Sistemul de taxe adesea influenteaza politica de angajari a firmelor, nivelul investitiilor facute de acestea, precum si disponibilitatea antreprenorilor de a se extinde. Chiar daca a existat un progres in ultimii ani, Romania nu are foarte multe motive de lauda in aceasta privinta, datele furnizate de Comisia Europeana aratand ca tara noastra are cele mai mari probleme cand vine vorba de informatizarea sistemelor de plata, precum si la capitolul colectare de taxe, fapt care pune presiune suplimentara pe afacerile si platitorii de buna credinta ai impozitelor.

Cat de mari sunt incasarile din taxe raportate la PIB

Aproape toate tarile din Uniunea Europeana (UE) si-au marit incasarile din taxe din 2010 si pana in prezent. Gradul de taxare variaza insa destul de puternic, Romania si Lituania find pe ultimul loc la capitolul veniturilor din taxe ca procent din PIB, cu niveluri de 27%, in vreme ce Danemarca si celelalte tari scandinave impun cele mai mari cote si asadar reusesc sa aiba venituri din taxe reprezentand chiar si 50% din PIB. La nivelul intregii Uniuni, media este de 38%.

Romania, pe primul loc in clasamentul economiei subterane

Economia subterana (frauda, evaziunea sau pur si simplu evitarea platii taxelor) reprezinta unul dintre principalele motive pentru care unele tari inregistreaza cifre slabe cand vorbim despre gradul de colectare al taxelor. Cu un procent de peste 21% din PIB estimat ca fiind economie neagra, Romania se plaseaza cel mai slab la acest capitol dintre tarile UE. Lituania, Italia si Slovacia sunt cele mai “apropiate” de tara noastra din acest punct de vedere, cu procente cuprinse intre 15 si 18% din PIB reprezentand economia subterana. In schimb, Olanda si Marea Britanie se pot lauda cu doar 2,3% din PIB pierdut din cauza acestei probleme.

Procent economie subterana din PIB

Procent economie subterana din PIB
Romania
21,5% Croatia 10,1%
Lituania 18,9% Estonia 9,6%
Italia 17,5% Cehia 8,1%
Slovacia 15,6% Austria 7,5%
Polonia 15,4% Franta 6,7%
Letonia 13,6% Belgia 4,6%
Bulgaria 13,4% Irlanda 4%
Spania 11,2% Suedia 3%
Ungaria 10,9% Olanda 2,3%
Slovenia 10,2% Marea Britanie 2,3%

O firma romaneasca petrece 160 de ore/an pentru plata taxelor

Birocratia si complexitatea sistemelor de taxe sunt adesea oferite ca motive pentru un nivel ridicat al economiei negre. Totusi, Romania nu sta chiar atat de rau pe cat s-ar crede la acest capitol: o firma locala de talie medie petrece aproximativ 160 de ore in fiecare an pentru a completa formularele necesare si pentru a face platile propriu-zise ale taxelor (inclusiv cele asociate contributiilor sociale pentru angajati). Tara noastra este singura din UE care a facut progrese semnificative la acest capitol in ultimii patru ani, dupa ce in 2012 numarul de ore necesare pentru aceste plati ajungea la 200.

Bulgaria este tara care sta cel mai prost la acest capitol, cu peste 450 de ore petrecute de o firma pentru a-si plati taxele in fiecare an, urmata de Ungaria (275 ore) si Polonia (270 ore).

Pe ultimul loc la completarea online a formularelor pentru taxe

Birocratia asociata platii taxelor este semnificativ redusa atunci cand tarile implementeaza sisteme online de completare a fiselor fiscale. Daca tari precum Italia, Danemarca sau Slovenia se pot lauda cu procente de aproape 100% ale declaratiilor anuale privind veniturile trimise online autoritatilor responsabile de colectarea taxelor, nu acelasi lucru se poate spune despre Romania, unde declaratiile online reprezinta mai degraba o noutate.

Datele Comisiei Europene plaseaza Romania pe ultimul loc din acest punct de vedere, insa cele mai recente cifre sunt aferente anului 2013. ANAF a lansat insa in 2015 Spatiul Privat Virtual, un portal prin intermediul caruia romanii pot trimite online formularul 200 (prin care se declara veniturile realizate intr-un an). Mai mult decat atat, seful Agentiei a declarat recent ca din 2017 declaratiile fiscale vor fi depuse doar online, formatul de hartie urmand sa fie eliminat complet. In aceste conditii este de asteptat ca Romania se faca progrese semnificative in privinta usurintei de a face platile catre stat.

Structura impozitelor: consumul este cel mai taxat in Romania

Structura taxelor in tarile UE difera destul de mult, tarile dezvoltate preferand in general sa taxeze mult mai puternic munca, in vreme ce Bulgaria, Romania si alte state mai sarace impoziteaza puternic consumul.

Astfel, circa 38% din veniturile incasate de statul roman din taxe provin din impozitarea fortei de munca, in vreme ce 43% din venituri provin din impozitarea consumului (in special TVA). Pentru comparatie, taxarea muncii in Germania genereaza 57% din totalul veniturilor, iar taxarea consumului reprezinta 28% din incasari.

In grupa “taxe pe capital” se afla toate categoriile de taxe care nu au putut fi incluse la “taxe pe munca” sau “taxe pe consum”

Sursa date: statistici Comisia Europeana

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri