Daca in trecut Bursa de Valori Bucuresti (BVB) obisnuia sa urmeze si chiar sa amplifice orice evolutie din piete internationale, situatia s-a schimbat in ultimul an, cand indicii locali abia daca au tinut pasul cu marile burse europene, sau chiar si cu vecinii bulgari sau maghiari.

BET si BET-XT, principalii doi indici ai bursei romanesti, au crescut in 2016 cu 1,1%, respectiv 0,5%. In schimb, piata germana a urcat cu aproape 8% pe indicele DAX, iar Bursa din New York a marcat un plus de 9,5% pe S&P 500 (vezi graficul atasat).

Pietele germane si americane erau in general cele mai corelate cu bursa romaneasca, care adesea amplifica orice evolutie - pozitiva sau negativa - inregistrata pe acestea, din cauza lichiditatii mai scazute. Totusi, in 2016, sedintele bursiere in care pietele dezvoltate urcau in vreme ce piata romaneasca scadea sau batea pasul pe loc au fost tot mai dese, iar acest lucru s-a vazut in evolutia de la finalul anului.

"Exista mai multe explicatii pentru asa-zisa nesincronizare din 2016. In primul rand, putem vorbi de o eventuala sincronizare ca fiind un proces posibil doar in anumite circumstante. In contextul unor evenimente majore cu semnificatii in economiile dezvoltate, sincronizarea trebuie inteleasa ca fiind un parcurs de scurta durata pentru ca, in mod inevitabil, evolutia unei piete nu se poate decupla pe termen mediu si lung de la fundamentalele sale interne", spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete capital - BCR.

Potrivit acestuia, perceptiile investitorilor sunt in stricta conexiune cu perspectivele companiilor de pe respectiva piata. De exemplu, in cazul bursei americane, rezultatul alegerilor din noiembrie 2016, in urma carora Donald Trump a devenit noul presedinte al SUA, a fost interpretat drept pozitiv de catre bursa datorita politicilor de reducere de taxe si de investitii in infrastructura vehiculate ca parte a programului sau.

"S-a considerat astfel ca politicile respective ar urma sa sustina profiturile companiilor inca din 2017 si de aici valorile record inregistrate de indicii americani in ultima parte a anului", mentioneaza reprezentantul BCR.

Cat priveste legatura intre Bursa de la Bucuresti si pietele americane, Mihai Caruntu considera ca ea se va produce doar indirect prin intermediul deciziilor pe care marii investitori globali le iau in ceea ce priveste alocarea capitalurilor intre diferite piete. "Perspectiva cresterii profiturilor companiilor americane si a dobanzilor de catre Fed in 2017 va antrena probabil anumite iesiri de capitaluri de pe piete emergente care ar putea gasi mai atractiv raportul rentabilitate/risc asociat unor active din economia matura a Statelor Unite, in comparatie cu o piata emergenta precum Romania".

Tara
Indice Evolutie in 2016
Ungaria
BUX +34,1%
Bulgaria
SOFIX +27,2%
SUA S&P 500 +9,5%
Germania DAX +7,9%
Romania BET +1,1%
Romania BET-XT +0,5%

In aceste conditii, Bursa de Valori Bucuresti ar putea avea in continuare o evolutie decuplata de cea de la New York, date fiind miscarile de capitaluri ce ar putea fi initiate de investitorii financiari activi la nivel international.

"Una peste alta este esential sa nu omitem realitatea ca indiferent de piata pe care este listata si dincolo de influentele interne si externe, motivul pentru o actiune creste pe termen lung este legat in esenta de cresterea si perspectivele de crestere ale profitului net pentru compania respectiva", a mai adaugat analistul.

Actiunile romanesti, prea defensive pentru o piata globala "bull"

Caracterul pronuntat defensiv al actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti reprezinta un alt motiv pentru care piata locala nu a urmat indeaproape trendul global de crestere in ultimii ani.

Peste 60% din capitalizarea free-float-ului BVB este reprezentata de actiunile producatorilor de petrol si gaze (Petrom, Romgaz), de companiile de utilitati reglementate (Transelectrica, Transgaz, Electrica) si de Fondul Proprietatea. "Aceste companii au profituri stabile pe termen mediu si lung si isi asuma o politica clara de dividende care reprezinta un element major de atractivitate pentru monopoluri", a explicat Mihai Caruntu.

Anul trecut, companiile din energie si utilitati listate pe BVB au adus investitorilor castiguri din dividende cuprinse intre 5 si 8% (cu exceptia Petrom). Randamentul dividendului pentru companiile nationale de referinta platitoare de dividende ferme se constituie intr-o referinta puternica de evaluare, pentru ca poate fi pusa in mod facil in corespondenta cu piata dobanzilor si cu castigurile asociate investitiei in instrumente cu grad de risc scazut, respectiv obligatiunile guvernamentale sau clasicul depozit bancar.

Astfel, randamentele dividendelor sunt semnificativ mai mari decat cele oferite de obligatiunile guvernamentale romanesti la 10 ani, care au un randament de 3,6%, sau decat depozitele bancare in cazul carora dobanda medie a ajuns la 1%.

"O astfel de 'fotografie' conteaza mai mult pentru investitorii activi la BVB pe un orizont de timp de sase luni - un an, comparativ cu anumite evolutii in economiile dezvoltate, ceea ce s-ar putea reflecta intr-o relativa stabilitate a preturilor actiunilor romanesti", considera Mihai Caruntu.

Acesta concluzioneaza afirmand ca Bursa de la Bucuresti va ramane si anul acesta in urma marilor piete internationale, daca acestea vor inregistra cresteri semnificative, insa, data fiind structura defensiva a BVB, o scadere generalizata la nivel global nu va produce corectii de amploare pe actiunile romanesti.

Foto: Shutterstock

Sursa date grafic: Bloomberg

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri