Una dintre cele mai importante tendinte din industria de comunicare, media si publicitate, spre care se pare ca se indreapta piata romaneasca, este cea de unificare a serviciilor catre un singur operator. Alte trenduri ale industriei includ orientarea catre mediul digital si tranzactionarea in programmatic buying, care pare ca va acapara intreaga piata. Ce a caracterizat anul 2016 si cel mai probabil va marca industria si in anul urmator, aflati din materialul urmator.

Industria de PR si comunicare - Unificare

Miscarile din industria de PR din ultima vreme sugereaza ca tendinta agentiilor este de a-si transfera toate serviciile catre un singur operator. Astfel, daca in trecut se lucra cu mai multe agentii, in functie de serviciile oferite, in prezent tendinta este de a se proceda tocmai invers. “Depinde de client, dar de exemplu, daca inainte aveau Facebook-ul inhouse, sau se ocupa vreun freelancer de acest serviciu, acum se vor orienta catre profesionisti pentru ca si-au dat seama ca Facebook-ul nu mai este o gluma”, considera Cosmin Mares, fondatorul Total PR.

Pe langa consolidarea din partea freelancerilor si a agentiilor mici care migreaza in jurul companiilor catre agentia de PR, va mai exista si o separare in cazul agentiilor care ofera atat servicii de PR, cat si de publicitate, desi aceasta tendinta este vizibila de cativa ani incoace, cand departamentele specializate au devenit agentii de sine statatoare, in cadrul aceluasi grup.

Aceeasi tendinta de unificare a mai multor servicii de comunicare este observata si de Raluca Ene, managerul Chapter 4, dar si oferirea de continut in format video.

"Vedem un trend de a avea parteneri care sa integreze comunicarea interna si cea externa, de a avea parteneri care sa le ofere servicii din toate ariile comunicarii...deci, clientii vor sa aiba un singur punct de contact. Inainte, comunicarea interna era diferita de cea externa, insa, in ultimul timp, ajung sa aiba un numitor comun. Companiile nu mai pot comunica pe Facebook doar pentru un public extern pentru ca acolo sunt si angajatii, publicul intern. De asemenea, a crescut ponderea continutului video in comunicare. Vrem mai putina informatie scrisa pentru ca noi, ca societate, ne-am schimbat si nu mai facem fata unei cantitatii atat de mari de date", afirma Ene.

Tot in domeniul comunicarii, de data asta al comunicarii strategice, fondatorea BDR Associates, considera ca 2017 va incuraja foarte mult gandirea strategica si creativitatea, in contextul managementului reputatiei, gestionararii crizelor sau asistarii clientilor in policy, dar si pentru o comunicare eficienta cu noile autoritati, in public affairs si in competentele adiacente, precum monitorizari sectoriale si legislative sau analize specifice pentru o industrie sau alta, ori pentru intentii de investitii. „Cred ca brandingul si cultura de branding vor castiga mult teren, iar campaniile social media vor fi alimentate de trendul global actual, numit digitalizare, dar nu in detrimentul PR-ului clasic”, conchide Catalina Rousseau.

Pe de alta parte, lumea comunicarii va fi “zguduita” de companiile de tip sharing economy, precum sunt furnizorul de servicii de Uber sau Airbnb, iar cei care se vor adapta cel mai repede vor castiga, considera Manuela Necula, CEO al Ogilvy Group Romania, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare de pe piata locala.

„In Europa de Vest au aparut niste companii pe care noi le numim <<disruptive>>, precum Uber, Netflix, Airbnb. Ele au schimbat regula in industrie si au crescut foarte mult. Companiile acestea incep sa comunice si fac acest lucru cu totul si cu totul altfel fata de alte companii. Acest lucru va obliga industria de comunicare sa se adapteze. Am citit un interviu cu directorul de marketing al Netflix si el spunea ca isi imparte anul din trei in trei luni. <<O data la trei luni nu imi schimb doar campania, ci si strategia si echipele>>, afirma el. Pentru ca industria in care ele actioneaza este asa. Cine se va adapta cel mai repede, va acastiga. Este o tendinta majora care zguduie industria comunicarii si zguduie destul de tare pe oricine nu poate tine pasul”, spune Necula.

In noua era a comunicarii digitale, cand tot mai multe agentii de PR tind catre servicii de social media si comunicare online, scrisul ramane o componenta majora in cadrul relatiilor publice, considera Liana Marin, fondatoarea grupului de marketing MMC. Scrisul ramane “rege” in PR, tuturor ne place sa citim “povesti”. Cine stie sa scrie si sa transmita mesajul unei campanii sub forma de content pentru cititor, va ramane in lumea PR-ului vreme indelungata”, spune aceasta.

Astfel, daca vechile tendinte, precum varianta in care agentia scrie un comunicat si il transmite redactiilor dispare cu timpul, piata se orienteaza catre servicii de CSR, marketing afiliat sau social media, care pot reda acelasi continut, intr-o maniera mult mai atractiva si care sunt mult mai usor de masurat.

Industria media – Digital si programmatic buying

Aceeasi tendinta de unificare serviciilor se observa si in randul agentiilor de media, insa in cazul acestei industrii, elementul direntiator ramane bugetul de promovare.

Astfel, daca TV-ul ramane in continuare canalul cu cele mai mari bugete, digitalul vine rapid din urma si continua sa creasca.Cred ca digitalul este media care va continua cresterea in ponderea bugetelor de media atat in cadrul OMD, cat si la nivel global, fiind deja principalul canal media pentru dialogul cu populatia tanara si activa. In urmatorii 2-3 ani se va da o lupta interesanta intre TV si digital pentru suprematia in share-ul din bugetele de promovare, iar scorul este deschis oricarui rezultat. TV-ul are un mare atu: inca livreaza content foarte apreciat de public si are abilitatea de a se adapta usor noilor tehnologii”, spune Liana Mihai, director general OMD Romania.

Pe de alta parte, TV-ul, chiar daca a ramas canalul cu cele mai mari bugete, acestea au fost in scadere in ultimii ani. La fel se intampla si in cazul canalului de radio. Cand va reincepe sa creasca ponderea acestora in bugetele media? “Cand medii ca TV si Radio vor fi tranzactionate programmatic”, considera Dan Balotescu, managing partner Media Investment.

“TV si radio sunt medii foarte puternice. Cand vor avea si aceasta capabilitate, de a targeta pe certitudine si nu pe afinitate, isi vor recastiga share-ul. In ultimii ani, TV-ul a pierdut anual 1-2 procente. Nu e o scadere dramatica, dar cumulat sunt cateva procente bune. Daca astazi definim digitalul ca displayul de pe computer si de pe mobil, oferta TV este atat de mare, incat sigur vom asista la o crestere. E drept, poate nu chiar in acelasi ritm ca pe vremea cand nu exista digital”, spune Dan Balotescu.

Tranzactionarea programmatic inseamna posibilitatea de targetare pe niste medii care si-au dovedit eficienta in timp, care pot fi utilizate mai bine si cu rezultate mult mai clare pentru clienti. Marketingul programmatic este un mod deja firesc de a face campaniile de digital si mai mult decat atat, urmeaza ca toate mediile sa se tranzactioneze programmativ: tv, radio si outdoor.

Despre tendintele si zona spre care se indreapta piata media, Liana Marin, sefa OMD considera ca agentia de media se transforma rapid in One-Stop-Shop pentru toate activitatile de marketing si advertising ale clientilor.

“Punctele de intalnire dintre branduri si consumatori sunt acum controlate prin automatizarea procesului de media buying, atat programmatic, cat si real time. Prin instrumentele de cercetare specifice, agentia de media are acum acces la un set impresionant de date despre consumul de media, descrieri segmentate demografic ale consumatorilor sau obiceiurile de consum si trigger-ul privind achizitiile de brand ale acestora. Noile tehnologii ne permit acum raspunsuri exacte, bazate pe cifre sau modelari econometrice fine. Tendinta fireasca este ca aceste dezvoltari ale tehnologiei sa migreze si spre media clasice“, spune Liana.

Deja au aparut peste ocean primele modele de cumparare programmatic pe TV. Radio digital va fi si el in curand cumparat prin platforma programmatic. Si in outdoorul digital tranzactionarea va fi posibila prin programmatic, avem chiar noi in tara un exemplu de pionier in domeniu. Poate nu in doi ani, dar cu siguranta in viitorul destul de apropiat, modelul de tranzactionare programmatic si real time vor fi noua normalitate in industria media”, explica aceasta.

Programmatic buying va fi singura modalitate prin care se va face achizitia de spatiu publicitar, atat pe internet, cat si pe televiziune si radio, considera si Cecilia Tanasoiu, managing director al Prometheus, agentia de programmatic buying a The Group, cel mai mare jucator pe piata locala de comunicare.

De asemenea, tot mai multi clienti ai agentiilor media incep sa aprecieze serviciile dupa ce ani de zile a fost un trend de scadere continua a preturilor,chiar pana la un nivel nesustenabil, lucru impus mai ales de departamentele de achizitii din companii, crede Maria Tudor, CEO al Zenith Romania, una dintre cele mai mari agentii de media de pe piata locala.

Trendul de globalizare a fost mult accentuat. Clientii au fost tentati caprin organizarea de pitchuri sa reduca pretul chiar la limite nesustenabile, dar acum observ ca trendul se schimba. Si ma bucur ca ceva ce am zis in urma cu cativa ani- ca un client sa castiga prin preturi si se mentine prin servicii- se si intampla”, spune Maria Tudor.

Sursa foto: keport/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri