Piata serviciilor financiare este inca o piata tanara in Romania, cu un nivel de informare a consumatorului mediu inca scazut. Notiuni precum diferenta dintre asigurarile de viata si asigurarile RCA, dintre fondurile mutuale si produsele de asigurare, sau care este puterea si insemnatatea unei reglementari de solvabilitate precum Solvency II, sunt adesea confundate sau necunoscute inca de catre consumatori. Acesta este contextul in care, de multe ori, un eveniment izolat (precum falimentul Astra Asigurari - n.r.) a avut impact si s-a extins asupra tuturor serviciilor financiare, apreciaza Emilia Bunea, CEO, Metropolitan Life.

Drept urmare, "avem impreuna o mare responsabilitate de informare si educatie financiara. Prin contrast, intr-o piata dezvoltata, precum Statele Unite, fiecare a crescut cu asigurari in familie si in istoria familiei: de exemplu, in aprilie 1912 Metropolitan Life isi transforma sediul in centru de suport pentru familiile persoanelor imbarcate pe Titanic; in septembrie 2001, dupa atacul terorist, noi am fost printre primele companii care au sarit in ajutorul celor care au cerut sa beneficieze de politele de asigurare", arata Emilia Bunea (foto).

In opinia sa, in Romania, educatia financiara se contureaza destul de tarziu in viata fiecarui individ. "Sunt foarte multi tineri care ajung la varsta adulta si intampina probleme in gestionarea resurselor proprii, in mare parte datorita lipsei unor informatii financiare. Noi continuam sa investim in educatia financiara a consumatorilor romani si facem tot posibilul sa explicam rolul asigurarilor in viata lor", mai spune seful Metropolitan Life.

Lipsa clasei de mijloc, o problema?

"O «clasa de mijloc» consistenta, caracterizata prin existenta unor active financiare acumulate, prin castigurile proprii, dar si prin mostenire, ar putea accelera, fara indoiala intreaga industrie a investitiilor, atat in piata bancara, cat si in cea a asigurarilor. Insa, chiar in lipsa ei, Romania are inca de atins «prima baza», ca sa vorbim ca in jocul de baseball: aceea a acoperirii nevoii de protectie la riscuri de boala, accident, incapacitate de munca, pierdere involuntara a locului de munca. Acestea sunt solutii necesare tuturor, daca nu, chiar mai mult familiilor cu venituri mai mici, unde un eveniment grav ar putea avea urmari dezastruoase asupra intregii familii. In special, copiii merita, fiecare, un parinte asigurat", arata Emilia Bunea.

Cu o valoare totala de peste 67 milioane de lei, beneficii acordate in periada ianuarie-septembrie 2016, Metropolitan Life a platit clientilor cu aproape 3,5 milioane de lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent. Portofoliul Metropolitan Life si Pensii include aproximativ 2 milioane de contracte. Cea mai mare valoare platita in acest an, pana in luna octombrie, a fost de 188.734 euro, in cazul unui deces.

Despre perceptia ca asiguratorii nu platesc...

"Exista si situatii in care clientii nu se califica pentru despagubire, adeseori legate de conditii preexistente, adica afectiuni de care clientul suferea la data intrarii in asigurare, si pe care nu le-a declarat. Regula este simpla: nu poti fi despagubit decat pentru un eveniment neasteptat, nu pentru unul deja intamplat sau aproape sigur ca se va intampla. Doar in baza acestei reguli putem oferi despagubiri cu adevarat semnificative, pentru un cost regulat relativ scazut. Vestea buna este ca, in contextul investitiilor constante in programe de educatie financiara, dar si in dezvoltarea continua a consultantilor nostri, sunt din ce in ce mai putini cei care nu declara conditii preexistente la intrarea in asigurare", spune Emilia Bunea.

Emilia Bunea (45 ani) s-a alaturat companiei Metropolitan Life Romania, in vara lui 2014, in pozitia de CEO, dupa o perioada de cinci ani de zile a carierei sale petrecuta in Olanda in calitate de CFO la ING Group, segmentul ING Asigurari Europa. Aceasta alegere a fost insa dictata, dupa cum povesteste insasi Emilia Bunea, de catre "dorul de tara", in special, precum si de dorinta personala de a se intoarce in prima linie a managerilor din asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri