Peste 50% din tinerii din Republica Moldova isi doresc sa isi deschida propria afacere, in ciuda mediului antreprenorial „destul de provocator”. Printre barierele de care se lovesc insa acestia se numara lipsa banilor, situatia politica actuala a tarii, birocratia, coruptia sau concurenta. Cu toate acestea, a fi antreprenor in Republica Moldova atrage dupa sine si o serie de avantaje pentru viitoarea afacere.

Potrivit unui studiu realizat de catre Dreamups, primul campus de inovatie pentru lansarea unor start-up-uri tehnologice in Moldova, Ministerul Tineretului si Sportului si Magenta Consulting, principalele provocari pentru viitorii antreprenori sunt lipsa banilor (45%), situatia politica actuala din tara (14%), concurenta (12%). Tot la capitolul „piedici” se inscriu situatiile neprevazute, birocratia, impozitele mari, lipsa sustinerii, lipsa unor informatii, coruptia sau piedici din partea statului.

In schimb, potentialii antreprenori sunt mult mai optimisti in privinta sanselor cresterii afacerii lor decat antreprenorii actuali.

„In momentul deschiderii afacerii, potentialii antreprenori evidentiaza urmatoarele tipuri de probleme: coruptia, birocratia, insuficienta banilor, in timp ce actualii antreprenori au fost preocupati in primul rand de lipsa cumparatorilor si de vanzarile mici, concurenta mare si imposibilitatea estimarii riscurilor. Precum s-a mentionat in cadrul unui focus grup, din motivul politizarii mediului de afaceri, din cauza utilizarii parghiilor mai putin legale in lupta cu concurenta, mediul de afaceri este perceput ca ceva murdar si neatractiv de mai multe persoane tinere. Potentialii antreprenori isi fac griji ca afacerea lor ar putea fi inhibata de la bun inceput, daca autoritatile locale nu ar fi de acord cu deschiderea afacerii (pe motive politice sau din cauza refuzului antreprenorului de a plati mita)”, spune pentru wall-street.ro Sergiu Matei, co-fondator Dreamups.

Totul este posibil, doar ca majoritatea celor care incep sa faca antreprenoriat au gandire limitata

Iurie Gorea, Dreamups

Per general, in fata tinerilor care isi doresc o afacere stau probleme precum: lipsa banilor (68% in opinia antreprenorilor potentiali si 42% in opinia actualilor antreprenori), coruptia (33% si 27% corespunzator), concurenta (20% si 16%), birocratie (15% si 23%), lipsa sustinerii din partea statului (15% si 22%). Ce solutii au in vedere? Viitorii antreprenori iau in calcul luarea accesarea unor imprumuturi (16%), continuarea activitatii de baza (13%), insistenta (10%), informarea (10%). Surprinzator, 8% dintre acestia iau in considerare chiar darea de mita.

“In Dreamups noi zicem: Pentru ca lucrurile sa se schimbe, tu trebuie sa te schimbi. Pentru ca lucrurile sa fie mai bune, tu trebuie sa fii mai bun! Ne concentram pe antreprenorii care isi doresc sa se dezvolte, sa fie mai buni”, afirma si Iurie Gorea, co-fondator Dreamups si co-fondator al catorva afaceri locale precum DAS Light si Bugor.

Profilul unui tanar antreprenor din Republica Moldova

Datele aceluiasi studiu releva faptul ca, in randul tinerilor antreprenori, 59% sunt barbati. Dintre acestia 82% au studii superioare, 83% sunt din mediul urban, trei patrimi nu au lucrat peste hotare.

Mai mult, 24% activeaza in comert, 10% in constructii si 9% in agricultura.

„Totodata este interesant de mentionat ca majoritatea tinerilor din Republica Moldova isi doresc deschiderea unei afaceri – 56% au astfel de intentii. Se observa ca ponderea barbatilor in randul celor care isi doresc o afacere este mai mare, totodata, in timp ce 58% dintre tineri cu varsta intre 16 si 29 de ani traiesc in mediul rural, in randul doritorilor de a deveni antreprenori, cota celor care traiesc in mediul rural este de 51%, deci in mediul urban aceasta intentie este mai proeminenta”, considera Sergiu Matei.

In acest moment, Dreamups promoveaza doua programe de accelerare a ideilor de afaceri. Unul dintre aceste programe este Founder Institute, un program de accelerare international, care se desfasoara inca in 100 de orase ale lumii, avand peste 4.400 de mentori internationali. Valoarea de portofoliu estimata a companiilor lansate in cadrul Founder Institute este de 15 miliarde dolari.

Cel de-al doilea program de accelerare este unul local – Space Program. Acesta, pe langa componentele de invatare, ofera tinerilor spatiu de lucru, „primul lor oficiu”, puncteaza Sergiu Matei.

Costurile de participare in programul Founder Institute a fost negociat pana la 250 dolari, iar in Space Program costurile de participare sunt de 120 euro. Pana acum, la aceste programe au participat peste 50 de start-up-uri, fiind lansate in acest interval circa 10 afaceri care solutioneaza probleme din domeniul sanatatii, psihologiei, logistic, tehnologiilor web.

Avantaje? Un inginer la Chisinau este de 10 ori mai ieftin decat in San Francisco sau Londra

In ciuda barierelor de care se pot lovi antreprenorii din Republica Moldova, exista si avantaje care pot impulsiona activitatea afacerilor de aici, crede Matei. Acesta vorbeste despre forta de munca „destul de ieftina”, ceea ce determina costuri mai mici. Astfel, un inginer din Chisinau este de 10 ori mai ieftin decat in San Francisco sau Londra.

La acest aspect se adauga sarcini fiscale reduse comparativ cu alte tari din regiune (impozitul pe venit 12%), acorduri de liber schimb cu tari din Europa de Vest si de Est cu impozitare zero, parcuri IT si facilitati IT din punct de vedere fiscal.

Fiind o piata mica, tu trebuie sa fii international din prima zi. Esti destul de limitat si trebuie sa gandesti global. Realitatea grea din tara este si un avataj, daca reusesti aici, respectiv, poti reusi si in orice parte a lumii

Sergiu Matei

In opinia sa, pentru a sustine antreprenorii Republica Moldova are nevoie de modele de succes, mentori, capital reciclat si comunitati organizate de antreprenori pentru antreprenori.

„Reusitele antreprenorilor de succes, pot impulsiona si alti oameni sa creada ca ei ar putea la fel. Pentru o cultura prospera a antreprenoriatului, comunitatea are nevoie de modele. Start-up-urile sunt greu de construit, pentru asta e nevoie de antrenori, mentori care sa te ajute, sa-ti indice directia de navigare. De asemenea, antreprenorii locali trebuie sa investeasca inapoi in comunitate, din pacate, astazi foarte putini fac acest lucru. Credem ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Tot de ceea ce este nevoie, este ca acesti antreprenori sa fie sprijiniti pentru a fi capabili sa construiasca”, conchide Sergiu Matei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri