Actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea aduce castiguri cuprinse intre 10 si 20% anul acesta, in conditiile in care piata romaneasca a ramas in urma trendului global de crestere in ultimele 12 luni, iar 2017 pare a fi un an mai clar din perspectiva politica, avand in vedere incheierea anului electoral 2016.

Actiunile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea aduce castiguri cuprinse intre 10 si 20% anul acesta, in conditiile in care piata romaneasca a ramas in urma trendului global de crestere in ultimele 12 luni, iar 2017 pare a fi un an mai clar din perspectiva politica, avand in vedere incheierea anului electoral 2016.

BET-XT, un indice care urmareste cele mai tranzactionate 25 de companii de pe BVB, a urcat cu doar 0,5% in 2016 (sau 8,3% daca este inclus si castigul din dividende), plasand piata romaneasca pe locul 58 din 90 intr-un clasament global al burselor. Pietele dezvoltate din Europa au crescut cu procente cuprinse intre 5 si 14%, in vreme ce vecinii bulgari si maghiari care au mizat pe propriile actiuni au castigat in medie 27%, respectiv 34%.

“Intr-adevar, la nivelul intregului an 2016, putem vorbi de o decorelare a pietei romanesti fata de cele straine. Cred ca doi factori au contribuit major la aceasta realitate: primul tine de prezenta slaba a investitorilor de retail pe piata romaneasca, acestia fiind primii care reactioneza la trendurile zilnice ale evolutiile externe; un al doilea factor a tinut si de timing-ul pietei noastre, unde oferta de vanzare a actiunilor Petrom – la un pret redus – de catre Fondul Proprietatea, la inceputul ultimului trimestru, a creat o unda de scadere in contraparte cu finalul de an foarte bun al pietelor externe”, mentioneaza Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Fondul Proprietatea (FP) a vandut in octombrie anul trecut un pachet de 6,4% din actiunile Petrom (SNP), incasand aproximativ 764 mil. lei. Oferta s-a realizat sub pretul din piata al titlurilor Petrom si cu 14% mai putin decat nivelul maxim cerut initial. Vanzarea si scaderea actiunilor Petrom din acea perioada a tras in jos indicii BVB, in cadrul carora titlurile SNP au ponderi majore.

“In 2017 ma astept la cresterea pietelor bursiere. Probabil pe piata interna putem spera la un interval de crestere de circa 10%-20% tinand cont si usoara subperformare din acest an in comparatie cu pietele externe. Ca atare cred ca piata romaneasca ar putea creste, de aceasta data, mai mult decat pietele externe”, a mai adaugat reprezentantul Prime Transaction.

Alti analisti sunt ceva mai rezervati si mentioneaza doar ca anul viitor ar trebui sa ofere evolutii pozitive, in ritm cu dividendele oferite de companiile listate.

“In principiu piata ar trebui sa ramana pe plus, sau cel putin sa evolueze in ritm cu dividendele (n.red. randamente medii cuprinse intre 8-10%). In anul urmator, evolutia bursei locale ar putea depasi pietele din regiune pe fondul listarilor noi, dividendelor atractive, promovarii BVB la statutul de piata emergenta si mentinerii cresterii economice peste media UE”, este de parere Daniela Ropota, sefa departamentului de analiza al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Ce decizii vor afecta piata de capital in 2017

Deciziile politice si ale autoritatilor vor avea anul viitor cel mai important impact asupra evolutiei pietei de capital romanesti, considera analistii chestionati, care aduc in discutie posibilitatea eliminarii impozitului pe dividende, listarea Hidroelectrica pe bursa precum si deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind tarifele.

“Un factor important de luat in considerare pentru 2017 tine in continuare de sectorul energetic, care se lupta cu o restructurare din punct de vedere al preturilor. Deciziile ANRE, chiar daca vin in avantajul clientului final, pot afecta inca veniturile societatilor din domeniul energetic din Romania. In plus, concurenta specifica unei piete libere isi va face tot mai simtita prezenta in domeniu”, spune Bianca Modovan, analist in cadrul BRK Financial Group.

ANRE a redus anul trecut tarifele reglementate pe care companii precum Transelectrica le pot percepe, fapt care a tras in jos rezultatele financiare ale acestora. Bursa romaneasca este puternic influentata de orice decizie si eveniment cu impact asupra sectorului energetic, avand in vedere ca societatile cele mai tranzactionate din piata activeaza sau au expunere pe acest domeniu (Romgaz, Petrom, Transgaz, Transelectrica, Conpet, Fondul Proprietatea, Electrica, Nuclearelectrica).

„Pe bursa locala, cele mai urmarite actiuni se gasesc in sectoare puternic reglementate, astfel ca performantele financiare din 2017 vor depinde de noutatile cu privire la taxa pe stalp, redeventele pentru exploatarile de petrol si gaze, si privind taxa claw-back (n.red. care afecteaza sectorul farmaceutic)”, mentioneaza Daniela Ropota.

Nu in ultimul rand, listarea Hidroelectrica este asteptata sa aiba loc, in cele din urma, anul acesta, dupa mai bine de doi ani de amanari. Compania este cel mai mare producator de energie din Romania si se poate lauda cu rezultate financiare in creste (profit 1,13 mld. lei la 9 luni 2016, reprezentand o crestere de 30% y/y) dupa ce a iesit din insolventa “curatata” de celebrele contracte neprofitabile cu “baietii destepti”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri