Angajati mai motivati, cu un nivel de cumparare mai mare si, poate cel mai important, salariati mai sanatosi. Acestea sunt cateva dintre beneficiile pe care le poate obtine o companie daca alege sa acorde mai multi bani angajatilor, sub forma de tichete de masa, dupa ce de la 1 decembrie a intrat in vigoare prevederea potrivit careia companiile pot acorda tichete in valoare de pana la 15 lei.

Legea privind modificarea valorii tichetelor de masa a fost publicata in Monitorul Oficial pe 18 noiembrie 2016 si se aplica incepand cu data de 1 decembrie. Potrivit actului normativ, valoarea unui tichet de masa urca la suma de maximum 15 lei, fata de 9,57 lei, cat era anterior.

Valoarea anterioara nu acoperea o masa

In ultima vreme, companii emitente de tichete si autoritati ale statului au vorbit despre posibilitatea majorarii valorii nominale a tichetelor de masa, in contextul in care suma de 9,57 de lei nu era suficienta pentru achizitionarea unei mese de pranz.

"Inca din 2010, conform unor studii realizate de Academia Romana, a rezultat ca valoarea nominala a unui tichet de masa este insuficienta pentru a acoperi costul mesei de pranz. Conform studiilor interne, a rezultat ca sunt angajatori care isi doreau sa acorde sume mai mari salariatilor sub forma de tichete de masa decat limita stabilita de lege la acel moment. Valoarea unui tichet de masa de 15 lei este acum apropiata de valoarea unei mese de pranz", a declarat Condruta Pisa, public affairs & CSR director in cadrul companiei Sodexo Romania.

Ce considera companiile emitente de tichete despre aceasta majorare

"Este o crestere binevenita, avand in vedere ca pana acum valoarea nominala a tichetelor de masa in Romania era printre cele mai mici din Europa. Cresterea valorii tichetului de masa la maximum 15 lei pe zi va aduce o imbunatatire a calitatii vietii pentru populatia angajata si o crestere a puterii de cumparare pentru acea categorie de romani care lucreaza si pun economia in miscare", este de parere Dana Sintejudean, director general adjunct in cadrul furnizorului de tichete si carduri preplatite Edenred Romania.

Insa chiar si cu aceasta majorare Romania ramane in continuare pe unul dintre ultimele locuri in UE dupa valoarea tichetului de masa pe zi.

Valoarea tichetelor de masa in Europa

  • Austria - 4,4 euro/zi (19,51 lei)
  • Belgia - 7 euro/zi (31 lei)
  • Cehia - 100 coroane/zi (16 lei)
  • Elvetia - 100 franci/luna (424 lei) - 20 lei (la 21 zile lucratoare)
  • Finlanda - 10 euro (44,34 lei)
  • Franta - 8,8 euro (39 lei)
  • Grecia - 6 euro (26,6 lei)
  • Italia - 5,29 euro (23,5 lei)
  • Polonia - 190 zloti polonezi/ luna (200 lei) - 9,52 lei (la 21 zile lucratoare)
  • Slovacia - 4,2 euro (18,62 lei)
  • Spania - 9 euro (39,9 lei)
  • Suedia - 84 coroane suedeze (39,5 lei)
  • Turcia - 12,96 lire turcesti (20,35 lei)

"In timp ce valoarea de 9.57 lei se apropia de valoarea medie a unei mese de pranz, noua valoare de 15 lei reflecta intr-un mod mai pronuntat inclinatia statului de a sustine o politica de alimentatie sanatoasa pentru populatie. Mai concret, legiuitorul si-a atins intentia de a oferi angajatilor posibilitatea unui pranz cald in timpul orelor de serviciu, prin intermediul tichetelor de masa", sustine Elena Pap, director general Up Romania.

Daca inmultim valoarea unui tichet cu 20 de zile lucratoare si o raportam la salariul minim pe economie, atunci ajungem la 15%, in conditiile unui tichet de masa cu valoarea de 9,57 lei. Daca comparam cu tari din regiune, Cehia, Polonia sau tari europene mai vechi, Franta, unde procentul este in jur de 20% sau mai mare, atunci avem niste registre de comparatie care ne arata spre ce ar trebui sa tindem daca vrem sa fim in randul tarilor competitive

- Elena Pap -

Cum au reactionat companiile la aceasta majorare

Imediat dupa intrarea in vigoare a modificarii legislative o serie de companii au luat decizia de a majora valoarea tichetelor acordate angajatilor, fiind vorba in general de organizatii din domenii in care activitatea economica a crescut, dar si in cele care pun un accent deosebit pe motivarea oamenilor.

"In functie de considerentele financiare ale fiecarei companii, angajatorii vor putea sa ajusteze treptat valoarea tichetelor de masa pentru angajatii lor, astfel incat acestia din urma sa beneficieze de o putere de cumparare crescuta. Pana la mijlocul lunii decembrie, deci in primele doua saptamani imediat dupa marirea valorii nominale, aproximativ 20% dintre companii au majorat valoarea nominala a tichetelor de masa pe care le ofera angajatilor. Dintre acestea, cea mai mare parte a optat pentru valoarea nominala maxima de 15 lei per zi lucratoare, insa sunt si companii care au ales valori intermediare", a explicat Dana Sintejudean, Edenred.

Potrivit acesteia, companiile care si-au exprimat interesul si intentia de a mari valoarea tichetelor si cardurilor de masa comandate provin din toate domeniile si industriile, printre care industria alimentara, textila, farmaceutica, comert, distributie, metalurgie.

Competitia pentru atragerea si retentia salariatilor este stransa, astfel ca majoritatea companiilor care vor sa ramana competitive ca angajator sunt mereu in cautare de noi metode, cat mai eficiente, prin care sa isi motiveze angajatii

- Dana Sintejudean -

Codruta Pisa, Sodexo, se astepta ca organizatiile care inregistreaza cresteri sa ia decizia de a creste valoarea tichelor pe care le acorda salariatilor.

"Ne asteptam sa vedem o crestere a sumei acordate in domeniile de activitatea a caror crestere economica a prezentat o evolutie pozitiva precum si in companiile unde motivarea si nivelul de trai al angajatilor este un criteriu important pentru dezvoltarea lor. Din studiile efectuate de noi, in piata exista o dorinta a companiilor private de a acorda o suma mai mare sub forma tichetelor de masa, bineinteles si datorita facilitatilor fiscale de care se bucura acest beneficiu. Cel mai probabil va exista o crestere treptata a sumelor care vor fi acordate de angajatori sub forma tichetelor de masa", a spus Pisa.

Avem clienti care au comanadat pentru luna decembrie tichete de masa la o valoare mai mare si chiar la valoarea maxima de 15 lei

- Codruta Pisa -

Ce castiga firmele care cresc valoarea tichetului de masa

Cel mai mare castig al companiilor este acela ca printr-un tichet in valoarea mai mare le ofera sansa angajatilor sa isi cumpere o masa de pranz, acesta fiind de fapt si obiectivul principal al tichetului de masa. Mai mult angajatii sunt mai motivari si mai productivi.

"Cu siguranta decizia de a acorda tichete de masa cu o valoare nominala majorata va avea un efect pozitiv asupra gradului de motivare a angajatilor si cresterii puterii de cumparare", a evidentiat Dana Sintejudean.

"Consideram ca noua crestere va avea un impact pozitiv, care se va rasfrange pe tot lantul implicat, pornind de la angajati, angajatori, afiliati si emitenti, dar mai ales pentru angajati, printr-o productivitate mai mare, sanatate mai buna, cresterea puterii de cumparare si a consumului. Apoi, vor exista efecte pozitive si in ceea ce priveste cresterea generala a consumului si a sectorului HORECA, colectarea suplimentara de TVA, venituri suplimentare la buget prin colectarea impozitului de 16%, altfel spus, cresteri pe tot lantul economic", considera si Elena Pap, Up Romania.

Tichetele de masa cu valoare nominala mai mare inseamna de fapt bani mai multi pentru angajati, putere de cumparare mai mare si implicit angajati mai multumiti, motivati si productivi

- Elena Pap -

In acelasi timp, castigul suplimentar pentru angajat este si castigul economiei, deoarece prin acordarea de tichete de masa are loc o crestere a incasarilor la buget si, ca urmare, o diminuare a economiei subterane.

In plus, potrivit Sodexo, tichetele de masa sunt un factor de imbunatatire a calitatii vietii si a sanatatii. Astfel, printr-o nutritie mai buna, productivitatea munci creste, in timp ce cheltuielile cu medicamentele si ale sectorul public de sanatate vor scadea.

Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania, aproximativ doua milioane de angajati beneficiaza de tichete de masa in fiecare luna.

Foto: gpointstudio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri