BRK Financial Group a dat un pret tinta 2,51 lei/actiune pentru titlurile Bancii Transilvania (TLV), care implica un potential de crestere de 6,1% raportat la pretul actual la care se tranzactioneaza banca pe Bursa de Valori Bucuresti. Pretul este insotit de recomandarea de "mentinere".

Pretul tinta dat de BRK este usor sub media previziunilor facute de analistii consultati de Bloomberg, care vad titlurile Banca Transilvania la un pret de 2,54 lei in urmatorul an. O actiune TLV se tranzactiona vineri pe bursa la un pret de 2,365 lei, dupa un inceput slab de an 2016, in care au scazut cu 1,4% in trei zile.

"Pentru evaluarea acțiunilor TLV am utilizat doua metode de determinare a prețului target: metoda DCF (n.red. discounted cash flow), respectiv un sistem multicriterial de evaluare (luand in calcul indicatorii P/B, P/E, ROA, ROE, și DY). Media celor doua preturi determinate reprezinta tinta considerata viabila in urmatoarele 12 luni", explica analistii companiei de servicii financiare BRK.

Pe modelul DCF, actiunile Banca Transilvania au o valoarea intrinseca de 2,3 lei/unitate, in vreme ce pe modelul multicriterial valoarea intrinseca este de 2,73 lei/unitate.

BRK Financial Group anticipeaza un profit net de 1,11 mld. lei pentru Banca Transilvania in 2016, in scadere cu 54% fata de anul anterior. Banca anuntase in 2015 un profit istoric de 2,4 mld. lei, datorat in buna parte castigului de 1,6 mld. lei rezultat dupa preluarea Volksbank Romania.

2015 Bugetat in 2016
9 luni 2016
Profit net
2.418 848 657
Venituri nete din dobanzi
1.910 1.758 1.269
Venituri nete din comisioane
458 507 374
Castig din achizite
1.651 0 0

Sumele din tabel sunt exprimate in milioane lei

Dupa primele 9 luni ale anului 2016, activele totale ale Banca Transilvania au atins 48,1 mld. lei, cu 22,1 % mai mult decat valoarea acestora in aceeași perioada a anului precedent, crestere datorata, de asemenea, achiziției Volksbank. "Estimarile noastre mizeaza pe o posibila creștere a valorii activelor totale ale bancii in ultimul trimestru al anului 2016 (ușor peste 50 mld. lei). Aceasta deoarece previziunile pentru principala componenta a activelor – credite și avansuri acordate clienților, mizeaza pe un avans de 3,6 % in T4 fața de T3 2016 . Aceasta posibila creștere a creditelor acordate in T4 poate fi justificata și datorita reducerii in acest trimestru a rezervei minime obligatorii (n.red. impusa de BNR) la 10 % pentru pasivele in valuta", spune Ioana Sechel, analist BRK Financial Group.

Nici depozitele atrase de Banca Transilvania nu sunt asteptate sa se reduca, in ciuda scaderii generalizate a dobanzilor oferite de bancile din Romania, care in prezent au ajuns la o medie de crica 1% pe an.

"In ciuda faptului ca rata dobanzii la depozitele constituite este foarte mica, valoarea totala a depozitelor atrase de Banca Transilvania nu da semne de diminuare . Principiul conform caruia banii migreaza intotdeauna spre randamente mai mari, se pare ca nu se aplica in acest caz . Populația din Romania care are sume disponibile investirii, pare sa prefere un randament foarte scazut, aferent depozitelor bancare, decat asumarea unui risc pentru un randament mai mare", mentioneaza Ioana Sechel.

Pentru ultimul trimestru din 2016, analistul BRK estimeaza ca depozitele clientilor Banca Transilvania vor creste cu 4,4%, pana la 41 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri