A luat startul 2017, iar optimismul din piata rezidentiala se afla din nou la cote ridicate. Astfel, proiecte noi de apartamente apar tot mai des pe hartie sau sunt in curs de constructie. Concomitent, exista si un numar impresionant la inceput de an de anunturi postate pe site-urile de publicitate imobiliara cu oferte de o gama variata de imobile si preturi. Cele mai multe sunt situate intr-un bloc vechi dintr-un cartier muncitoresc, unde concurenta intre vanzatori este, de regula, ridicata.

Per ansamblu, cartierul Berceni conduce la numarul de apartamente cu doua si trei camere si garsoniere oferite spre vanzare pe portalul Imobiliare.ro, de exemplu, urmat de cartierele Titan si Drumul Taberei. Avand in vedere numarul mare de locuinte scoase la vanzare, in cele trei cartiere mentionate, rezulta o paleta foarte larga de optiuni pentru potentialii cumparatori, dar, in acelasi timp, si o concurenta ridicata pentru cei care vor scape de locuintele din aceste zone, cu o potentiala presiune pe preturi, precum si perioada destul de indelungata pana la realizarea tranzactiei propriu-zise.

Cartier Garsoniere Cartier Ap. doua camere Cartier Ap. trei camere
Berceni 161 Berceni 462 Drumul Taberei 318
Titan 64 Militari 365 Berceni 243
Militari 60 Drumul Taberei 261 Unirii 242
Tineretului 60 Titan 226 Baneasa 239
Aparatorii Patriei 51 Brancoveanu 218 Herastrau 233

La categoria garsoniere, cele mai multe oferte de vanzare gasim in cartierul Berceni (161), urmat de Titan (64) si Militari (60). La apartamente de doua camere, in afara de primul loc, pastrat de cartierul Berceni (cu 462 anunturi de vanzare), ordinea pe zone se schimba: pe locul doi se afla de aceasta data cartierul Militari (365 de anunturi), iar pe locul trei cartierul Drumul Taberei (261 de oferte). Pe de alta parte, in topul zonelor ca numar de anunturi noi la apartamente cu trei camere, pe pozitia a trei isi face loc zona Unirii cu 242 de anunturi, imediat in spatele cartierului Berceni, cu 243 de anunturi, si Drumul Taberei cu 318 de oferte de vanzare, potrivit Imobiliare.ro.

Asteptarile proprietarilor de apartamente au crescut in pofida ofertei ridicate

La inceput de 2017, asteptarile vanzatorilor din Capitala au ajuns la o medie de 1.138 de euro pe metru patrat, cu 6,5% mai mult decat in urma cu 12 luni, cand se situau la 1.069 de euro pe metru patrat. In perioada mentionata, cel mai mare salt, de 9,8%, a fost consemnat de locuintele noi, care au ajuns la 1.175 de euro pe metru patrat (fata de 1.070 de euro pe metru patrat la sfarsitul lui 2015). Apartamentele vechi, pe de alta parte, s-au apreciat cu 5,7%, de la 1.024 la 1.082 de euro pe metru patrat.

In ceea ce priveste distributia cererii in functie de pret, cautarile pentru apartamente de pana la 40.000 de euro au scazut de la 16% in ultimul trimestru din 2015 la 13% in intervalul similar din 2016, in vreme ce interesul pentru locuinte de la 40.000 la 60.000 de euro a consemnat un recul de la 29% la 27%. Pe de alta parte, ponderea cumparatorilor interesati de unitati locative de 60.000-80.000 de euro a crescut de la 22% la 24%, in vreme ce segmentul 80.000-100.000 de euro a ajuns la 12%, de la 11% anul trecut. Nu in ultimul rand, cererea pentru proprietati mai scumpe de 100.000 de euro a crescut de la 22% in 2015, la 24% in 2016.

La ce sa fii atent atunci cand vizionezi un apartament de vanzare

"Cel mai subiectiv termen este <<de lux>>. Nefiind o grila de evaluare obiectiva, aceasta catalogare este extrem de subiectiva si proprietarii care si-au renovat apartamentele folosesc de multe ori termenul „de lux” doar pentru a evidentia stadiul de nou. Celebre in acest sens sunt apartamentele <<de lux>> situate intr-un bloc vechi dintr-un cartier muncitoresc", spun reprezentantii Imobiliare.ro.

Acestia subliniaza insa ca exista diferentieri care apar in anunturi si care se refera la gradul de finisare a locuintelor, analogia fiind facuta cu culoarea materialului de constructie vizibil. Diferentierea este de cele mai multe ori arbitrara si subiectiva, in lipsa unui ghid conventional, obiectiv, acceptat la scara larga, precum:

  • Apartament de vanzare la rosu: O casa sau un apartament la rosu reprezinta o proprietate nefinisata pe interior sau exterior. Evident, sunt incluse structura acoperisului si partea de zidarie. Dar nu sunt incluse instalatiile (partea electrica, tevile de apa, tevile de gaz si nici racordul la diverse utilitati). De asemenea, sunt montate usile si geamurile. Practic, in acest caz, partea vizibila este de regula rosie, fiind vorba de materialele de zidarie (ex. caramida).
  • Apartament de vanzare la gri: In acest caz vorbim de o proprietate finisata, dar nefinalizata. In comparatie cu o proprietate la rosu, o casa la gri cuprinde sistemele de izolatie, acoperisul. Peretii sunt finisati, insa fara stratul de vopsea, parchet, gresie, faianta. Instalatiile sunt incluse, mai putin intrerupatoarele, prizele, candelabrele/corpurile de iluminat. Faza la gri este destul de cautata in cazul caselor, deoarece permite personalizarea, fara prea mare efort, a elementelor decorative.
  • Apartament de vanzare la alb: Un apartament sau o casa la alb este de regula acea proprietate care are incluse toate finisajele interioare, inclusiv stratul final de zugraveala (de regula alb), fara a cuprinde insa decorurile, mobile, electrocasnicele. Este gradul de finisare predat de regula de un dezvoltator in cazul locuintelor noi. In cazul apartamentelor, in general acestea sunt predate la alb.
  • Apartament de vanzare la cheie: Preponderent in cazul chiriilor, insa uneori si in cazul proprietatilor scoase la vanzare, vorbim de o proprietate la cheie. Aceasta este casa in care te poti muta, pregatita pentru a fi locuita, complet mobilata si utilata.

Sergey Kamshylin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri