Aprecierea dolarului fata de moneda unica europeana va continua pe termen scurt, aurul a fost uitat prea repede de investitori, iar actiunile europene vor depasi titlurile americane la capitolul randamente in urmatorul an, anticipeaza Mihai Nichisoiu, senior broker in cadrul Tradeville.

Dolarul american s-a apreciat puternic fata de euro luna aceasta, dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) a majorat dobanda de politica monetara si a dat semnalul unor noi cresteri in 2017, iar Banca Centrala Europeana a anuntat ca extinde programul de cumparare de obligatiuni pana la sfarsitul anului 2017.

“Contrastul dintre anunturile facute de Fed si BCE este unul major. Dincolo de nuantele exprimate, diferenta de ton este substantiala intre cele doua banci centrale care emit niste semnale critice de politica monetara la distanta de mai putin de doua saptamani una de cealalta. Acest contrast te incurajeaza sa cauti paritatea EUR/USD si chiar cotatii usor sub paritate pe aceasta pereche valutara”, a declarat Mihai Nichisoiu.

Un euro se tranzactiona vineri pentru 1,043 dolari, cursul EUR/USD fiind in revenire usoara dupa ce la inceputul saptamanii ajunsese la minimul de 1,038. Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea EUR/USD, a urcat luna aceasta pana la 4,35 lei, insa in ultimele zile cotatiile au revenit, astfel ca vineri dolarul se tranzactiona la 4,31 lei. Intarirea dolarului in raport cu leul este determinata exclusiv de evolutia monedei americane in raport cu cea europeana.

Retail jobs

Cand vad dolarul la un nivel egal cu euro? Repede, probabil pana la inaugurarea lui Donald Trump, pe 20 ianuarie 2017

“Cand vad dolarul la un nivel egal cu euro? Repede, probabil pana la inaugurarea lui Donald Trump, pe 20 ianuarie 2017. Pana la paritate este o distanta de doar circa trei procente fata de cotatiile actuale. Sa ne gandim ca yenul japonez a pierdut 20 de procente fata de dolarul american din vara si pana acum. Cele 3-4 procente care au mai ramas pana la paritate reprezinta o distanta absolut ridicola”, mentioneaza reprezentantul casei de brokeraj Tradeville.

Acesta spune ca daca piata nu va primi argumente suplimentare pentru o pozitie short, intervalul minim la care se asteapta pe EUR/USD este de 0,95 – 1. “Este un interval la care probabil as pleca de pe aceasta partida”.

Odata cu alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA si aprecierea dolarului, aurul a intrat pe un trend negativ, cotatiile unciei reducandu-se cu 13% din noiembrie si pana in prezent, de la 1.305 dolari/uncie, la 1.131 dolari/uncie.

Citeste si:
Șase motive pentru a crea un cont demo forex
Șase motive pentru a crea un...

Am o problema cu piata care a oscilat atat de violent de la o extrema la alta: de la a-l considera peTrump un ‘anticrist’, intr-o noapte au facut trecerea la cealalta extrema, catre Regan. Cred ca Donald Trump este totusi mai bun decat Hilary Clinton pentru economia americana

“Sunt putin reticent in a-mi alinia viziunea in privinta aurului cu cea a pietei. Piata desconsidera aurul foarte mult in acest moment si se asteapta la un miracol economic in privinta lui Trump. Cred ca Trump este varianta mai buna pentru economia americana, dar am o problema cu ‘mesianismul’ la nivel politic si economic”, spune Nichisoiu.

Inainte de alegerile americane din noiembrie, scenariul alegerii lui Donald Trump ca presedinte al SUA era vazut ca fiind negativ de majoritatea analistilor din pietele financiare. Victoria surprinzatoare a acestuia, urmata de un discurs moderat, a facut insa ca bursele sa revina pe plus iar economistii sa isi schimbe predictiile pentru anul viitor, acestia devenind brusc optimisti.

Citeste si:
Investiții bursiere: cum investești online, în doar câteva minute
Investiții bursiere: cum...

“Am o problema cu piata care a oscilat atat de violent de la o extrema la alta: de la a-l considera peTrump un ‘anticrist’, intr-o noapte au facut trecerea la cealalta extrema, catre Regan. Cred ca Donald Trump este totusi mai bun decat Hilary Clinton pentru economia americana… nu atat de mult pe cat isi imagineaza lumea, insa mai bun”, afirma Mihai Nichisoiu.

Din punct de vedere al performantelor anticipate pana la finalul anului 2017, in perioada urmatoare as paria mai degraba pe bursele europene, decat pe cea americana

El se asteapta ca bursele europene sa aiba o evolutie superioara celei americane in 2017, in conditiile unui euro mai slab si al prudentei aratate de BCE.

“Din punct de vedere al performantelor anticipate pana la finalul anului 2017, in perioada urmatoare as paria mai degraba pe bursele europene, decat pe cea americana. Cred ca bursele pot trece peste Fed; dupa ce au ‘inghitit’ atatea socuri anul acesta ma indoiesc ca anuntul Fed va avea un efect cataclismic pentru burse.

Citeste si:
Șapte din zece români petrec o zi de concediu la ghișeele...
Șapte din zece români petrec...

Rezerva Federala a SUA a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, rata cheie urmand sa varieze in intervalul 0,5-0,75%. De asemenea, Fed a semnalat si ca in 2017 ritmul de crestere pentru dobanda de politica monetara va fi unul mai rapid decat lua in calcul anterior, in contextul in care incearca sa se adapteze programului economic al lui Donald Trump.

Bursa de la New York a avut o evolutie mai buna in acest an comparativ cu pietele europene. Astfel, indicele american S&P 500 a urcat cu 9,5% in 2017, in vreme benchmark-ul european Stoxx Europe 600 a pierdut 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri