Aventura de a ajunge expat in Romania ii sperie pe multi straini, iar unii ajung sa se simta dezorientati din cauza lipsei unui plan de acomodare bine pus la punct. Pentru un nou-venit, totul este surprinzator, de la limba la modelul cultural, la modul de functionare al institutiilor, la aspectele contradictorii, chiar si la nivel arhitectural: cladiri vechi, din interbelic si turnuri de sticla moderne, apreciaza Rafaela Nebreda, managing partner in cadrul companiei imobiliare Imoteca.

"Mi-a placut enorm tot acest mix, l-am considerat initial o provocare, dar am ajuns sa iubesc aceasta tara, oamenii ei, am foarte multi prieteni aici, familia. Pentru mine este acasa. Uneori mi se pare ca a trecut repede timpul, sunt aproape 15 ani de cand sunt in Romania", spune Rafaela Nebreda (foto).

Originara din Spania, Rafaela Nebreda a absolvit Managementul si Administrarea Afacerilor la Universitatea Rennes din Franta, inainte de a-si termina studiile la Bruxelles cu un Master in Studii Europene si Relatii Internationale. A lucrat apoi o perioada scurta in Bruxelles si in Rio de Janeiro la ambasada Spaniei, iar din 2002 a devenit partener la GIS Group in Romania, unde in 2004 a lansat si divizia de real estate a grupului, Imoteca. Compania a devenit rapid un jucator important pe piata locala, ca intermediar in tranzactiile cu terenuri si dezvoltari comerciale sau rezidentiale de mari dimensiuni.

"In ultimii ani s-a observat o crestere constanta a numarului de straini care se stabilesc in Romania, cei mai multi fiind atrasi de mediul de afaceri care are un potential tot mai mare. O buna parte dintre strainii care vin in Romania aleg Bucurestiul, datele statistice arata ca o treime din numarul total al strainilor cu drept de sedere in Romania, aproximativ 30.000 de persoane, locuiesc in Capitala. Dar mutarea intr-o tara ca Romania poate pune piedici serioase unui strain si chiar il poate dezorienta. Am observat acest lucru de-a lungul anilor in care am oferit consultanta inclusiv strainilor pentru gasirea celor mai porivite locuinte", mai spune reprezentantul Imoteca.

Ea spune ca "multi dintre acesti straini se muta in Romania cu familia, ori acest lucru inseamna ca au nevoie de mai mult decat o locuinta. Au nevoie sa gaseasca o scoala buna pentru copiii lor, sa cunoasca un spital in apropiere, unde sa se poata duce daca au nevoie de servicii medicale, dar in acelasi timp trebuie sa cunoasca cultura tarii noastre si sa se integreze in comunitate".

In acest sens, Rafaela Nebreda spune ca Imoteca a lansat serviciul "Well-come expats", care le ofera strainilor consultanta, pentru a se integra in societatea romaneasca, inclusiv cu ajutorul unor trainiguri interculturale. "Compania ajuta strainii sa gaseasca locuinta potrivita in functie de locatie, proximitate sau de nevoi, si incheie contractele pentru furnizarea utilitatilor (apa, gaz, electricitate, internet, etc.). In functie de necesitatile fiecarui strain, compania ajuta la gasirea celei mai bune scoli pentru copiii expatilor, in ceea ce priveste serviciile de sanatate. Strainii pot cere inclusiv angajarea unor bone, soferi sau contracte cu firme de curatenie. De asemenea, clientii companiei pot primi zilnic informatii despre toate activitatile din Capitala, precum: organizarea diverselor evenimente sau concerte, locatii pentru petrecerea timpului liber cu familia, informatii despre transport, dar si oferte ale magazinelor".

Imoteca si-a inceput activitatea pe segmentul imobiliar acum 14 ani, la scurt timp dupa venirea in Romania a Rafaelei Nebreda, managing partner. Serviciile oferite de companie cuprind: intermediere si asistenta in identificarea si achizitia de proprietati, analize de piata si crearea pachetelor de buy to let pentru investitori, definirea produsului si generarea conceptului si a strategiei de marketing si vanzari pentru dezvoltatori.

Imoteca are inca din 2004 serviciul de inchirieri si property management, portofoliul cuprinzand aproximativ 250 de apartamente, in special de tip boutique. In acest moment, Imoteca este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de residential din Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri