Pe o piata estimata la un miliard de euro exista, pe langa giganti internationali precum Ecco, Deichmann sau Humanic, si un numar de producatori romani care detin unitati de productie localizate in special in partea de vest si centru a tarii. Cel mai mare profit il obtine insa o unitate de productie din Vicovu de Sus, judetul Suceava, apartinand companiei Marelbo, afacere detinuta de familia Bobu.

Dintr-un total de 20 de fabrici de incaltaminte din Romania, 15 unitati de productie se afla in judetele Brasov, Cluj, Bihor, Alba, Timis, Sibiu, arata datele furnizate de compania de cercetare RiscCo. Restul de cinci fabrici sunt situate in Bucuresti, Suceava, Vaslui si Bacau.

Dintre aceste unitati de productie cea care inregistreaza cel mai mare profit la nivelul lui 2015 este fabrica Marelbo din localitatea Vicovu de Sus, judetul Suceava, business lansat pe piata in urma cu 30 de ani de catre familia Bobu. Potrivit datelor RisCo, in 2015 compania incheia cu un profit de 11,6 mil. lei si o cifra de afaceri de 48,2 mil. lei, cu un numar mediu de angajati de 221. Pentru 2016, Ionut Bobu estima pentru wall-street.ro un avans al afacerilor de peste 20%.

Urmatoarea fabrica de incaltaminte in topul celor mai profitabile unitati de productie pe plan local este, potrivit aceleasi surse, Ara Shoes din Bihor, care, cu o o medie de 1.212 angajati, afisa in 2015 un profit de 11,2 mil. lei, respectiv o cifra de afaceri de 220 mil. lei.

Cumulat, afacerile celor 20 de fabrici de incaltaminte analizate ajungeau in 2015 la aproape doua miliarde de lei. In aceste unitati de productie lucrau la momentul respectiv circa 8.500 de angajati.

Industria europeana de incaltaminte a trecut in 2016 printr-un scandal de amploare dupa ce o investigatie a scos la iveala ca mii de consumatori cumpara branduri de pantofi de lux, convinsi ca sunt realizati in Italia sau Germania, in timp ce astia sunt produsi la fabrici din Europa de Est. Mai mult, muncitorii din fabricile din Romania si alte tari est-europene au salarii mici, insuficiente pentru un trai decent, si conditii de lucru mizere, potrivit The Guardian.

Romania se numara printre tarile care produc incaltaminte pentru diverse branduri din Marea Britanie sub etichetele de “Made in Italy” sau “Made in Germany”. Motivul pentru care retailerii apeleaza la acest tertip este pentru a-si convinge audienta ca produsele lor sunt de mare calitate si pentru a se pozitionan ca branduri de lux, cand, de fapt, acestea au fost realizate in fabrici din Romania, Albania, Bosnia&Hertegovina, Macedonia, Polonia si Slovacia.

Cum reusesc producatorii acest lucru? Aparent, acestia profita de o lacuna in legislatia europeana a comertului, schema de perfectionare pasiva: companiile realizeaza anumite bucati de pantofi, le exporta apoi in tarile mentionate mai sus, in fabricile carora sunt asamblate, iar produsele sunt finalizate, pentru ca apoi sa le importe in tara de origine, fara a plati taxe si impozite, totul fiind conform regimului vamal de perfectionare pasiva. Pantofii pot fi etichetati apoi ca fiind produsi in tara de origine.

Investigatia a pornit de la studiu realizat de cercetatorii din mai multe ONG-uri europene si se bazeaza pe interviurile a 179 de muncitori din 12 tari. Acesta condamna perfectionarea pasiva ca fiind un “o schema fatala pentru muncitori, afaceri si economiile nationale”, mai scrie The Guardian. Printre companiile pentru care se produce incaltaminte in fabricile din Romania si celelate tari europene se numara Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Geox, Bata, Leder & Schuh AG (Humanic) si pentru subsidiarele CCC Shoes & Bags din Polonia si Rieker si Gabor din Slovacia.

Aproximativ 24 miliarde de perechi de pantofi sunt produse anual in lumea intreaga, dintre care 729 de milioane de perechi sunt realizate in Europa. In schimb, preturile pentru incaltamintea europeana sunt mai mari: o pereche de pantofi italieneasca se exporta pentru 39 de lire sterline, in timp ce una chinezeasca costa trei lire sterline.

Meseriasi buni in domeniul incaltamintei lucreaza in fabrici mari din Italia, Franta sau Germania

Cu problema fortei de munca se confrunta si producatorul de incaltaminte Marelbo, in conditiile in care foarte multi oameni din zona au plecat sa lucreze in strainatate. In total, compania are in prezent 630 de angajati (circa 450 de angajati in fabrica si 215 in magazinele din tara).

„Sunt meseriasi buni in domeniul incaltamintei care lucreaza la fabricile mari din Italia, Franta sau Germania. Anul acesta am construit deja cateva locuinte pentru angajati si intentionam ca in viitorul apropiat sa mai construim si sa aducem oameni buni din alte parti”, puncta Ionut Bobu intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri