Dezvoltarea economica a Romaniei a condus la cresterea interesului investitorilor si companiilor pentru orasele secundare, asa cum este cazul Cluj, Iasi sau Timisoara, iar acest lucru a facut ca tot mai multe corporatii sa isi extinda business-ul si in cele trei orase sau sa isi relocheze complet activitatea din Capitala spre aceste noi destinatii de business, in incercarea de a acoperi si descoperi noi oportunitati de dezvoltare in afaceri.

Surprinzator este ca urmare a acestei dezvoltari continue a oraselor secundare din Romania, tot mai multe companii au inceput sa recruteze forta de munca din Bucuresti pe care sa o mute in orasele mari, fenomen descris de specialistii din piata drept unul care ia o tot mai mare amploare.

“In Cluj, de exemplu, in proiectul The Office, sunt deja companii care recruteaza forta de munca din Bucuresti si o muta in Cluj. Este un fenomen care ia amploare, iar acest lucru se datoreaza unei dezvoltari continue de care se bucura orasele secundare. Ma astept ca in anii urmatori si orasele tertiare sa ia acest model si sa se dezvolte intr-un ritm spectaculos”, a declarat Ovidiu Sandor, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori si investitori din domeniul imobiliar.

In opinia sa, orasele secundare sunt principalele vizate de investitiile sale, iar acest lucru se intampla pentru ca in Bucuresti sunt foarte mute interese manifestate din mai multe parti.

“Cred in orasele secundare mai mult decat in Bucuresti, un oras in care s-au concentrat prea multi rechini mari pentru piata imobiliara de aici. Nu am curaj sa incep investitii in Bucuresti, nu este un mediu pe care il stapanesc. Sunt confortabil cu dezvoltarile pe care le fac in prezent in Cluj si Timisoara”, a mai punctat antreprenorul roman.

In opinia specialistilor imobiliari, companiile au decis inca din urma cu mai multi ani sa isi extinda prezenta si afacerile in alte orase, nu doar in Bucuresti si sustin ca aceasta tendinta va continua si in perioada urmatoare.

“Sunt companii mari, cum e cazul Oracle, Genpact, Endava, Microsoft, SAP care au decis sa isi extinda activitatea, dar foarte greu sa isi mute complet activitatea in astfel de spatii. Decizia de a reloca complet o companie este foarte grea si dificil de pus in practica, cazurile existente, daca exista, fiind limitate numeric. (…) Dupa Bucuresti, orasele principale considerate ca si esalonul doi, raman in continuare Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov, nu neaparat in aceasta ordine. In ultimii doi ani, au aparut si alte orase de interes pentru anumite companii in crestere si in cautare de forta de munca disponibila si ieftina. Printre aceste orase pot enumera Sibiu, Targu Mures, Oradea, Arad, Craiova, Suceava si chiar si Constanta. In principiu, orasele din acest esalon sunt vizate de companii pentru ca exista Universitati/Facultati si care nu cunosc inca dezvoltarea existenta in orasele din esalonul doi”, a declarat pentru Wall-Street PRO Marius Scuta (foto mai jos), director al departamentului de birouri din cadrul companiei de consultanta JLL.

Potrivit acestuia, pentru dezvoltatorii locali, cum este cazul antreprenorilor locali Ovidiu Sandor sau Iulian Dascalu si multi altii, astfel de cereri sunt oportunitati reale pentru business-ul pe care il dezvolta.

“In afara de NEPI, nu exista alti dezvoltatori straini care sa construiasca in alte orase. Chiar si pentru proprietarii de cladiri vechi, care au potential de reamenajare, aceste cereri noi pot fi reale rampe de lansare a business-ului de dezvoltare imobiliara”, a mai aratat Marius Scuta.

Mihai Paduroiu, CBRE: Companiile si-au schimbat criteriile de selectie – tin mai mult la angajati si la nevoile acestora

La randul sau, Mihai Paduroiu (foto mai jos), responsabil al diviziei de office din cadrul companiei de consultanta imobiliara CBRE, apreciaza ca in ultimii ani companiile si-au schimbat criteriile de selectie, iar acum se gandesc mai mult la angajati si la nevoile acestora.

“Rata somajului din Bucuresti este una destul de scazuta, iar competitivitatea intre angajatori se afla intr-o continua crestere, in special in domeniul IT&C, lucru care face ca marile companii sa puna din ce in ce mai mult accent pe mediul de lucru pe care il ofera angajatilor. Orasele din tara pot fi inpartite in 3 categorii: top tier (Bucuresti), second tier (Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov) si third tier (Sibiu, Craiova, Ploiesti, Pitesti, Targu Mures, Constanta, Galati). Desi principalul focus a fost catre primele doua categorii, motivat de centrele universitare de renume, dar si de infrastructura care s-a dezvoltat in timp, in contextul cresterii competitivitatii si atingerea unui nivel de saturare pe aceste categorii de orase, exista interes si pentru destinatiile tertiare, desi inca nu exista o platforma foarte bine pusa la punct de spatii”, a declarat Mihai Paduroiu, pentru Wall-Street PRO.

Specialistul din cadrul CBRE sustine ca pana acum ceva timp, orase precum Cluj, Timisoara sau Iasi se diferentiau de Bucuresti prin disponibilitatea fortei de munca si costurile scazute.

“In acest moment observam cu orasele regionale se aliniaza cu Bucurestiul. Numarul mare de proiecte de birouri anuntate pentru urmatorii ani in cele trei orase regionale depaseste pragul de 350.000 mp. Acest lucru se evidentiaza si prin cererea crescuta a companiilor de extindere a spatiilor de birouri. (…) In ultimii ani, cererea noua vine din partea companiilor de outsourcing, in momentul in care iau decizia sa-si deschida operatiuni in Romania se uita la orasele din primul si al doilea val, iar companiile analizeaza in primul rand disponibilitatea fortei de munca si varietatea spatiilor de birouri”, a mai adaugat Paduroiu.

Specialistul din piata de birouri apreciaza ca dezvoltatorii locali au inceput sa se alinieze cu dezvoltatorii veniti din Bucuresti. “Proiectele din orasele regionale s-au aliniat cu proiectele din Bucuresti in ceea ce priveste specificatia tehnica si costurile de mentenanta”.

Arvato Bertelsmann (cu birouri in Cluj, Sibiu, Brasov), 3pillar (cu birouri in Timisoara, Cluj-Napoca), Toluna (in Timisoara), Sykes (Cluj, Oradea), SDL Language Weaver (Cluj) sau SIG Combiblock, companie care a inchiriat recent 1.200 mp in Cluj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri