Ciprul intentioneaza sa lase piata muncii deschisa pentru muncitorii romani si bulgari, dupa aderarea celor doua tari la UE, in ianuarie 2007, a anuntat ministrul cipriot al muncii, Antonis Vassiliou, dupa incheierea unei reuniuni a Comisiei Nationale pentru Munca, informeaza luni The Sofia Echo
Autoritatile cipriote isi rezerva insa dreptul de a aresta, inchide si expulza din tara muncitorii ilegali romani si bulgari, potrivit cotidianului Politis, citat de editia online a publicatiei bulgare. Acelasi cotidian cipriot afirma ca ambasadele Romaniei si Bulgariei sunt ingrijorate de comportamentul "ilogic" al autoritatilor cipriote, intrucat aceste masuri nu isi au rostul, din moment ce romanii si bulgarii vor avea dreptul sa se intoarca legal in Cipru, dupa 1 ianuarie 2007.

Ciprul nu va impune restrictii pe piata muncii dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, totusi doritorii trebuie sa isi gaseasca de lucru in termen de trei luni pentru a putea ramane, anunta vineri un alt oficial cipriot, citat de Cyprus Mail in editia electronica.

Potrivit NewsIn, anuntul a fusese facut de Georgios Spyrou, oficial din Ministerul Muncii. "Nu vor fi restrictii asupra numarului de persoane care vor veni sa locuiasca in Cipru, atata vreme cat primesc acte de sedere, dar pot ramane numai daca isi gasesc de lucru. Daca dupa trei luni nu si-au gasit de lucru, vor trebui sa plece", a explicat oficialul.

Cetatenii europeni pot ramane in Cipru si in cazul in care nu au de lucru, daca pot dovedi ca sunt independenti financiar si nu vor fi o povara pentru sistemul de securitate sociala cipriot, a mai spus el.

Anuntul a intervenit in urma unei reuniuni prezidate de seful statului, Tassos Papadopoulos, la care au luat parte ministrii de interne, al muncii si al justitiei, reprezentanti ai politiei si parlamentari. Ulterior, ministrul de interne Neoclis Sylikiotis a anuntat ca guvernul va discuta curand masuri specifice in domeniul imigratiei.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, in luna aprilie a acestui an in Cipru se aflau 61.483 de muncitori straini, aproape trei sferturi dintre ei din tari terte (Filipine, Sri Lanka, Pakistan), in timp ce restul proveneau din tari membre UE. Cei mai multi lucrau ca ingrijitori, in industria hoteliera, in agricultura, industrie si constructii. Numarul imigrantilor ilegali este estimat la 40.000, iar aceste cifre vor creste odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in ianuarie, preciza Cyprus Mail.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri