Timisoara ar putea capata statutul de “vedeta” a dezvoltarilor de proiecte de birouri in anii urmatori, asta dupa ce orasul din vestul tarii pregateste o serie de noi investitii in aceasta directie. Cu o serie de proiecte deja anuntate si alti investitori pregatiti sa puna la bataie noi investitii, Timisoara, alaturi de Cluj-Napoca, Brasov sau Iasi se pregatesc sa imbratiseze noi proiecte de amploare, iar investitorii si companiile incep sa se uite tot mai atent si spre dezvoltarile de proiecte in orasele tertiare.

Potrivit datelor din piata, cu exceptia Bucurestiului, care in 2017 va genera in continuare investitii importante in proiectele de birouri, Timisoara ar urma sa devina cel mai ravnit punct pe harta dezvoltarilor din Romania, iar acest lucru se va intinde si pe parcursul anului urmator, dau asigurari specialistii imobiliari.

“Cu exceptia Bucurestiului, Timisoara este in momentul de fata cel mai activ oras din punctul de vedere al investitiilor in proiecte de birouri. Exista cerere foarte mare din partea companiilor care cauta sa isi extinda activitatea si in afara Bucurestiului, iar Timisoara este printre cele mai cautate destinatii din tara, datorita numarului mare de studenti. Pe de alta parte, oferta de birouri moderne este relativ scazuta pentru a face fata cererii, astfel ca vom vedea in perioada urmatoare noi investitii in astfel de proiecte”, sustine Maria Florea (foto mai jos), director al departamentului de birouri din cadrul JLL Romania.

In opinia sa, proiectele dezvoltate in orasele secundare, si mai ales in cele tertiare, se confrunta cu o problema destul de mare, astfel ca nu dezvoltarile in sine sunt o problema, cat gasirea si identificarea fortei de munca pregatita pentru a face fata cerintelor viitoarelor companii care isi dezvolta operatiunile in aceste zone.

“Cand vorbim de orase secundare problema nu este daca sunt pregatite pentru proiecte de birouri, ci daca se gaseste forta de munca pentru companiile care se uita la aceste orase. Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov sau Iasi sunt deja orase consacrate ca si optiuni pentru companii nou intrate in Romania sau pentru cele care doresc sa se extinda si in alte zone decat in Bucuresti. Aceste devin insa aglomerate, iar companiile se uita si la alte orase, precum Craiova, Suceava, Oradea sau Sibiu. In momentul de fata, Timisoara este orasul cu cele mai multe proiecte in constructie, in conditiile in care in urmatorii doi ani dezvoltatorii vor livra aici circa 90.000 metri patrati de spatii de birouri noi, mai mult de jumatate din stocul existent”, a mai aratat Maria Florea.

Timisoara a generat in ultimele luni un interes tot mai puternic mai ales din partea investitorilor locali, iar printre acestia se numara si omul de afaceri Ovidiu Sandor, care a demarat constructia proiectului multifunctional Isho, care va cuprinde atat o componenta de birouri, cat si una de proiecte rezidentiale, intr-unul dintre cele mai “verzi” ansambluri de profil din Romania. ISHO Offices face parte din proiectul multifunctional ISHO, care va fi dezvoltat pe terenul de 5,3 hectare amplasat intre bulevardul Take Ionescu si malul raului Bega. Valoarea totala a proiectului ar urma sa se ridice la circa 130 de milioane de euro.

Pe langa proiectul dezvoltat de Ovidiu Sandor in Timisoara se mai afla si pariul investitorului roman Virgil Tornoreanu, care va investi 30 de milioane de euro intr-un nou proiect de birouri din orasul de pe Bega. Werk Property Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Timisoara, detinut de catre omul de afaceri banatean Virgil Tornoreanu, va investi 30 de milioane de euro in dezvoltarea Vox Technology Park, un proiect de birouri clasa A cu o suprafata inchiriabila de 26.000 de metri patrati, care va fi livrat pe piata la finalul anului viitor.

Vox Technology Park va fi format din doua corpuri de cladire, cu zece, respectiv sapte etaje.

Specialistii imobiliari vorbesc in momentul de fata despre o acoperire foarte bine optimizata a dezvoltarilor de birouri, o piata in care sunt prezenti multi dintre cei mai mari jucatori din Europa si din regiune.

“Cererea neta a crescut in acest an comparativ cu 2015, insa nu indeajuns pentru a absorbi intreaga oferta noua. In aceste conditii, pentru a evita o supraoferta, dezvoltatorii si-au revizuit planurile de expansiune si au amanat o parte din proiectele pe care intentionau sa le livreze in 2017 pentru anii urmatori. Proiectele de birouri prime din Bucuresti sunt cele mai vizate in prezent. Nu am vazut inca interes din partea investitorilor pentru produse de birouri in orasele secundare”, a mai adaugat specialistul companiei de consultanta imobiliara JLL.

Pentru Bucuresti, suprafata de birouri estimata sa fie livrata s-a ridicat la circa 300.000 metri patrati doar in Bucuresti. In 2017 ritmul dezvoltarilor noi va incetini, dar cu toate astea dezvoltatorii au anuntat finalizarea a aproximativ 215.000 mp de birouri.

Topul celor mai mari proiecte de birouri anuntate in 2017

In topul celor mai mari proiecte de birouri anuntate in 2017 se regasesc sase investitii importante in Bucuresti, ce acopera o suprafata totala de peste 200.000 mp, printre acestea numarandu-se proiectele omului de afaceri grec Ioannis Papalekas (Globalworth Campus 1 si 2), proiectele Orhideea Towers (CA Immo) si The Bridge (Forte Partners) din zona Grozavesti-Regie, precum si proiectul Timpuri Noi Square, pariul de 33.000 mp al Vastint, divizia specializata in dezvoltari imobiliare a gigantului suedez IKEA.

Clujul si Timisoara completeaza tabloul celor mai importante proiecte anuntate spre livrare in cursul anului viitor.

Cele mai importante proiecte de birouri livrate pe piata in 2016

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri