Dent Estet, reteaua de clinici fondata de Oana Taban si preluata de curand de MedLife in proportie de 60%, va incheia anul 2016 cu afaceri de 6,4 milioane de euro. Pentru anul viitor, operatorul de servicii stomatologice estimeaza ca va depasi cresterea de 20% targetata in fiecare an datorita investitiilor masive planificate, care vizeaza deschiderea unei noi clinici in Bucuresti in valoare de 700.000 de euro, dar si extinderea in Cluj si Iasi.

Dent Estet opereaza pe piata locala din 1999, atunci cand medicul stomatolog Oana Taban a infiintat o clinica privata. Ulterior s-a extins, iar in prezent numara noua clinici, dintre care cinci pentru adulti, trei pentru copii si una pentru adolescenti. De asemenea, din vara, de cand operatorul medical MedLife a preluat 60% din business, Dent Estet gestioneaza si cele doua clinici detinute de acesta, Dentalife.

Numarul clinicilor se va mari insa anul viitor, dupa ce Dent Estet va inaugura cea de-a zecea clinica proprie, in urma unei investitii de 700.000 de euro. Clinica va fi situata in Bucuresti si va fi cel mai important centru de implantologie si estetica dentara dedicat adultilor al operatorului roman, atat ca marime, cu 8 unit-uri dentare, cat si ca servicii si investitie.

Pe langa clinica din Bucuresti, Dent Estet vizeaza sa se extinda in alte orase din tara, precum Cluj sau Iasi si este in discutii avansate cu cativa operatori locali. “Sunt doua modele de extindere: clinici care solicita afilierea la grupul nostru sau prin investitii in clinici proprii. Momentan suntem in discutii cu mai multi operatori locali, vom vedea ce se concretizeaza”, a declarat Oana Taban.

Aceasta a adaugat ca de cand Dent Estet a intrat in grupul Medlife au primit mai multe solicitari de a prelua diverse clinici stomatologice din tara. “Insa nu excludem varianta de a investi in clinicile proprii in Cluj, in primul rand, iar ulterior in Iasi.

Bugetul pentru investitii preconizat pentru anul viitor se ridica astfel la peste 1,5 milioane euro, din moment ce investitia intr-o clinica proprie Dent Estet se ridica la cel putin 400.000 de euro, iar operatorul roman vrea doua clinici noi in 2017, pe langa cea din Bucuresti.

Aceste investitii vor propulsa cifra de afaceri a Dent Estet pentru 2017 peste pragul de crestere de 15-20% pe care compania si-o propune an de an. In 2015, lantul de clinici stomatologice a incheiat anul cu 5,5 milioane euro cifra de afaceri, in timp ce pentru anul in curs Oana Taban estimeaza o cifra de 6,4 milioane de euro.

Cifra de afaceri de 6,4 milioane euro a fost generata si de cresterea pe zona de implantologie si estetica/protetica dentara, care a inregistrat un avans de 25% fata de anul anterior. La nivel general, acest domeniu este predominat de clientii straini care apeleaza la serviciile stomatologice din Romania datorita preturilor avantajoase comparativ cu tarile de origine. Totusi, turismul dentar in cadrul Dent Estet este sub 10% din cifra de afaceri, iar majoritatea pacientilor straini provin din tari precum Statele Unite ale Americii sau Australia si opteaza pentru tratamente ce depasesc valoarea de 10.000 de euro.

„Noi nici nu avem o orientare de business in directia asta, nu ne-am propus sa facem turism dentar la modul serios, precum sunt alte clinici care fac exclusiv acest serviciu. Turismul dentar se justifica prin niste reduceri foarte mari, de 60%-70%, artificiale, care provin dintr-o zona cu care noi nu vrem sa ne asociem si anume, stomatologia la negru”, spune Oana Taban.

Fondatoarea Dent Estet mentioneaza ca aceste clinici care practica stomatologia la negru reprezinta o concurenta mare, dar si una neloiala. In ceea ce priveste realii competiori din piata, Dent Estet se „bate” cu clinici precum: DentalMed, ImplantoMed, Dintar.

Despre medicii romani din strainatate si extinderea internationala

In ceea ce priveste colectivul Dent Estet, acesta numara 250 de angajati in prezent, insa pentru anul viitor Oana Taban estimeaza ca se va mari cu cel putin 50 de persoane, odata cu deschiderea clinicii din Bucuresti, in prima instanta.

Despre deficitul de personal medical din Romania, Oana Taban spune ca acesta continua sa se adanceasca, odata cu imblanzirea conditiilor de a lucra in tari precum Franta sau Anglia. „Noi ii formam si noi ii pierdem, deoarece de multe ori ajung sa lucreze in clinici in care nu au un venit decent, pleaca in alte tari, dar de multe ori descopera ca nici acolo lucrurile nu sunt roz, nu au acelasi statut ca medicii straini si de multe ori nu sunt lasati sa practice anumite specialitati, precum implantologia”, spune aceasta.

Dent Estet are o asociatie care organizeaza cursuri de management pentru medicii stomatologi din intreaga tara, cu scopul de a stopa exodul medicilor si de a-i determina sa-si managerieze mai bine cabinetul sau business-ul. De-a lungul celor trei ani, au inregistrat 240 de absolventi.

Pentru extinderea in strainatatea al carei proces clinica stomatologica intentioneaza sa-l demareze incepand cu anul viitor, Oana Taban nu exclude posibilitatea de a angaja medici romani rezidenti in acele tari.

In ceea ce priveste tara in care ar deschide o clinica Dent Estet, fondatoarea spune ca s-ar orienta catre Austria, atat din motive personale, cat si din cauza modelului de business total diferit existent pe piata austriaca: „Pentru mine, prima optiune ar fi Austria, ma interesez ce presupune acest lucru, cunoastem acolo medici stomatologici cu care am putea colabora. In Austria nu a fost inca dezvoltat modelul de clinica multidisciplinara, ei inca au cabinete stomatologice mici, individuale”, spune Oana Taban.

Citeste si:

    Pe de alta parte, o oportunitate de business in sectorul stomatologic international ar fi Anglia. „Daca vizezi pacientii turisti din Anglia, ar fi un punct de plecare foarte bun. Ei ar veni in Romania pentru tratamentele costisitoare, iar in Anglia le-ar urma pe cele de aftercare”, adauga Oana Taban.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri