Ziua de marti a fost una atipica, aducand mai multe vesti bune: cea mai mare listare pe Bursa de la Bucuresti din acest an, cresteri salariale pentru angajatii celui mai mare retailer alimentar din Romania, dar si un program interesant dedicat tinerilor si lansat de Ministerul Muncii.

MedLife se listeaza pe Bursa

Furnizorul de servicii medicale private MedLife si-a anuntat planurile de a se lista pe Bursa de la Bucuresti printr-o oferta publica initiala care ar trebui sa se incheie pana la finele anului. Familia Marcu nu vinde actiuni in cadrul ofertei si va pastra controlul companiei, cel mai mare jucator de pe piata serviciilor medicale private. In cadrul ofertei, fondul de investitii V4C Eastern Europe Holding V si International Finance Corporation (IFC), membra a Grupului Bancii Mondiale, intentioneaza sa vanda cumulat un pachet de 44% din actiunile MedLife. Familia Marcu ramane cu 51%, iar IFC cu cel putin 5%.

Banca Mondiala vede crestere economica mai mica de 5% pentru Romania

Banca Mondiala (BM) se asteapta ca Romania sa inregistreze anul acesta o crestere economica sub 5%, urmand ca avansul economic sa incetineasca in urmatorii doi ani. Romania va reusi, insa, sa mentina deficitul bugetar sub limita de 3% (maximul acceptat in UE) atat anul acesta, cat si in 2017 si 2018.

Potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala, cresterea PIB trebuia sa se situeze anul acesta la 5,1%, in 2017 la 3,8%, iar in 2018 la 3,4%. Pentru toti cei trei ani, analistii Bancii Mondiale considera ca Guvernul va ramane cu deficitul bugetar la aproximativ 2,8%.

Salarii mai mari pentru angajatii celui mai mare retailer alimentar

Kaufland, unul dintre cei mai mari angajatori din Romania, va creste salariul minim pentru lucratorii comerciali din magazine, ajungand astfel la suma de 2000 lei brut, incluzand tichete de masa. In functie de vechime, salariul unui lucrator comercial poate ajunge chiar si pana la suma de 3.800 lei brut, aceasta cuprinzand sporuri si tichete de masa.

Potrivit datelor proprii, cresterile salariale au loc periodic in companie, ultima fiind implementata in luna mai 2016. Noua majorare va avea loc efectiv de la 1 martie 2017.

De asemenea, Kaufland Romania anunta si cresterea perioadei minime de concediu de odihna anual, de la 21 la 22 lucratoare, acordand astfel angajatilor sai o zi de concediu in plus.

“Prima Camera”, program pentru tineri marca Ministerul Muncii

Ministerul Muncii va lansa, la inceputul anului viitor, programul "Prima camera” pentru integrarea socio-profesionala a tinerilor de peste 18 ani care ies din sistemul institutionalizat, proiect care reprezinta un sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor unei vieti independente, a anuntat Dragos Pislaru, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, adaugand ca, pentru o perioada de doi ani, cheltuielile cu plata chiriei si cele de intretinere vor fi suportate de stat.

Legea vanzarii de terenuri, definitivata

Proiectul de lege privind vanzarea terenurilor, care stabileste suprafetele ce vor putea fi achizitionate, a fost definitivat, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a anuntat decizia de a impune o limita de 500 de hectare pentru persoanele juridice si de 150 de hectare in cazul persoanelor fizice.

“Am decis in final sa reducem la 500 de hectare pentru persoanele juridice si 150 de hectare pentru persoanele fizice. Asa va iesi legea din minister in perioada urmatoare si o vom duce la avizat la celelalte ministere, iar urmatorul parlament va trebui sa adopte legea respectiva”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, conform News.ro.

Enel pompeaza bani in digitalizare

Enel va investi 200 de milioane de euro in Romania pana in 2019, pentru digitalizarea retelei si a echipamentelor, potrivit unei prezentari publicate marti de grupul italian.

Investitiile vor avea loc in domenii precum instalarea de contoare inteligente, automatizarea statiilor si managementul fortei de munca si al clientilor. In prezent, 5% dintre clienti beneficiaza de contoare inteligente. In primele noua luni ale anului, Enel a obtinut in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 266 milioane de euro, in scadere cu 5,3%, ca urmare a productiei si veniturilor mai mici din distributia de electricitate. Grupul este prezent in Romania prin intermediul Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energie Muntenia si Enel Energie, conform News.ro.

Vanzari mai mari in magazinele ANAF

ANAF a inregistrat o crestere de 40% a veniturilor obtinute in prima jumatate a anului din vanzarea de bunuri prin intermediul retelei proprii de magazine. Cresterea a fost alimentata de intensificarea activitatii de valorificare si reorganizarea unor structuri din Ilfov si sectoarele Bucurestiului.

In primul semestru al anului, veniturile din vanzarea de bunuri in magazinele proprii s-au situat la 2,05 milioane de lei, fata de 1,47 milioane de lei in acelasi interval al anului anterior, potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea wall-street.ro.

Peste un milion de abonamente in sistemul privat de sanatate

Piata serviciilor medicale private a depasit 1 milion de abonamente de sanatate, dintre care Regina Maria numara peste 365.000 de abonamente. Un studiu realizat de Regina Maria arata ce impact au aceste abonamente asupra stilului de viata al angajatilor.

Reteaua de sanatate Regina Maria a realizat un studiu la nivel national, care are la baza o analiza cantitativa si calitativa a datelor interne ale retelei, cuprinzand 1.464.383 de accesari, dintre care 785.000 sunt ale abonatilor corporate din peste 20 de industrii din Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri