Anul trecut, doua dintre cele mai mari companii producatoare de lactate din Romania au fost “inghitite” de francezii de la Lactalis. Albalact si Covalact se adauga astfel la salba de afaceri romanesti achizitionate de gigantii internationali din lactate. Pe harta producatorilor mai raman cateva business-uri importante “neatinse” inca de straini, in conditiile in care industria de lactate din Romania este deosebit de fragmentata, cu putini jucatori mari si multe companii de talie medie si mica.

Anul trecut a inceput in forta prin anuntul francezilor de la Lactalis privind achizitia liderului pietei de profil, Albalact. Lactalis a platit 75 de milioane de euro pentru 97,5% din actiunile Albalact si isi propune sa delisteze compania de pe Bursa de Valori Bucuresti. Grupul Albalact si-a majorat anul trecut afacerile cu 8,9% la 100,9 mil. euro, in timp ce profitul a ajuns la 2,8 mil. euro. Pentru Albalact lucreaza peste 1.000 de angajati.

Tot din industria de lactate a venit cea mai importanta stire pe final de an. Din nou, Lactalis a semnat in luna decembrie acordul de preluare a producatorului Covalact. Fondul american SigmaBleyzer iese astfel din actionariatul Covalact dupa mai bine de noua ani de la achizitia producatorului de lactate. Fondul de investitii ajunsese sa detina 99,4% din actiunile companiei, potrivit Registrului Comertului.

Covalact a incheiat anul trecut cu afaceri de circa 200 mil. lei (45 mil. euro), un profit de 6 mil. lei (1,4 mil. euro) si un numar de 560 de angajati. Compania se afla in top 10 producatori de lactate din Romania in functie de cifra de afaceri. Covalact detine doua fabrici de lactate – Sf. Gheorghe si Miercurea Ciuc – reprezentand o capacitate de productie de 2.500 de tone.

Practic, multinationalele precum Lactalis, Danone, FrieslandCampina si Olympus au ajuns sa controleze mai bine de 50% din piata locala a produselor lactate, o industrie estimata la 800 de milioane de euro anual si care, in 2016, a inregistrat din nou cresteri. Impreuna, aceste companii au peste 2.000 de angajati si afaceri care depaseau, la nivelul lui 2015, valoarea de 2 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de RisCo.

In topul celor mai importante zece companii din industria de lactate se afla insa si doi producatori romani. Este vorba de Simultan, din judetul Timis, afacere controlata de antreprenorul Florin Herbai. Compania, care detine brandul Sim, se afla pe pozitia a opta in clasament. Simultan este prezenta pe piata din anul 1996 si proceseaza in fabrica din Faget, Timis, circa 140.000 de litri de lapte pe zi. In 2015 compania avea un numar de 226 de angajati si o cifra de afaceri de 143 mil. lei, respectiv un profit net de 16,7 mil. lei.

Simultan produce cascaval, lapte de consum, smantana, iaurt si chefir.

Pe locul noua in clasament se afla Lactag, companie care a intrat in luna februarie a anului trecut in insolventa. Producatorul, detinut de Adriean Asan-Mic si Robert Iriza, a decis sa isi restranga activitatea din retail ajungand in prezent la o retea de 19 magazine, pe fondul ”concurentei tot mai puternice din partea lanturilor de magazine internationale, care isi deschid magazine chiar si in piete de tip traditional”, precizau la momentul respective, pentru wall-street.ro, reprezentantii companiei.

Lactag detine in acest moment 19 magazine sub brandul ”Lactag – Pe gustate” in sudul Romaniei, in orase precum Pitesti, Craiova, Slatina, Strehaia sau Bals. Inainte de a intra in reorganizare, compania avea 35 de magazine proprii. Cifra de afaceri generata in 2015 de reteaua de magazine a reprezentat 40,5% din totalul business-ului. In 2015 afacerile Lactag au totalizat 68,7 mil. lei. Lactag detine o fabrica de lactate in judetul Arges si o fabrica de mezeluri in judetul Dolj, in cadrul carora lucreaza circa 414 angajati.

Pe locul 10 se afla Carmo-Lact Prod, companie controlata de antreprenorii romani Adrian Creosteanu, Ioan si Alin Neagos. Producatorul detine marca de lactate Monor si detine fabrici in localitatea Monor, Bistrita-Nasaud, in cadrul carora lucrau la nivelul anului 2015 peste 200 de angajati. Afacerea a fost lansata in 1992 si are in portofoliu branzeturi, lapte de consum, lapte batut, iaurt, smantana si deserturi. In 2015, cifra de afaceri s-a situat la valoarea de 64,8 mil. lei si un profit net de 1,8 mil. lei.

Pe harta producatorilor romani de lactate se mai afla urmatoarele companii:

Gordon Prod – infiintata in 1993, compania a inceput cu productia de cascaval oparit afumat si neafumat. In prezent produce cascaval, lapte proaspat, urda, iaurt, sana, lapte batut, telemea, mascarpone, branza si smantana. Afacerea a fost infiintata de familiile Magyari si Péter. Producatorul detine o unitate de productie in Bisericani, judetul Harghita, unde lucreaza circa 200 de angajati. Zilnic, in fabrica din Bisericani sunt prelucrati circa 100.000 de litri de lapte. In 2015, cifra de afaceri s-a situat la nivelul de 60,8 mil. lei, profitul fiind de aproape 7 mil. lei.

Almera International – infiintata in anul 1996, compania a desfasurat initial o activitate de import-export de produse alimentare. Din anul 1999 compania a inceput productia de lactate intr-o mica sectie construita in Galati. Compania este detinuta de familia Lungulescu. In 2002, producatorul a preluat in Bacau Fabrica de produse lactate a Agribac, unde proceseaza zilnic peste 100.000 de litri de lapte. Compania produce sub brandul bigPanda lapte, unt, iaurt, smantana, branza de burduf si cascaval. In 2015, producatorul avea o cifra de afaceri de 50,2 mil. lei si un profit net de circa 1 mil. lei.

Indlacto Mures - Indlacto a fost infiintata in 1995 de societatea italiana Roelao din Mantova, care a cooptat si doua persoane fizice romane in actionariat. Compania detine o fabrica in Targu Mures unde este produsa mozzarella pentru pizza. In prezent, firma are o capacitate de productie de 30.000 kg/mozzarella pe zi. Cifra de afaceri se situa la nivelul lui 2015 la valoarea de 45,4 mil.lei, iar profitul net era de 8,5 mil. lei. In fabrica lucrau 38 de angajati.

Lacto-Solomonescu – Afacerea sotilor Dumitru si Carmen Solomonescu a inceput in 1992, cu 4 angajati si o capacitate de procesare de 500 de litri de lapte. In prezent, in fabrica din Miron Costin, judetul Botosani, lucreaza peste 130 de angajati si sunt procesati zilnic 150.000 de litri de lapte. Din 2007, compania a inceput sa exporte produse lactate si in alte tari. In 2015 cifra de afaceri era de 43,4 mil. lei si profitul net inregistrat era de 3,3 mil. lei.

Prodlacta - Potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actionarul majoritar al producatorului este grupul JLC, care prin JLC Germany si JLC Chisinau detine 58,55% din actiuni. Grupul JLC, cu sediul la Chisinau activeaza in domeniul lactatelor, constructiilor, transporturilor si comertului. Asociatia salariatilor detine 13,48% din actiunile Prodlacta, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului 5,8%. Producatorul isi desfasoara in prezent activitatea in fabrica din Brasov, unde lucreaza circa 190 de angajati. Compania mai detine doua fabrici de branzeturi in Fagaras si Homorod, judetul Brasov, aflate insa in conservare din anul 2010.

La nivelul lui 2015 afacerile Prodlacta se situau la nivelul de 43 mil. lei, societatea inregistrand pierderi de 6,2 mil. lei.

Romfulda Prod – Cu 144 de angajati, Romfulda are o unitate de productie in Beclean, judetul Bistrita-Nasaud. Compania a inregistrat in 2015 o cifra de afaceri de 38,6 mil. lei si un profit de 2,5 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri