Calin Matei, Groupama: 2016 a fost un an care a demonstrat cat de vulnerabili sunt agricultorii romani

Anul 2016 a fost unul care a demonstrat, inca o data, cat de vulnerabili sunt agricultorii romani la fenomene climatice obisnuite, atunci cand ele nu mai au un caracter local. Conform barometrului riscurilor realizat de Groupama Asigurari in randul agricultorilor, o pondere de 95% dintre fermierii respondenti au identificat seceta ca fiind fenomenul climatic care are cel mai mare impact asupra afacerilor lor, spune Calin Matei, director general adjunct Groupama.

Calin Matei declara ca, in aceste conditii, Groupama Asigurari a decis sa acopere orice risc climatic, deci inclusiv seceta. "Pentru inceput, aceasta acoperire o vom acorda doar pentru culturile de porumb si floarea soarelui", arata managerul companiei de asigurari.

"Desigur ca subventionarea primelor de asigurare ar duce la cresterea numarului de fermieri care-si asigura culturile agricole si, implicit, scaderea numarului celor care, in urma producerii unor fenomene meteo violente, sunt in imposibilitatea de a recupera pierderile suferite. De altfel, potrivit studiului realizat de Groupama, 47% dintre respondenti considera ca frecventa sau violenta fenomenelor climatice a crescut in zona in care isi desfasoara activitatea".

Ar trebui seceta sa fie un risc inclus in asigurarile agricole?

"Vom include acoperirea acestui risc pentru a continua sa sprijinim fermierii, oferindu-le produse dedicate si solutii complete care sa le asigure continuitatea activitatii. Totodata, in cursul acestei veri, am depus mari eforturi pentru a accelera solutionarea dosarelor si a grabi procesul de lichidare a daunelor, tocmai pentru a veni in sprijinul fermierilor afectati de inundatii", arata Calin Matei.

Pe de alta parte, spune managerul Groupama "gestionarea unui risc implica si gasirea unor solutii pentru diminuarea efectelor (printr-o asigurare), dar presupune si adoptarea unor masuri de preventie care sa reduca frecventa producerii riscului. Principala masura de preventie contra secetei care ar trebui luata este reconstructia sistemului de irigatii pe o suprafata cat mai mare si facilitarea accesului la acest sistem pentru un numar cat mai mare de fermieri".

Citeste si:
Iohannis: Voi continua să fac evaluări, chiar dacă asta nu le place...
Iohannis: Președintele nu...

Despagubiri de 37 mil. lei in anul agricol 2015-2016

Groupama Asigurari, unul dintre cei mai importanti jucatori pe linia asigurarilor agricole din Romania, a primit in anul agricol 2015-2016 un numar de 1.778 de avizari de daune agricole, in crestere fata de anii anteriori cu peste 300%. Iunie reprezinta luna in care s-au efectuat cele mai multe avizari, 912, majoritatea acestora fiind facute dupa 18 iunie.

Din punctul de vedere al intensitatii si frecventei fenomenelor meteo care au produs pagube fermierilor, reflectat in numarul de avizari de dauna, cel mai afectat judet a fost Teleorman (256 de avizari), urmat de Iasi (209 de avizari) si de Timis (144 de avizari). Locul patru si cinci sunt ocupate de Satu Mare (140 de avizari) si Constanta (128 de avizari). In ceea ce priveste valoarea daunelor, cele mai mari s-au inregistrat in Teleorman (13,9 milioane de lei lei), Iasi (9,2 milioane de lei), Timis (3,3 milioane de lei), Satu Mare (trei milioane de lei) si Constanta (2,69 milioane de lei).

Ca atare, pana in luna octombrie a acestui an, Groupama Asigurari a platit despagubiri in valoare totala de 37 milioane de lei, reprezentand aproximativ 10% din platile aferente liniei Asigurarilor Non-Viata, la care se adauga 6 milioane lei ca rezerva constituita pentru dosarele inca in lucru. Groupama a ajuns la aproximativ 1 milion de hectare ca suprafata de culturi agricole asigurate in anul agricol 2015 – 2016 si are un portofoliu de peste 3.100 de clienti fermieri.

Citeste si:
Rezultatele Groupama din 2020 au fost afectate de pandemie și de...
Volumul de prime brute...
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri