Scena politica este, in continuare, in centrul atentiei opiniei publice si mass-media, in aceasta perioada. Sunt sanse, insa, ca urmatoarele zile sa fie putin mai linistite, dupa ce presedintele Romaniei a anuntat a va desemna premierul dupa Craciun. Acest anunt nu a trecut fara reactii din partea liderilor politici, fiind si subiectul central al acestor zile.

Premierul desemnat, dupa Craciun

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca in zilele urmatoare va avea discutii in legatura cu concluziile consultarilor cu partidele, iar ”desemnarea va avea loc dupa Craciun”

"Consultarile s-au incheiat, dupa doua zile. Am avut in cursul acestor consultari doua propuneri pentru pozitia de premier. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP l-a propus pe domnul Tomac. Pe de alta parte, intre timp s-a constituit o coalitie majoritara in Parlament, formata de PSD, ALDE si UDMR", a spus seful statului, dupa terminarea consultarilor.

Iohannis a afirmat ca desemnarea premierului va fi facuta dupa Craciun. "In zilele urmatoare voi avea discutii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc dupa Craciun", a afirmat presedintele.

”Am luat nota de anuntul presedintelui. Noi eram pregatiti ca azi sa faca anuntul. Imi pare rau ca nu a fost facut anuntul astazi. Fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea sa discute mai mult cu doamna Shhaideh”, a declarat Liviu Dragnea la Parlament.

Liderul PSD a adaugat ca este important ca Guvernul sa fie instalat in acest an. ”Eram pregatiti ca maine, poimaine sa votam Guvernul in Parlament”, a mai spus Dragnea.

Ce scrie presa internationala despre scena politica romaneasca

Romania ar putea fi condusa pentru prima data de o femeie premier, o economista din mica comunitate musulmana romaneasca, o nominalizare surprinzatoare, scrie miercuri seara presa internationala. Associated Press scrie ca Liviu Dragnea, presedintele PSD, care a obtinut victoria in alegerile parlamentare de la 11 decembrie, a propus miercuri ca Sevil Shhaideh sa preia functia, un anunt surprinzator ”deoarece numele ei nu este larg cunoscut in Romania”. Presedintele Klaus Iohannis se consulta cu liderii politici inainte sa nominalizeze un premier, care are nevoie de aprobarea Parlamentului, precizeaza agentia, care adauga ca, in cazul in care o va obtine, va deveni ”prima femeie premier musulman”.

New York Times scrie ca, in cazul in care obtine votul Parlamentului, Shhaideh va fi atat prima musulmana, cat si prima femeie premier a Romaniei.

”De obicei liderul celui mai mare partid este desemnat de presedinte ca premier”, insa Dragnea ”ar fi fost o alegere problematica”, scrie ziarul, referindu-se la condamnarea la doi ani cu suspendare. ”Este o alegere surprinzatoare”, a declarat Sergiu Miscoiu, un profesor de stiinte politice de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, citat de ziar. ”Oamenii se asteptau la cineva controlat de Dragnea, din ierarhia partidului, nu la un nume relativ nou”, explica el.

“Alegerea surprinzatoare pentru premierul Romaniei alimenteaza speculatiile ca Dragnea va fi seful adevarat”, titreaza Bloomberg, care precizeaza ca liderul PSD nu si-a putut asuma conducerea Guvernului pentru ca a fost condamnat in instanta.

Daily Express noteaza ca, daca va fi confirmata in functie, Shhaideh va deveni a treia femeie musulmana de la conducerea unui stat din Europa. Tansu Ciller a fost premier al Turciei in anii ’90, iar Atifete Jahjaga a fost presedinte al Kosovo din 2011 pana in 2016. “Spre deosebire de Ciller si Jahjaga, care au ocupat pozitii (de conducere – n.r.) in tari cu majoritati musulmane, Shhaideh ar urma sa isi indeplineasca rolul intr-o tara unde peste 80% din populatie este crestin-ortodoxa”, precizeaza cotidianul britanic.

Ghita nu este de gasit

Fostul deputat Sebastian Ghita, pe numele caruia procurorii DNA au emis, miercuri dupa-amiaza, un mandat de aducere, este dat in consemn la frontiera, dar si la toate unitatile de politie, el nefiind gasit la domiciliu si nici in locurile pe care le frecventeaza. Politistii l-au cautat pe Sebastian Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit.

Alte stiri

Romania si Serbia sunt vazute mult mai bine decat Grecia in ceea ce priveste mediul de investitii si de dezvoltare a business-urilor. Seful camerei Germano-Elene de Comert si Industrie este nemultumit de conditiile din Grecia, acesta face o paralela intre situatia de acolo si cea din Romania, al carei mediul de investitii il considera prielnic.

Romanii au infiintat, in primele 11 luni ale acestui an, 100.137 de companii noi, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada din 2015, peste doua treimi dintre entitatiile noi inregistrate fiind societati cu raspundere limitata (SRL), arata statisticile publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). SRL-urile reprezinta 68,3% din totalul inregistrarilor de firme noi din primele 11 luni, cu un numar total de 69.438, potrivit ONRC. In perioada corespunzatoate a anului trecut s-au infiintat 106.545 de firme, dintre care 59.483 au fost SRL-uri, urmate de persoane fizice autorizate (PFA), cu 30.640 de noi inregistrari.

Uber Technologies si-a retras automobilele autonome de pe strazile din San Francisco, oprind programul la o saptamana de la lansare din cauza reglementarilor, transmite Reuters. Uber a precizat ca nu era obligata sa obtina autorizarea vehiculelor pentru ca acestea necesita monitorizarea continua de catre persoane aflate in interiorul lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri