Noul executiv a inclus in programul de guvernare o serie de masuri dedicate mediului de afaceri, pentru care promite atat relaxare fiscala, cat si un parteneriat cu statul, pe langa informatizare si simplificare. Va fi interesant de urmarit cate dintre aceste masuri vor fi puse in aplicare, odata ce noul guvern va trece la treaba.

Ce prevede programul de guvernare al noului Executiv

PSD mizeaza pe relatia dintre stat si oameni de afaceri si promite informatizare, simplificare si o relatie de parteneriat.

Astfel, de la 1 decembrie 2018 toate obligatiile fiscale ar trebui sa se plateasca online si toate firmele isi vor depune declaratiile online. Aceeasi data ar trebui sa fie si momentul 0 al interconectarii sistemelor informatice din toate institutiile publice, un proiect extrem de ambitios.

La capitolul simplificare, PSD isi asuma o reducere la jumatate a numarului de taxe fiscale si nefiscale, de la inceputul anului viitor, dar si publicarea pe site-ul guvernului a unui nomenclator a tuturor taxelor, din martie 2018.

Timbrul de mediu va fi scos de la 1 martie 2017. Dispare si impozitul auto, de la 1 ianuarie 2018

Noul Guvern promite eliminarea timbrului de mediu pentru inmatricularea auto de la 1 martie 2017 si a impozitului auto de la 1 ianuarie 2018.

In ultimii 9 ani, timbrul de mediu a fost platit o singura data pe durata de functionare a masinii. Calculul timbrului de mediu 2016 se facea pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, norma de poluare, cilindreea si vechimea masinii.

Mai mult, Impozitul auto va fi, de la 1 ianuarie 2018, 0 lei pentru autoturismele cu motorizari sub 1.600 cm3, dar si pentru motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfa etc.

Dobanzile la credite se vor calcula in urmatoarele 3 luni la cel mai mare ROBOR din ultimul an

In urmatoarele trei luni, perioada ianuarie-martie, dobanzile la credite se vor calcula la cel mai mare ROBOR la trei luni din ultimul an, 2016 fiind un an in care indicele, utilizat pentru a calcula dobanzile la o mare parte din creditele luate de populatie, a inregistrat un minim istoric de 0,68%. La indicele ROBOR se adauga, de obicei, marja bancii, care este fixa.

Proiectele de infrastructura pe care si le asuma noul Guvern

Programul de guvernare al PSD are nevoie de peste 20 de miliarde de euro pentru infrastructura rutiera, feroviara si metrou. Romania are dati in folosinta 734 de kilometri de autostrada, dintr-un plan in care se doreste sa avem 1.642 km.

Norvegienii sustin o investitie de 4 mil. euro intr-o fabrica de panificatie in judetul Tulcea

Lidas, afacere de familie lansata in 1993, inaugureaza in judetul Tulcea o fabrica de panificatie in urma unei investitii de patru milioane de euro.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Guvernului Norvegiei prin fondurile Norway Grands si este una dintre cele mai moderne si verzi fabrici din domeniul panificatiei. Investitia din localitatea Mineri, judetul Tulcea, face parte din planul companiei de dezvoltare in domeniul panificatiei congelate.

O romanca a fost aleasa viceprimar al Berlinului

Romanca Ramona Pop, reprezentanta Partidului Verde din Berlin, a fost aleasa in 8 decembrie 2016 unul dintre cei doi viceprimari ai capitalei Germaniei.

Ministerul Economiei a lansat un site dedicat startup-urilor si IMM-urilor

In ultimele zile din 2016, Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a lansat site-ul startup.gov.ro dedicat start-up-urilor si IMM-urilor. Platforma lansata pe final de mandat contine programe de finantare si diverse date din domeniul intreprinderilor. Vezi in continuare care au fost cele mai mari start-up-uri si care a fost cifra de afacere a acestora in 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri