Sistemul bancar din Romania a platit impozit pe profit de 1,3 miliarde de lei in 2011-2015, o perioada marcata de eforturile de a-si curata bilanturile de creditele devenite neperformante din cauza crizei. Pierderile din anii trecuti pot fi insa folosite, pentru o perioada de pana la cinci ani, de catre banca pentru a obtine deduceri la plata impozitului pe profitul care ar trebui achitat statului pentru anii cu rezultate pozitive. Pentru primele noua luni din 2016, platile anticipate realizate de banci in baza cotei de 16% se situeaza la aproape 100 de milioane de lei. O schimbare semnificativa ar putea avea loc in ceea ce priveste Banca Transilvania, o institutie de credit care a stat pe plus si a cotizat constant la buget in anii de criza, dar care a preluat prin achizitia Volksbank Romania o pierdere fiscala mare, pe care o poate utiliza pentru a-si deduce din sumele datorate in contul impozitului pe profit.

"In perioada 2011-2015 societatile bancare din Romania au virat la bugetul general consolidat al statului impozit pe profit in suma de 1,307 miliarde lei (perioada de prescriptie fiind de 5 ani). In primele 9 luni ale anului 2016, institutiile de credit din Romania au virat in total 99 milioane lei, trimestrial, sub forma de rate anticipate de impozit pe profit, calculat pe baza impozitului pe profit datorat in anul precedent, conform art. 41*, alin (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal", potrivit raspunsurilor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in urma unei solicitari transmise de wall-street.ro.

Potrivit ANAF, in perioada 2011-2015 bancile nu au primit deduceri speciale, in ceea ce priveste plata impozitului pe profit, decat cele prevazute de lege. Totodata, pierderile din vanzarea de neperformante, realizata de multe ori la preturi extrem de reduse si chiar catre entitati din acelasi grup cu banca vanzatoare, sunt luate in calcul la determinarea profitabilitatii si sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. La bancile selectate pentru inspectii, ANAF verifica vanzarea de neperformante si preturile la tranzactiile intragrup.

"Pierderile din vanzarea de portofolii de creante neperformante au fost luate in calcul la determinarea profitului/pierderii fiscale de catre societatile bancare si, cu unele exceptii, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Pentru bancile selectate a se efectua inspectii fiscale, ANAF verifica in prezent pierderile raportate de acestea in anii precedenti. ANAF efectueaza verificari atat pe zona preturilor de transfer cat si pe vanzarea de portofolii la bancile aflate in inspectie fiscala", a raspuns ANAF unor intrebari transmise de wall-street.ro.

Potrivit Codului Fiscal, institutiile de credit declara si platesc impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial. Platile anticipate se fac in timpul anului, iar la final, in anul urmator, cand se depune declaratia finala pentru impozitul pe profitul efectiv realizat (25 martie), se face si reglarea de profit. Platile anticipate sunt calculate tinand cont de profitul din anul precedent.

Banca Transilvania ar putea scapa din 2016 de impozitul pe profit

In aprilie 2015, Banca Transilvania a anuntat preluarea bancii locale a grupului austriac Volksbank, dupa ce in decembrie 2014 a semnat un angajament ferm in acest sens. La momentul respectiv, Banca Transilvania a informat ca a virat 711 milioane de euro pentru achizitia Volksbank, 81 de milioane de euro fiind pentru capital si 630 milioane de euro pentru rambursarea liniilor de credit.

In urma acestei tranzactii, banca a inregistrat o creanta cu impozitul amanat generata de pierderile fiscale ale Volksbank Romania, aceasta fiind recunoscuta in situatiile financiare incepand cu data efectiva a fuziunii. Data efectiva a fuziunii este 30 decembrie 2015.

"Banca Transilvania, aflata in top 3, a luat pierderea fiscala de la banca cumparata si este posibil sa nu mai plateasca taxe. Daca a reusit sa utilizeze pierderea fiscala a targetului, este posibil ca pana la profitul egal cu pierderea targetului pe 5 ani sa nu mai plateasca taxe. Atunci raman doar cateva (banci, n.r.) care au platit impozit", a afirmat un CFO dintr-o banca aflata in top 5 al celor mai mari institutii de credit din Romania.

Volksbank Romania a inregistrat pierderi mari in timpul crizei. Astfel, doar in 2014, anul in care s-a semnat acordul de preluare de catre Banca Transilvania, Volksbank a inregistrat o pierdere de aproximativ 1,9 miliarde de lei, fata de un profit net de 434 milioane lei in cazul Banca Transilvania.

Sistemul bancar este pe pierdere in 2011-2015, dar plateste impozit pe profit

In 2011-2015, sistemul bancar a raportat pierderi 7,8 miliarde de lei si profituri de 4,7 miliarde de lei, astfel ca ar rezulta ca ar mai avea, inca, de recuperat un rezultat negativ de aproximativ 3 miliarde de lei. Daca sistemul bancar ar fi o singura entitate, ar trebui sa faca profit pana la concurenta sumei.

In sistem sunt insa banci care nu au avut pierderi anii anteriori si, astfel, nu au avut pierderi pe care sa le deduca. In aceasta situatie se afla Banca Transilvania, o institutie de credit care a raportat constant profit in toata perioada crizei financiare.

"BCR si BRD este posibil sa fi avut pierderi in anii anteriori care sa le permita sa nu plateasca impozit acum si la ei cred ca este cazul. Cei care au cumparat este posibil sa utilizeze pierderea fiscala a targetului, adica Banca Transilvania cu Volksbank. (…) Sunt de fapt 3 mari jucatori care fac diferenta. Ei sunt cei care au pierderea din spate, care le permite sa deduca", a spus sursa citata.

BCR, BRD si Banca Transilvania sunt cele mai mari trei banci din piata locala.

Sistemul bancar a revenit pe profit anul trecut, cu un rezultat pozitiv de 4,67 miliarde de lei, similar insa cu pierderea din anul anterior, determinata de curatarea bilanturilor bancilor de credite neperformante.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri