Guvernul se asteapta la o absortie a fondurilor europene structurale si de investitii in valoare de 20 de miliarde de euro pana la finalul lui 2020 si de 31 de miliarde de euro pana la finalul lui 2023. Cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri UE ar putea deveni, insa, o provocare majora pentru Romania, avand in vedere ca masurile promise in campania electorala imping deficitul bugetar periculos de aproape de limita de 3%, lasand astfel un spatiu destul de limitat ca in buget sa fie prevazuti suficienti bani pentru a asigura partea de finantare care revine statului in proiectele cu fonduri UE.

"Investitiile cu fonduri europene au inregistrat o oarecare accelerare incepand cu primavara lui 2016, dar evolutiile lunare au fost neregulate. Ca rezultat, formarea bruta de capital fix in intreaga economie a crescut intr-un ritm mai lent decat consumul casnic in primele 3 trimestre ale anului 2016. Procedurile si documentele pentru absortia fondurile in cadrul programului 2014-2020 sunt simplificate in prezent de catre autoritatile locale si o redresare treptata in ceea ce priveste absortia fondurilor UE ar putea fi vazuta pe termen scurt", se arata intr-un raport al grupului austriac Erste, proprietarul BCR. BCR este cea mai mare banca din Romania.

Guvernul se asteapta la o absortie a fondurilor europene structurale si de investitii in valoare de 20 de miliarde de euro pana la finalul lui 2020 si de 31 de miliarde de euro pana la finalul lui 2023.

"Principalele provocari in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale UE in urmatorii 1-2 ani sunt constrangerile bugetare legate de partea de cofinantare a proiectelor din fonduri UE", avertizeaza analistii Erste.

Noul guvern sustinut de catre PSD, ALDE si minoritatile etnice a fost investit de votul parlamentului cu un scor de 295 voturi pentru si 133 impotriva. Elaborarea bugetului de stat pentru 2017, cu un deficit de maxim de 3%, in contextul unor masuri suplimentare de relaxare fiscala este o prioritate pentru noul guvern.

"Membrii Guvernului au asigurat investitorii ca Romania respecta normele fiscale europene. Erste este de parere ca atingerea unui deficit bugetar de 3% este extrem de dificila in contextul programului de guvernare actual si ar putea fi necesare unele masuri fiscale compensatorii", potrivit raportului.

Erste estimeaza ca Romania va avea anul acesta o crestere economica de 3,2%, mai lenta decat in anul 2016, cand s-a inregistrat un avans de 4,5%. Erste estimeaza ca Guvernul nu va trece cu defciitul bugetar in 2017 peste 3%, nedepasind astfel limita acceptata de catre Uniunea Europeana.

sursa foto: photosbypanda

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri