Dupa un 2016 in care piata rezidentiala s-a pus in miscare, s-a dezvoltat, pe fondul acumularii unei cereri solvabile din anii de criza si s-au realizat mai multe tranzactii, in pofida unor turbulente temporare, cum au fost Legea darii in plata si alocarea unor fonduri insuficiente pentru Prima casa, anul curent va aduce o continuare a stabilizarii preturilor de tranzactionare din ultima perioada de timp, cu o crestere de pana in 7%, fiind strans legate atat de puterea de cumparare a populatiei cat si de cresterea salariilor. Totusi, fara programul guvernamental Prima Casa, "probabil s-ar pierde brusc aproape jumatate din clientii actuali de locuinte ieftine, garsoniere si locuinte de doua camere, care stau la baza ciclului de rostogolire a banilor pe aceasta piata, apreciaza Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / CORFAC International.

"In Bucuresti, a crescut foarte mult numarul dezvoltatorilor imobiliari care investesc in piata locuintelor, pe toate categoriile de zone, finisaje si preturi, ceea ce este un lucru bun pentru cumparatori, care au acum de unde alege. Sunt in lucru blocuri noi, cu apartamente de vanzare in cartiere consacrate ca zone rezidentiale, aproape de metrou sau acolo unde este prevazut a se construi noi statii de metrou, cu toata infrastructura sociala-scoli, gradinite, zone de magazine, restaurante precum Tineretului, Militari, Titan, Dristor, Drumul Taberei, Politehnica s.a.m.d., dar sunt de vanzare si apartamente in cladiri tip boutique, exclusiviste sau in zgarie nori cu vedere panoramica, in zone precum Unirii, Soseaua Nordului, Aviatiei sau Barbu Vacarescu", spune Alexandru Petrescu (foto).

In acelasi timp, cu avansul dezvoltarilor, "in ultimele luni din 2016, conditiile de creditare s-au mai relaxat", spune managerul ESOP, "avansurile au revenit la 15-20% la majoritatea bancilor, iar diferentierea conditiilor de creditare la Prima casa in favoarea locuintelor noi estimam ca va avea de asemenea impact pozitiv in perioada urmatoare". Cu toate acestea, "evolutia dobanzilor este insa greu de estimat, pentru ca este strans legata de performanta viitoare a economiei romanesti si de stabilitatea veniturilor angajatilor. Ca sfat insa care il putem da viitorilor cumparatori de locuinte este sa isi aleaga moneda de imprumut in functie de moneda in care le sunt calculate veniturile".

Fara Prima Casa, piata rezidentiala s-ar bloca

Totusi, fara programul guvernamental Prima Casa, "probabil s-ar pierde brusc aproape jumatate din clientii actuali de locuinte ieftine, garsoniere si locuinte de doua camere, care stau la baza ciclului de rostogolire a banilor pe aceasta piata; fara ei cel putin un sfert din proprietarii de locuinte vechi ieftine, care vor un upgrade nu vor avea cumparatori si nu vor putea cumpara la randul lor locuinte noi si tot asa, refluxul se va duce pana la nivel de locuinte premium". mai apreciaza Alexandru Petrescu.

In opinia sa, Programul Prima casa este bun pentru tinerii care vor o locuinta, dar nu au suficiente economii sa aiba acces la aceasta. "In aceasta masura, este un program bun, pentru ca ofera un ajutor tinerilor, garantia de stat fiind de asemenea o plasa de siguranta pentru banci", arata managerul ESOP.

ESOP a devenit recent principalul reprezentant de vanzari al proiectului rezidential Grunenpark situat in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti si dezvoltat de Iridex Group. Grunenpark va avea la finalizare un numar de 85 de garsoniere si apartamente, in trei etape, cu suprafete intre 37 si 65 mp, care se incadreaza in programul Prima casa, la apartamente de trei si patru camere, cu suprafete cuprinse intre 76 mp si 135 mp.

Polii mari de birouri atrag cu efervescenta proiecte rezidentiale

Polii mari de spatii birouri din Capitala atrag cu efervescenta proiecte rezidentiale", spunea, recent Alexandru Petrescu. "Cei care sunt la prima achizitie sunt destul de tentati sa cumpere o locuinta intr-o zona aproape de locul de munca. De asemenea, cei care inchiriaza prefera sa inchirieze langa locul de munca. Asta inseamna ca este o piata si pentru investitori, pentru cei care cumpara cu scopul de a inchiria. Iata ca daca dezvolti un ansamblu rezidential aproape de un pol importnat de business, te poti baza pe cei doi actori importanti la achizitie: cei care sunt la prima achizitiei si cei care cumpara pentru a inchiria", spunea Alexandru Petrescu.

In opinia sa, "alaturi de acestia mai sunt cei care se afla la a doua achitie, in special familiile care legate de zona unde au stat inainte cu chirie sau unde sunt copii cu scoala. Din aceasta perspectiva cu cat polul de business este mai aproape de cartiere rezidnetiale cu atat are sanse mai mari sa prinda aceste trei categorii de clienti".

Managerul ESOP a mai arata ca, alaturi de zonele Barbu Vacaresu, Dimitrie Pompei, Floreasca care sunt deja poluri importante de birouri si unde s-au anuntat mai multe proiecte rezidentiale, si in zonele Militari, Grozavesti sau Politehnica vor accelera dezvoltarile rezidentiale. "In continuare, noi vedem in perioada urmatoare o noua dezvoltare pe rezidential in zona Unirii - Timpuri Noi. Si acolo vom avea un pol de spatii de birouri, urmat de o efervescenta de dezvoltari rezidentiale", a mai spus Alexandru Petrescu.

Nu in ultimul rand, "pe masura ce vor intra in piata rezidentiala si dezvoltatorii de spatii birouri, acestia vor aduce cu ei si stadarde diferite de constructie. Acestia construiesc avand in minte expetiza de la spatii de birouri", a mai declarat managerul ESOP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri