Potrivit economistului Citi (foto), o tara in curs de dezvoltare, cum este si cazul Romaniei, trebuie sa indeplineasca 3 conditii pentru a "supravietui deglobalizarii":

  1. Sa aiba o rata ridicata a economisirii, pentru ca in masura in care se poate baza pe resursele interne ale populatiei si firmelor, cu atat mai putin va avea nevoie de finantare externa pentru a-si sustine cresterea economica.
  2. Ar trebui sa aiba un surplus structural al contului current sau cel putin sa nu intre in zona de deficit. "Imediat cum incepi sa cresti puternic economia, deficitul de cont curent se adanceste si vei avea nevoie de finantare externa pentru a-l acoperi. Insa, deglobalizarea va restrange capitalul de risc si va face ca fluxurile de capital sa fie mai putin accesibile. Iar daca vei avea o economie care se bazeaza mult pe aceste fluxuri de capital, atunci ai o problema", explica David Lubin.
  3. O economie capabila sa supravietuiasca deglobalizarii este una cu o piata interna mare, pentru ca atunci se va baza pe consumul intern in sustinerea PIB-ului si mai putin pe cererea externa.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont