Dupa scurta vacanta de Craciun, ultima saptamana din acest an are in prim plan tot evenimentele de pe scena politica. Presedintele Iohannis a refuzat, marti, propunerea PSD pentru functia de premier, fara sa argumenteze sau sa detalieze ce a stat la baza deciziei. Reactiile nu au intarziat sa apara, atat din plan local, cat si international.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca nu accepta propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa ocupe functia de premier.

Saptamana trecuta, cand am avut consultari cu partidele, PSD si ALDE, care au tinut sa vina impreuna, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poztitia de prim.ministru. Am cantarit cu grija argumetele pro si contra si am decis sa nu accept aceasta propunere. In consecinta, solicit coalitiei PSD-ALDE sa faca alta propunere.

Klaus Iohannis

Propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa fie premier a fost facuta in 21 decembrie. Sevil Shhaideh, propusa de PSD-ALDE pentru functia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmana, este absolventa de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat in Consiliul Judetean Constanta, institutie condusa, din 2004 si pana in vara acestui an, de Nicusor Constantinescu.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a facut primele declaratii dupa ce presedintele Iohannis a respins propunerea pentru functia de premier. Dupa ce l-a acuzat pe Iohannis ca vrea declansarea unei crize politice, Dragnea a spus, intr-o conferinta de presa, ca va anunta in zilele urmatoare ce decizie va lua PSD+ALDE, fara sa excluda varianta declansarii procedurilor de suspendare a presedintelui.

Am analizat in ultimele ore, am incercat sa gasim eventualele resorturi cinstite sau constitutionale care ar fi putut sta in spatele acestei decizii. Nu am reusit sa gasim niciun motiv constitutional si parerea noastra este ca acest om vrea sa declanseze o criza politica in Romania".Maine sau poimaine, cel mai probabil maine seara, o sa luam o decizie. Vreau sa cumpanesc foarte bine intre ceea ce e bine sau rau pentru Romania. Nu va fi o decizie usoara. Am primit o avalansa de mesaje de la oameni care se simt jigniti si care cer cu fermitate suspendarea presedintelui. Daca in urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia ca pentru tara e bine sa il suspendam, nu o sa am nicio ezitare.

Liviu Dragnea, presedinte PSD

Cum a reactionat presa internationala

Presa internationala anunta decizia presedintelui roman Klaus Iohannis de a respinge candidatura lui Sevil Shhaideh inaintata de PSD pentru conducerea Guvernului si avertizeaza ca aceasta masura ar putea declansa o criza politica.

BBC afirma ca presedintele nu a explicat factorii pe care i-a luat in considerare pentru lua aceasta decizie, dar ca au existat speculatii ca Shhaideh va fi “marioneta” liderului PSD Liviu Dragnea, daca ar fi devenit premier. De asemenea, Shhaideh a fost criticata pentru lipsa ei de experienta politica, afirma jurnalistii britanici.

Agentia REUTERS il citeaza pe analistul Mircea Marian, potrivit caruia motive de securitate nationala ar fi putut sta la baza deciziei presedintelui. “Fie au fost motive de securitate nationala pentru respingerea ei, pentru ca este maritata cu un cetatean sirian, ceea ce ar putea pune securitatea in pericol, fie au fost motive pur posibile”, a declarat el. “PSD a pierdut mult prin aceasta propunere, care a venit ca o surpriza pentru electoratul sau de baza”, a adaugat el.

Bloomberg il citeaza pe decanul Facultatii de Stiinte Politice din Bucuresti, Cristian Parvulescu, potrivit caruia “social-democratii pot fie sa aleaga calea sigura si sa nominalizeze un candidat acceptabil pentru Iohannis sau sa aleaga calea grea, a luptei”. Cea de-a doua varianta “ar fi o greseala, pentru ca au pierdut deja o parte din electorat, propunand-o pe Shhaideh”, a adaugat el.

Agentia Associated Press noteaza ca decizia lui Iohannis a starnit o “reactie furioasa” din partea social-democratilor, care l-au acuzat pe presedinte ca vrea sa declanseze o criza politica. Si agentia de presa AFP anunta decizia lui Iohannis, precizand ca experienta politica limitata a lui Shhaideh, precum si faptul ca este apropiata de Dragnea, care a fost martor la nunta sa, in 2011, cu un om de afaceri sirian, au alimentat acuzatiile opozitiei ca va fi doar o marioneta.

Robor la 3 luni a urcat la cel mai ridicat nivel din aproape un an

Robor pentru 3 luni a crescut marti semnificativ si a ajuns la cel mai ridicat nivel din aproape un an, de 0,9%. Foarte multe dintre creditele luate de populatie au dobanda variabila, indexata la indicele Robor, astfel ca majorarea acestui indicator al costului banilor in piata interbancara se vede direct in ratele pe care romanii le platesc la imprumuturi.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti ca Robor la 3 luni a avansat la 0,9%, de la 0,85% in sedinta anterioara, cea de vineri. Nivelul de 0,9% este cel mai ridicat incepand din 22 ianuarie, cand Robor la 3 luni s-a situat la 0,92%. De altfel, pe finalul lunii decembrie a anului trecut, indicele se afla usor peste 1%, fiind cotat pe 28 decembrie 2015, imediat dupa Craciun, la 1,02%.

Motivatia acestei evolutii sta in buna masura in reducerea lichiditatii din sistemul bancar, o consecinta directa a executiei bugetare a Guvernului. Astfel, Guvernul a imprumutat bani din piata financiara, in principal de la banci, pentru a finanta un deficit semnificativ peste 2% (tinta a fost de 2,8%). Daca la imprumuturi a respectat planul si a atras lunar sumele prevazute, statul nu a reusit sa tina pasul si in privinta cheltuielilor. La zece luni, deficitul bugetar anuntat de Ministerul Finantelor Publice este de doar 0,2%.

Reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, respinsa de comisiile Senatului

Comisia de cultura si comisia de buget au respins marti, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, impotriva cererii presedintelui Iohannis votand senatorii PSD, ALDE, USR si UDMR.

Presedintele Klaus Iohannis avertizeaza, in cererea de reexaminare trimisa vineri Parlamentului pe tema Legii privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta serviciile publice de presa in cazul anularii taxei radio-tv, explicand ca reexaminarea se impune in pofida deciziei de constitutionalitate a CCR.

Analistii CFA Romania estimeaza imbunatatirea situatiei economice in Romania

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut nesemnificativ in noiembrie, cu 0,6 puncte fata de luna precedenta, la 65,6 puncte, exclusiv ca urmare a anticipariii unor conditii mai bune in urmatorul an, desi perceptia asupra situatiei economice actuale s-a inrautatit, arata datele publicate de CFA.

Cresterea moderata a indicatorului de incredere macroeconomica a fost determinata in principal de evolutia indicatorului situatiei din urmatorul an, care a urcat in luna noiembrie 3,2 puncte, pana la 59,8 puncte. In schimb, indicatorul care masoara perceptia asupra situatiei actuale a scazut cu 5,6 puncte, pana la 77,3 puncte.

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie. Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri