Cu doar cateva zile inainte de finalul anului, se intampla miscari importante pe scena politica. Coalitia majoritara in parlament a nominalizat un nou premier, care a fost primit cu reactii pozitive de presa internationala. Citeste in continuare cine este premierul propus, dar si alte stiri ale momentului.

Sorin Grindeanu, prim-ministrul propus de PSD, este membru al partidului din 1996 si a ocupat mai multe functii in partid, insa a ajuns in prima scena in timpul Guvernului Ponta, cand a ocupat, pentru aproape un an, functia de ministru al Comunicatiilor, intrand ulterior in echipa lui Liviu Dragnea. Intre 2008 si 2016 a fost senator, insa a demisionat dupa ce a devenit presedinte al CJ Timis.Grindeanu s-a nascut in data de 5 decembrie 1973, in Caransebes, este casatorit si are doi copii. In anul 1992 a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebes, iar in anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Si-a inceput activitatea profesionala in anul 1998 cand pentru doi ani a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie si Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. In perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeasi facultate.

Cum se vede nominalizarea in presa internationala

PSD, partidul care a castigat alegerile legislative din urma cu doua saptamani, a propus un politician veteran de stanga pentru functia de premier, scrie Reuters.

Agentia internationala de stiri afirma ca Sorin Grindeanu va obtine, probabil, cu usurinta, aprobarea presedintelui. Grindeanu “este o propunere greu de refuzat”, a declarat profesorul de stiinte politice de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Sergiu Miscoiu, citat de Reuters.

„Este un stalp regional al PSD, fost vicepremier, fost ministru, tanar. Indeplineste criteriile”, a adaugat el.

“Victoria clara a PSD in alegeri a alimentat incertitudinea privind capacitatea Romaniei de a-si mentine deficitul bugetar sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, deoarece programul sau de guvernare include planuri ambitioase de cheltuieli”, avertizeaza agentia internationala.

Si AFP anunta ca PSD a ales un nou premier miercuri, “calea linistii”, evitand o criza.

Jurnalistii francezi amintesc ca seful statului a refuzat marti, fara sa ofere motiv, nominalizarea lui Sevil Shhaideh in functia de premier, ceea ce i-a “infuriat” pe social-democrati.

ASSOCIATED PRESS noteaza ca partidul majoritar in Parlament a propus un politician regional pentru functia de premier. AP afirma ca liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea sa implementeze in tara obiective precum “mai multi bani in buzunarele romanilor, libertatea de a gandi, de a spera, de a avea un sistem medical bun”.

Euro, la maximul ultimilor aproape trei ani

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de referinta de 4,5409 lei/euro, in crestere cu 0,1% fata de nivelul din sedinta precedenta si nivel maxim din 10 ianuarie 2014, pe o tendinta regionala care s-a adaugat ingrijorarilor investitorilor legate de o eventuala instabilitate politica in Romania. Dolarul a urcat din nou peste pragul de 4,35 lei si a atins un nou nivel maxim istoric.

Vineri, BNR a afisat un curs de 4,5363 lei/euro. Leul a fost afectat miercuri de tendinta regionala, in conditiile in care zlotul si forintul au pierdut, de asemenea, teren in fata euro. Insa investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea unei instabilitati politice pronuntate in Romania, dupa ce presedintele a respins propunerea de premier a coalitiei PSD-ALDE si a cerut o alta nominalizare, iar liderii coalitiei au amenintat cu demararea procedurilor de suspendare a presedintelului. Ingrijorarile afecteaza si imprumuturile statului

Timbrul de mediu pentru autovehicule va disparea de la 1 ianuarie

Deputatii au respins miercuri, in sedinta de plen, cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care se numara si timbrul de mediu. Acelasi lucru l-au facut si senatorii, cu o zi inainte.

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Preturile carburantilor scad de la 1 ianuarie 2017

Preturile carburantilor urmeaza sa scada semnificativ de la 1 ianuarie 2017, data de la care taxa pe valoarea adaugata scade de la 20% la 19%, iar supraaciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, introdusa in 2014 de Guvernul Ponta, va fi eliminata. Scaderea preturilor va plasa Romania printre tarile cu cele mai mici preturi ale carburantilor din Uniunea Europeana, de la un nivel al preturilor situat si in prezent sub medie.

Potrivit portalului energy.eu, care monitorizeaza preturile carburantilor in toate cele 28 de state membre UE, pretul mediu al unui litru de benzina din cel mai ieftin sortiment (cifra octanica 95) este in Romania de 5,09 lei, echivalent cu 1,122 euro, conform News.ro.

Cu acest pret, Romania se plaseaza pe locul al saselea al celor mai mici preturi in UE, dupa Bulgaria (1,017 euro), Polonia (1,024 euro), Lituania (1,073 euro), Estonia (1,103 euro) si Letonia (1,104 euro). Pornind de la pretul actual, aplicarea celor doua masuri - scaderea TVA si eliminarea supraaccizei - ar insemna ieftinirea unui litru de benzina din sortimentul standard cu 40-41 de bani, daca companiile petroliere vor aplica integral la pretul de la pompa reducerea taxelor.

Ce asteapta antreprenorii din turism de la noul Guvern

Desi poate aduce multi bani la bugetul statului, asa cum se intampla in multe tari europene, turismul este in Romania un domeniu neglijat, cu investitii mici in promovarea tarii ca destinatie. Astfel, am intrebat mai multi antreprenori din industria turistica ce asteptari au de la viitorul Guvern pentru cresterea turismului.

Pe scurt, turismul in Romania inseamna 5,1% din PIB, 2,2 milioane de turisti straini (2015) si 2 milioane de euro pentru promovare, adica cifre prea mici comparativ cu potentialul destinatiei, in care se regasesc toate tipurile de turism si locuri unice in Europa. Iata ce vor unii proprietari de agentii de turism de la viitorul Guvern.

Pe langa existenta unui minister al Turismului dedicat, care includa numele "turism" si in denumire, antreprenorii vor proiecte concrete, mai multi bani pentru promovarea Romaniei international si reformarea industriei turistice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri