Cel mai important risc pentru industria de pensii private din Romania, in perioada urmatorilor ani, este dat de contextul sistemic, in opinia lui Virgil Soncutean, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, cazurile recente de nationalizare din Polonia si Ungaria fiind potentiale exemple pentru decidentii politici din piata locala, intr-o perspectiva pe termen scurt a unor randamente scazute.

"Singurul risc pentru industria de pensii private este cel sistemic. Speram sa nu existe un efect de contagiune din Polonia si Ungaria. Acesta constituie riscul care nu ne lasa sa dormim noaptea. Deocamdata primim asigurari (din partea decidentilor politici -n.r.) ca nu este cazul (unei nationalizari - n.r.) si asta va reprezenta din nou un test de maturitate. Vom vedea daca suntem pana la urma o democratie si un capitalism tanar si inocent sau dam semne de maturitate", arata Virgil Soncutean (foto).

In opinia sa, decizia de a crea Pilonul II de pensii administrate privat si Pilonul III de pensii private facultative, pe langa Pilonul I deja existent, a avut in spate o viziune pe termen lung care depaseste un mandat de patru ani.

"Desigur ca pot fi derapaje, dar mizez pe faptul ca acestea nu vor exista. Tot climatul economic si investitional se va intoarce in trecut in loc sa mearga inainte. Un astfel de sistem privat de pensii nu are cum sa existe fara o viziune pe termen lung. Asadar, oricine vine in zona decidentilor, cu o perspectiva pe termen scurt poate sa spulbere eforturile trecute si cele prezente de a dezvolta zona acesta. Chiar daca randamentele pe o perioada scurta de timp nu sunt foarte atractive, cel putin ai un plus de transparenta. Nu ai o galeata in care se aduna toate contributiile", mai spune Virgil Soncutean.

Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a ajuns, la 30 iunie 2016, la 28,95 miliarde de lei (6,40 miliarde de euro), in crestere cu 26,81% fata de perioada similara a anului trecut. Ponderea sistemului de pensii private in PIB a fost, la sfarsitul primului semestru din 2016, de 3,85% comparativ cu 3,20% in iunie 2015 si 3,64% in decembrie 2015.

In acelasi timp, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) pentru ultimele 24 de luni a fost de 3,37%, potrivit ASF, iar pentru pensiile private facultative a fost de 2,36% pentru fondurile cu grad de risc mediu si de 2,74% pentru fondurile cu risc ridicat.

Allianz: Adevarata "bomba cu ceas" este demografia, nu randamentele

Intrebat daca sistemul pensiilor private este pana la urma o "fezabil" in conditiile unor prognoze de randament ale investitiilor pe urmatorii douazeci de ani, in continuare de 2-3%, seful Allianz a precizat ca "adevarata bomba cu ceas este mai degraba demografia, pentru ca, in urmatorii 10 ani, patru milioane de romani vor trebui sa sustina pensiile a altor 10 milioane iesiti din perioada de activitate. Acest lucru va insemna un deficit al fondului de pensii de doua sau trei ori mai mare decta in prezent".

Guvernul a decis prin OUG amanarea cresterii cotei de contributie la Pilonul II de pensii la 6% din veniturile brute pana in anul 2018. Pentru 2017, nivelul propus este de 5,5%, in crestere de la 5,1% in 2016. "In termen de 10 ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an pana in anul 2015 inclusiv, respectiv cu o crestere de 0,1 puncte procentuale in anul 2016, cu o crestere de 0,4 puncte procentuale in anul 2017 si cu o crestere de 0,5 puncte procentuale in anul 2018, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an", se arata in proiectul OUG din 15 decembrie anul curent.

"De regula, economia are o ciclitate si chiar daca acum perspectiva urmatorilor ani cu dobanzile in scadere sau chiar negative este una care nu da sperante investitorilor, nu cred ca aceasta constituie o situatie permanenta. Va exista si o perioada de revenire. Pe de alta parte, dezbaterile care au loc acum si la nivelul ASF si care pot sa ajute mult Pilonul II este deschiderea catre investitii strategice in zona de actiuni. De exemplu, daca ai putea sa investesti bani in proiecte de infrastructura in Romania, asta ar putea fi chiar o poveste fantastica pentru publicul larg, pentru ca practic fondurile de pensii care acumuleaza sume uriase pot sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si economiei, ar fi benefic pentru toata lumea", a conchis Virgil Soncutean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri