Ultimul an a fost unul per ansamblu pozitiv pentru plasamentele financiare, insa au existat si destule investitii care s-au prabusit, sau care pur si simplu au evoluat sub asteptari in 2016. Unele probabil nu vor reveni nici anul acesta, insa o pare din ele au sanse serioase de crestere in urmatoarele 12 luni.

Actiunile Petrom

10%, 29% si 13% - nu sunt ratele de crestere ale celei mai mari si, pana recent, cea mai profitabila companie din Romania, ci scaderile inregistrate de actiunile Petrom (SNP) in 2016, 2015, respectiv 2014. Petrom a incasat corectii pe bursa trei ani la rand, ca urmare a prabusirii titeiului pe pietele internationale, analistii fiind in general de acord ca titlurile companiei petroliere au devenit subevaluate.

Petrolul este insa in revenire (+52% in 2016), iar Petrom a inceput cursa de recuperare chiar de la inceputul acestui an, reusind sa castige deja 8,6% in primele cinci sedinte de tranzactionare din ianuarie.

Compania petroliera este asteptata sa anunte revenirea pe profit la nivelul anului 2016, dupa ce in 2015 marcat prima pierdere de la privatizare: 690 mil. lei. Un prim semnal privind trecerea pe profit a fost dat in septembrie anul trecut, cand conducerea Petrom a anuntat ca va distribui cel putin 30% din profitul net pe 2016 sub forma de dividende. Rata de distributie este una redusa, dividendul rezultat urmand sa aiba cel mai probabil un randament minor, insa chiar si asa revenirea la profit a companiei detinuta de austriecii de la OMV nu poate fi interpretata decat pozitiv.

Lira Sterlina

Lira sterlina a inregistrat in 2016 cea mai slaba evolutie dintre toate valutele majore tranzactionate la nivel international: -16,3% in raport cu dolarul american. Toata lumea este ingrijorata cu privire la ce s-ar putea intampla dupa ce Marea Britanie demareaza procesul de iesire din Uniunea Europea, precum si cu privire la impactul acestei masuri asupra economiei tarii.

Totusi, pana acum Marea Britanie a surprins anuntand cresteri ale vanzarilor de retail, precum si un PIB peste asteptari in trimestrul al treilea din 2016 (+0,5% fata de rata previzionata initial la +0,3%). Estimarile apocaliptice facute inaintea votului pentru Brexit raman astfel doar vorbe fara un efect cu adevarat vizibil, iar lira ar putea sa profite de acest lucru in urmatoarele luni.

Un alt motiv de optimism pentru lira in 2017 este reprezentat de faptul ca moneda unica europeana ar putea intra in deriva, din cauza crizei sistemului bancar italian si din cauza “revoltelor” populiste politice din Franta si Olanda.

Aurul

Spre deosebire de celelalte active mentionate in articol, aurul este singurul care a crescut in 2016, uncia urcand cu 8,1%. Totusi, evolutia metalului pretios a fost dezamagitoare pentru multi investitori, mai ales daca ne gandim ca in prima jumatate din 2016 crescuse deja cu aproape 29%. Semestrul al doilea a fost unul slab pentru aur, chiar daca Brexit-ul si alegerea lui Trump erau initial asteptate sa impinga investitorii catre plasamente mai sigure.

Guvernele mizeaza insa pe expansiune fiscala incepand cu anul acesta, iar bancile centrale incep sa reduca incet dar sigur programele de relaxare cantitativa. In aceste conditii aurul ar trebui sa isi reia trendul ascendent. Mai mult decat atat, daca Donald Trump ar declansa un “razboi” al schimburilor comerciale, asa cum se anticipa inainte de alegerea acestuia, aurul ar avea un alt motiv sa urce.

Actiunile bancare romanesti

Intr-un editorial recent, unul dintre analistii din piata de capital romaneasca subliniaza ca bancile listate pe Bursa de Valori Bucuresti au avut de suferit in ultimii ani ca urmare a dobanzilor scazute promovate de BNR, care, la randul ei, a urmat trendul stabilit la nivel international de marile banci centrale.

Rezerva federala americana (Fed) a dat insa semnalul reinceperii cresterii dobanzilor, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va urma cel mai probabil aceasta directie cu unul – pana la doi ani intariziere, asa cum s-a intamplat si in trecut. Ca urmare, bancile ale caror actiuni sunt tranzactionate pe bursa locala (BRD, Banca Transilvania, Banca Carpatica si Erste Bank) sunt asteptate sa beneficieze de pe urma schimbarii politicii monetare.

“Masinaria de crestere a ratelor de dobanda s-a pus in miscare, iar ele (n.red. bancile romanesti listate) vor fi cei mai mari beneficiari. Marja neta de dobanda (diferenta procentuala intre dobanzile la credite si cele la depozite) a fost intotdeauna mai mare in Romania decat in tarile mai dezvoltate, iar volumul de credite pare sa isi ia din nou avant. Daca nu din 2017, de anul viitor putem vedea o revenire la vremurile de glorie ale bancilor romanesti, atunci cand BCR reusea sa faca 25% din profitul grupului Erste cu doar 10% din activele acestuia. Ramane de vazut doar care va fi ritmul cresterilor de dobanda din SUA si cat de repede se vor propaga ele spre Romania”, spune Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a avut o evolutie slaba pe bursa in ultimul an, iar actiunile au inregistrat o scadere per ansamblu de 1,8% (neincluzand distributiile de cash realizate). Fondul poate insa beneficia in 2017 de trei factori importanti: listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti, revenirea Petrom si revenirea bancilor.

Chiar daca in toamna trecuta si-a vandut o parte importanta din detinerea Petrom, Fondul Proprietatea controleaza in continuare un pachet semnificativ de actiuni SNP, reprezentand 12,6% din compania petroliera. In prima saptamana din ianuarie, Fondul Proprietatea a castigat “pe hartie” 150 mil. lei doar din aprecierea titlurilor Petrom pe care le detine.

Si revenirea bancilor ar putea avea un efect pozitiv asupra FP, chiar daca acestea nu mai reprezinta o parte foarte importanta din portofoliul Fondului. Pachetele de actiuni BRD si Banca Transilvania reprezinta in prezent 2,6% din averea totala a Fondul Proprietatea.

Listarea Hidroelectrica ramane insa cel mai important element de care depinde o evolutie buna a titlurilor FP in acest an, iar IPO-ul pare foarte posibil in momentul de fata avand in vedere ca producatorul de energie a iesit din insolventa de jumatate de an. De asemenea, la nivel politic situatia s-a stabilizat dupa ce PSD a castigat fara probleme alegerile, iar guvernul Grindeanu tocmai si-a intrat in atributii. IPO-ul Hidroelectrica s-ar traduce intr-o evaluare la pretul pietei a actiunilor producatorului de energie in portofoliul FP si ar permite managerului Greg Konieczny (foto) sa faca noi vanzari de active, urmate de distributii de cash catre actionari.

Foto: Agerpres, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri