Intr-un context oportun al unor rate bancare scazute pentru creditele acordate populatiei si o economie care se bucura de prognoze pozitive, piata rezidentiala din Romania a luat avant in 2016, iar pentru anul urmator sunt anuntate in continuare foarte multe proiecte de profil. Astfel, daca numarul de locuinte livrate in Bucuresti si imprejurimi va ajunge pana la finalul anului la 13.000 de unitati, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul anterior, la nivel national, pe de alta parte, peste 30.000 de locuinte in ansambluri rezidentiale ar trebui sa fie finalizate in acest an, cele mai mari piete rezidentiale din tara fiind Cluj Napoca, Sibiu si Constanta, cu peste 2.000 de unitati livrate in fiecare, acestea fiind urmate indeaproape de Brasov, Iasi si Timisoara, arata, de exemplu, brokerul imobiliar Coldwell Banker.

"Daca as vrea sa investesc in proiecte rezidentiale, decizia ar constitui un pariu sigur. Vestea buna este ca bancile finanteaza astfel de dezvoltari cu termene convenabile, astfel incat investitia mea mi-ar putea aduce un randament destul de ridicat", declara Ilinca Paun, managing director Colliers International Romania, pentru raportul de piata al companiei, citat de Global Property Guide.

Pe parcursul lunii noiembrie, pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat usor, cu 0,2% mai exact, de la 1.042 la 1.044 de euro pe metru patrat util. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, valoarea actuala este cu 8,3% mai mare decat cea valabila in perioada similara a anului trecut, respectiv 964 de euro pe metru patrat util. Dintre marile orase analizate in detaliu, majoritatea au consemnat scaderi, exceptiile fiind Cluj-Napoca si Timisoara, unde marja de crestere a preturilor la 12 luni depaseste pragul de 10%.

  • In Bucuresti, pretentiile proprietarilor se situeaza la 1.129 de euro pe metru patrat, cu 3,1% peste nivelul inregistrat in urma cu un an. In ultima luna apartamentele noi s-au ieftinit cu 2,5% (la 1.168 de euro pe mp util).
  • In Brasov, pretul mediu solicitat de vanzatori a ajuns la 901 euro pe metru patrat util, cu 3,4% mai mare decat in urma cu un an.
  • In Cluj-Napoca, indicele Imobiliare.ro a inregistrat un avans de 1,7% in ultimele 30 de zile (de la 1.222 la 1.243 de euro pe metru patrat util), situandu-se la o diferenta (pozitiva) de 10,4% fata de aceeasi perioada din 2015 (cand ajungea la 1.126 de euro pe metru patrat).
  • In Constanta, apartamentele sunt cu 4,7% mai scumpe decat in perioada similara a anului trecut (cand costau 912 euro pe metru patrat util).
  • In Iasi, valoarea actuala a apartamentelor este cu 3,8% mai mare decat cea valabila la sfarsitul lui 2015 (862 de euro pe metru patrat).
  • In Timisoara, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 0,7% in ultima luna (de la 1.029 la 1.036 de euro pe metru patrat util) si se situeaza cu 10,6% peste nivelul consemnat in urma cu un an, respectiv 937 euro pe mp.

In acelasi timp, economia Romaniei a crescut cu 3,8% in 2015, iar pentru 2016 analistii estimeaza un avans de pana la 5%. Mai mult, in 2017, economia tarii noastre are sanse sa isi continue extinderea, dar, intr-un ritm mai lent, similar cu cel de anul trecut, potrivit FMI. "Atat oferta cat si cererea din piata rezidentiala iau avant, ca urmare a perspectivelor economice favorabile si a reglementarilor fiscale nou introduse", arata, de asemenea, Knight Frank.

Noul Cod Fiscal a fost introdus la data de 1 ianuarie 2016. Cel mai notabil, reduce cota standard de TVA de la 24% la 20% si simplifica, de asemenea, procesul de colectare a taxelor, pentru a stimula investitiile si cresterea economica. Se aplica, totodata, TVA redus de 5% pentru achizitia unui apartament nou, de cel mult 120 mp si in limita unui pret de 100.000 euro.

Cererea din piata rezidentiala ia avant. Miza, pe clasa de mijloc a populatiei

Cea mai mare banca in functie de active din Romania, BCR, a acordat credite de 3,8 miliarde de lei in primele noua luni ale anului, principalul motor de finantare fiind reprezentat de cererea generata de catre programul guvernamental Prima Casa, destinat in special celor care nu isi puteau permite o locuinta din cauza avansurilor ridicate solicitate de banci. De asemenea, Knight Frank constata ca, desi cea mai mare parte a cererii din 2016 din piata rezidentiala a venit prin programul Prima Casa, clasa de mijloc a populatiei, cu venituri mai ridicate, este din ce in ce mai activa.

"2016 a marcat dezvoltarea semnifcativa a segmentului middle market, format din proiecte rezidentiale care tintesc clasa de mijloc. Astfel, daca inainte de 2015 proiectele middle market nu detineau nici o cincime din unitatile finalizate anual in Bucuresti si imprejurimi, ponderea acestora din totalul unitatilor finalizate in acest an va ajunge la aproximativ 39%, in crestere de la aproximativ o treime anul trecut", arata Coldwell Banker. Interesul investitorilor fata de acest segment a venit si ca urmare a unei schimbari demografice prin care trece Bucurestiul, mai arata brokerul imobiliar citat, tot mai multe persoane lucrand in cladirile de birouri amplasate in nordul orasului, in special pe axa Barbu Vacarescu - Pipera Sud, sau in zona semicentrala - vest, reprezentata de Grozavesti – Politehnica, cele doua zone find de altfel cele mai dinamice din punct de vedere al livrarilor de spatii de birouri.

Astfel, peste 5.500 de locuinte adresate clasei de mijloc vor fi finalizate in acest an in Bucuresti, in zonele semicentrale, de nord sau din interiorul marilor cartiere dar cu un acces foarte facil la rețeaua de transport in comun - in special la metrou - si la puncte de interes, precum cladiri de birouri, centre comerciale sau parcuri. Revigorarea segmentului middle market s-a observat si prin aparitia unor noi poli de dezvoltare rezidentiala, precum zona de centru - vest, Barbu Vacarescu - Aviatiei sau zona Vacaresti - Parcul Tineretului, zone in care 2016 se va incheia cu livrarea a peste 1500 de unitati.

In acelasi timp, piata rezidentiala de lux constituie un punct de atractie pentru investitori datorita randamentelor medii brute care ajung si la 6 sau chiar 7%. Knight Frank estimeaza ca o pondere de 25% din apartamentele de lux achizitionate sunt destinate inchirierii ulterioare.

2016 a fost mult mai activ decat 2015, care la randul sau a surclasat la avans 2014, noteaza Colliers International. Compania spune ca in 2015 a existat o crestere de 60% a ratei de absorbtie pentru locuintele noi construite, datorita avansului salariilor populatiei si intoarcerea micilor investitori in piata rezidentiala. Si tranzactiile cu terenuri au crescut. "2015 a constituit al doilea an post-criza cu tranzactii rezidentiale mari pe piata terenurilor din Capitala".

Cele mai multe livrari de apartamente in acest an au venit de la proiecte dezvoltate pe mai multe faze, precum Greenfield, Cosmopolis sau Confort Urban. Altele au constituit dezvoltari complete, cum ar fi Mihai Bravu Residence 3 si Plazza Residence.

Sursa foto: tostphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri