Lovituri de stat, atentate, un presedinte ales care se asociaza cu Hitler, precum si rezultate ale scrutinelor electorale ce au dat peste cap orice predictii – acestea au fost principalele evenimente care au tinut capul de afis in presa internationala anul acesta.

Donald Trump - presedinte SUA

Candidatul republican, Donald Trump, a castigat pe 9 noiembrie scrutinul prezidential din Statele Unite, reusind sa o depaseasca pe democrata Hillary Clinton. Victoria miliardarului vedeta TV a fost considerata o surpriza uriasa, la inceputul campaniei putine persoane acordandu-i acestuia sanse reale, mai ales avand in vedere declaratiile “neprezidentiale” cu care Trump a obisnuit.

Brexit

Ceea ce parea imposibil la inceputul anului, s-a intamplat pe 23 iunie, cand populatia britanica a votat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana. Brexit-ul este un punct de cotitura in istoria Uniunii Europene, reprezentantii mai multor partide din statele membre declarand deja ca vor propune referendumuri similare si in propriile tari.

Asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov

Ambasadorul Rusiei in Turcia, Andrei Karlov, a fost impuscat pe 19 decembrie de un presupus militant jihadist. Atacatorul a reusit sa intre la o expozitie de fotografie aflata in metropola Ankara, folosindu-se de o legitimatie de politist. Andrei Karlov a decedat ulterior intr-un spital turc.

Lovitura de stat din Turcia

In iulie a avut loc o tentativa de lovitura de stat in Turcia, care s-a soldat cu aproape 270 de morti si 2.000 de raniti, si care a fost oprita in doar 12 ore. Oficial, presedintele Recep Erdogan a atribuit tentativa predicatorului islamist Fethullah Gülen, autoexilat in SUA. In prezent exista insa speculatii potrivit carora puciul a fost “simulat” de Erdogan doar pentru a avea motive suplimentare sa isi acorde puteri suplimentare, dovada fiind cele 41.000 de arestari care au urmat dupa 15 iulie.

Atentatele teroriste

Atacurile teroriste au luat amploare in 2016. Printre acestea s-au aflat atentatele asupra aeroporturilor din Bruxelles si Istanbul, la un parc de distractii din Pakistan, precum si celebrul atac terorist care a avut loc la Nisa, de ziua nationala Frantei, in urma caruia 86 de persoane au fost ucise de un camion care a intrat in multime.

Crizia refugiatilor din Europa

Criza imigrantilor ajunsi in Europa din tari care se confrunta cu razboaie civile a continuat si in acest an. Cea mai mare parte a atentiei s-a mutat insa asupra controversatului acord UE – Turcia, in urma caruia guvernul de la Ankara va accepta imigrantii ilegali blocati in Grecia, inclusiv sirieni, in schimbul unor ajutoare financiare din partea Uniunii. Anul acesta, aproape 4.700 de refugiati au murit in Marea Mediterana incercand sa ajunga pe continentul european.

Rodrigo Duterte - presedinte Filipine

Rodrigo Duterte a castigat in alegerile prezidentiale din Filipine, una dintre principalele sale promisiuni fiind aceea de a stopa traficul de droguri si de a ucide criminalii. Acesta s-a asociat in repetate randuri cu Hitler, declarand la un moment dat: “Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Bun, sunt trei milioane de drogati in Filipine. As fi fericit sa-i masacrez”.

Moartea lui Fidel Castro

Fostul lider cubanez Fidel Castro a incetat din viata la varsta de 90 de ani. Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumatate de secol inainte de a preda puterea fratelui sau, Raul, in 2008.

Razboiul din Siria

Negocierile de incetare a focului au esuat in Siria, conflictul dintre numeroasele factiuni implicate luand amploare in 2016. Cu ajutorul Rusiei, fortele Guvernului condus de presedintele Bashar Assad au reusit in cele din urma sa ocupe pozitiile detinute anterior de rebeli in orasul Aleppo, insa tara ramane in continuare devastata de conflictul militar.

Cel mai sangeros atac armat din istoria SUA

Un total de 50 de oameni au fost ucisi, si 53 raniti, dupa un atac armat care a avut loc intr-un club de noapte gay din Orlando, in Florida. Acesta a fost cel mai sangeros atac armat din istoria SUA. Teroristii Statului Islamic au revendicat atacul armat din clubul de noapte, atacatorul Omar S Mateen fiind unul dintre jihadistii gruparii teroriste.

Surse foto: Shutterstock, Agerpres, Pixabay, Wikimedia Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri