid in urma unui credit bancar, in scopul achizitionarii de locuinte. Trebuie spus ca aceasta achizitie poate fi considerata drept o investitie, indiferent daca locuinta respectiva va deveni domiciliu sau va fi inchiriata ulterior achizitiei. Aceasta investitie este insa mult mai riscanta decat plasarea banilor, de exemplu, intr-o banca. De obicei, pretul locuintelor creste in timp, dar nu constituie o regula generala. In 2008, pretul locuintelor din Romania a scazut si cu 70%. In plus, atunci cand preturile cresc rata de crestere este incerta. Preturile pot sa ramana la acelasi nivel mai multi ani, asa cum s-a intamplat in Romania in perioda 2011-2012, dupa care pot sa creasca vertiginos cu pana la 20% intr-un singur an.

Daca bani utilizati nu provin din economiile personale ale familiei, trebuie retinut faptul ca, in timp ce banca poate sa furnizeze marea parte a fondurilor necesare achizitionarii locuintei, debitorul este de fapt cel care isi asuma riscurile, in conditiile in care prin contract isi asuma responsabilitatea restituirii imprumutului, indiferent de pretul de piata al locuintei. Si am vazut ce s-a intamplat cu creditele in franci elvetieni in Romania.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont