Actiunile operatorului de servicii medicale MedLife (simbol bursier “M”) vor incepe sa se tranzactioneze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la finalul saptamanii, aceasta fiind prima listare de succes a unei companii private din ultimii opt ani si totodata cea mai mare oferta publica initiala (IPO) facuta vreodata de o companie privata in piata locala, in valoare de 230 mil. lei (50,8 mil. euro).

Pretul final de oferta al actiunilor MedLife a fost de 26 lei/titlu, acesta fiind stabilit in functie de interesul si ofertele pe care fondurile de investitii le-au facut in perioada 6-15 decembrie. Compania a fost astfel evaluata de investitori la 522,4 mil. lei (115,5 mil. euro), nivelul capitalizarii fiind similar unor SIF-uri de talie medie de pe bursa si peste companii precum Albalact sau Biofarm, evaluate la 339 mil. lei, respectiv 260 mil. lei.

Succesul ofertei MedLife reprezinta un semnal important pentru Bursa de Valori Bucuresti, unde din 2008 si pana in prezent nicio companie privata nu s-a mai listat in piata principala.

“Acesta este cel mai important mesaj al IPO-ului MedLife: faptul ca am putut avea o listare privata dupa atati ani de pauza. Este un semnal foarte pozitiv. Imi doresc ca dupa accest succes sa se schimbe felul in care antreprenorii privesc piata de capital, insa nu sunt sigur ca acest lucru se va intampla imediat. Listarea pe bursa presupune transparenta si respectarea unor principii de guvernanta corporativa, ramanand de vazut cati dintre antreprenori sunt dispusi sa respecte aceste criterii”, mentioneaza Dragos Manolescu, directorul de investitii al OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a OTP Bank Romania.

Criza financiara globala inceputa in 2008 i-a speriat pe antreprenorii romani, care nu au mai vrut sa isi listeze companiile pe bursa din cauza evaluarilor scazute si a “sperietorii” numita transparenta – una dintre problemele mediului de afaceri romanesc. Singura tentativa a apartinut producatorului de materiale de constructii Adeplast, care insa nu a reusit sa convinga investitorii in 2013, oferta publica initiala fiind incheiata fara succes.

In lipsa unor companii private de talie medie sau mare care sa isi doreasca listarea, BVB a incercat in ultimii ani sa dezvolte segmentul adresat IMM-urilor si companiilor antreprenoriale, lansand piata AeRO. In ciuda unor succese modeste, inregistrate ca urmare a listarii Bittnet Systems, Sameday Courier sau Life is Hard pe aceasta piata, Bursa de Valori Bucuresti a ramas mult in urma la capitolul adevaratelor IPO-uri, fara care o piata de capital nu se poate dezvolta.

“Sper sa vad in curand si alte companii private care sa vina pe bursa, precum Dedeman de exemplu. As vrea de asemenea sa vad Portul Constanta listat, precum si CN Aeroporturi Bucuresti, unde statul ar trebui sa pastreze 51% si sa vanda restul investitorilor. Intrebarea este cat de mult se doreste la stat transparenta pe care o listare pe bursa o va implica la aceste companii”, mentioneaza Dragos Manolescu.

Actiunile MedLife, vandute cu 25% mai ieftin decat maximul cerut in IPO

Asa cum analistii anticipasera deja, IPO-ul MedLife s-a dovedit a fi supraevaluat la nivelul maxim de pret, de 35 lei/actiune, in final titlurile ajungand sa se vanda cu 25,7% mai ieftin. Pretul de oferta, de 26 lei/actiune, s-a incadrat astfel in estimarile caselor de brokeraj, care mentionasera un interval de pret cuprins intre 25 si 30 lei/actiune.

“Pretul de 26 de lei este unul apropiat de fair value si mi se pare mai corect decat nivelul de 35 de lei – unul destul de mare, pentru ca practic includea deja toate asteptarile pozitive ce vizau compania. Pretul final de oferta lasa si potential de crestere, iar din acest motiv ma astept sa vedem fonduri de investitii care sa cumpere MedLife dupa intrarea in piata a actiuni”, considera Manolescu.

Actiunile MedLife vor intra la tranzactionare miercuri, 21 decembrie, in primele saptamani urmand sa fie aplicat si mecanismul de stabilizare al pretului, care se va incheia nu mai tarziu de 20 ianuarie. Mecanismul permite brokerilor de la Raiffeisen sa intervina in piata, daca va fi cazul, si sa cumpere actiuni MedLife pentru sustinerea pretului.

Micii investitori care au subscris in primele patru zile ale ofertei vor plati 24,7 lei/actiune, urmand sa beneficieze astfel de un discount de 5%.

Fondul de private equity V4C Eastern Europe Holding V Limited si-a vandut intreaga participatie (36,25%) in cadrul IPO-ului MedLife, in timp ce IFC, diviza de investitii a Bancii Mondiale, a vandut 7,75%, desi initial a scos in oferta un pachet total de 12,74%.

Dupa incheierea ofertei publice, familia Marcu a ramas cel mai mare actionar al MedLife, cu o detinere de 51%. Atat IFC, cat si familia Marcu, s-au angajat sa nu isi vanda actiunile pe o perioada de 6 luni dupa IPO.

Cifrele IPO-ului MedLife

  • Valoare IPO: 230 mil. lei (50,8 mil. euro)
  • Cantitatea de actiuni vanduta in oferta: 8.840.480 actiuni (44% din capitalul companiei)
  • Pret final de oferta: 26 lei/actiune
  • Pret platit de investitorii de retail care au subscris in primele patru zile: 24,7 lei/actiune
  • Capitalizare initiala MedLife: 522,4 mil. lei (115,5 mil. euro)
  • Intrarea in piata a actiunilor: 21 decembrie

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri