Anul trecut a fost unul bun pentru piata muncii, salariul mediu a crescut, numarul oficial al somerilor a fost pe minus, iar companiile au pus la bataie mai multe locuri de munca, o parte dintre ele ramanand neacoperite. Chiar daca prognozele sunt optimiste si pentru anul acesta, angajatorii isi pun inca intrebarea daca vor reusi sa gaseasca candidati pentru joburile disponibile si, mai ales, angajati talentati.

Pe parcursul anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) disponibile pana la finalul lunii noiembrie, salariul mediu net din Romania a crescut cu 13,2% fata de perioada similara din 2015, romanilor intrandu-le in buzunare in medie cu 250 de lei mai mult. In intervalul mentionat, salariul mediu net a crescut de 9 ori, a scazut de alte doua ori si a ramas egal o data, ajungand la valoarea de 2.172 de lei.

Desigur, au fost si domenii in care angajatii au castigat si mai mult la salariu in 2016, in top clasandu-se cei care lucreaza in domeniul IT (+919 lei) sau la Fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (+909 lei), angajatii din domeniul Activitati de editare (+544 de lei) si cei din Asigurari (+447 de lei). In acelasi timp, o serie de sectoare au inregistrat reduceri salariale, cum sunt Fabricarea produselor din tutun (-333 lei) sau intermedieri financiare (-119 lei).


Domeniul de activitate Salariu mediu net in noiembrie 2015 Salariu mediu net in noiembrie 2016
Crestere/scadere
IT 4.756 lei
5.675 lei
+919 lei
Fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului
4.029 lei
4.938 lei
+ 909 lei
Activitati de editare
3.605 lei
4.159 lei
+ 544 lei
Activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii
3.754 lei
4.201 lei
+447 lei
.... .... ... ...
.... .... ... ...
Intermedieri financiare 4.364 lei
4.245 lei
- 119 lei
Fabricarea produselor din tutun
4.247 lei 3.914 lei
- 333 lei

Si mai putini someri

De asemenea, in intervalul noiembrie 2015-noiembrie 2016, numarul somerilor a scazut de la 606.000 de persoane la 521.000 de persoane, potrivit datelor oficiale de care dispune Institutul National de Statistica, si a ajuns la o rata de 5,7% la nivel national, comparativ cu 6,6%.

La nivelul Uniunii Europene, Romania s-a clasat in ultimii ani in randul statelor cu cele mai mici rate ale somajului. De exemplu, in 2015, cand Eurostat indica pentru tara noastra o rata a somajului de 6,8%, Romania depasea tari precum Franta (10,4%), Italia (11,9%) sau Polonia (7,5%).

"Rata somajului a scazut in 2016 comparativ cu 2015, solicitarile de angajare din partea clientilor au crescut, prin urmare anul 2016 a fost unul mai dificil din punct de vedere al angajatorului. Cererea de relocare a crescut foarte mult, cat si mutarea de forta de munca din zone defavorizate catre zone industrializate", sustine Cristian Huzau (foto), director natiional operational in cadrul companiei de recrutare Gi Group Romania.

In acelasi timp, datele nationale privind rata de ocupare indica un avans. Astfel, daca la nivelul anului 2015 rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 61,4%, cu 8,5 milioane de persoane active si aproximativ 6 milioane angajate, in trimestrul III 2016, rata de ocupare a populatiei a crescut la 67,7%, respectiv 6,24 milioane de salariati (cifra include fortele armate si asimilati, precum si persoanele care lucreaza in sectorul informal si la negru).

Ce se anunta in 2017

Cresteri ale numarului de salariati din Romania se anunta si in acest an, iar acest lucru este aratat atat de prognozele nationale, dar mai ales de angajatori.

Astfel, potrivit celor mai recente date emise de Comisia Nationala de Prognoza, care la final de 2016 estima un numar total de 4,75 milioane de salariati la nivelul Romaniei, arata ca aceasta cifra va creste in acest an la 4,88 milioane de persoane angajate.

Daca va fi stabilitate politica, atunci clar trendul pentru 2017 va fi unul pozitiv. Va creste numarul locurilor de munca, implicit si nevoia de a angaja

- Cristian Huzau -

Pe de alta parte, specialistii din piata muncii se tem ca nu vor gasi candidati pentru locurile de munca pe care le vor avea disponibile in acest an.

"Companiile vor dori in continuare (in 2017 - n.red) sa angajeze oameni, dar nu vor gasi candidati. Asa ca dezvoltarea lor va fi in legatura directa cu posibilitatea de a atrage si retine angajatii. De asemenea, o atenta importanta va fi pusa in zona de employer branding. Este esential ca piata sa recunoasca companiile ca buni angajatori iar procesul de recrutare sa se inverseze, adica, angajatii talentati sa-si doreasca sa lucreze pentru companii cu reputatie pe piata", a explicat sefa diviziei de recrutare permanenta a companiei de recrutare Adecco, Marga Radu.

Dificultatea si mai mare va fi pe umerii companiilor care se vor uita dupa angajati talentati. In acest sens, potrivit Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, aproximativ trei din patru angajatori romani (72%) au dificultati la ocuparea posturilor vacante, Romania confruntandu-se cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodata in tara noastra. Astfel, ponderea organizatiile care gasesc cu dificultate angajatii potriviti a crescut anul trecut la 72%, comparativ cu 61% in anul 2015, iar cu acest procent Romania se claseaza intre primele tari din lume in ceea ce priveste deficitul de talente, fiind depasita doar de Japonia si Taiwan.

Ce masuri vor lua companiile

Specialistii din piata muncii spun la unison ca angajatorii vor lua masura majorarii salariilor pentru atragerea candidatilor si retentia angajatilor talentati.

Vor creste salariile in toate domeniile de activitate. Va continua trendul din 2016, adica toate industriile vor creste, mai ales IT-ul, serviciile in telecomunicatii si productia in industria automotive

- Cristian Huzau -

"Aproape toti angajatorii vor oferi pachete salariale pentru domeniile in expansiune – transportul gratuit va fi generalizat pentru angajatii din industrie si logistica de exemplu. Angajatorii se asteapta la cresteri ale salariului de maxim 10% in aceste domenii si altele care cunosc o dezvoltare rapida, precum comert, constructii, HoReCa. In IT, servicii si agricultura dinamica va fi diferita, adica nu vom vedea cresteri spectaculoase. Evident, toate aceste trenduri ar putea fi date peste cap de o criza energetica sau una economica", a explicat Marga Radu, Adecoo.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri