Lichiditatea in exces din sistemul bancar din Romania, bani pe care bancile ii au si sunt nevoite sa-i tina in conturi la BNR pentru ca nu ii pot plasa in piata, s-a situat in luna ianuarie la aproximativ 14 miliarde de lei. Suma este de peste trei ori mai ridicata fata de 4,5 miliarde de lei in decembrie si este justificata de platile facute pe finalul lunii decembrie de Guvern pentru a aduce cheltuielile aproape de deficitul bugetar tintit. Acest nivel ridicat de lichiditate, care tine jos si dobanzile la creditele pentru populatie, este insa temporar.

"Lichiditatea suplimentara din sectorul bancar, definita ca depozite plasate de bancile comerciale la BNR este estimata la 32 miliarde de lei in decembrie (4,3% din PIB). Daca sunt excluse rezervele minime obligatorii in lei si valuta, lichiditatea suplimentara s-a situat in ultima luna a anului trecut la 4,5 miliarde lei. Lichiditatea s-a imbunatatit, probabil, in ianuarie la 14 miliarde lei (excluzand rezervele minime obligatorii), ca urmare a unei cresteri semnificative a deficitului bugetar in decembrie, cuplat cu emisiuni modeste de obligatiuni. Vedem aceasta crestere din ianuarie a lichiditatii ca fiind temporara", se arata intr-un raport al grupului austriac Erste, proprietarul BCR, cea mai mare banca din Romania.

In cazul in care situatia privind lichiditatea sectorului bancar s-ar inrautati, BNR ar putea interveni prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei si/sau valuta, insa o astfel de masura ar reduce presiunea doar la termenele mai scurte.

"Maturitatile mai lungi sunt legate de detinerile nerezidentilor de instrumente financiare si raman sensibile la o eventuala directie de vanzare determinata de evolutii externe, precum o schimbare a atitudinii investitorilor fata de pietele emergente, sau factori locali, precum riscurile fiscale din 2017”, arata analistii Erste.

In regiunea in care se afla Romania, Europa Centrala si de Est, surplusul de lichiditate variaza de la tara la tara. In Ungaria, o mare parte a surplusului de lichiditate a ajuns in obligatiuni de stat, ca urmare a unui program prin care bancile erau incurajate sa imprumute statul in loc sa tina banii la banca centrala.

Sursa grafic: raport Erste

"Romania se afla intr-o situatie mai buna decat pare la o prima vedere, intrucat rezervele minime obligatorii (neluate in calcul ca lichiditate suplimentara) sunt foarte ridicate, iar daca ar fi eliberate ar creste substantial excesul”, potrivit Erste.

In Cehia surplusul de lichiditate este urias, la aproape 30% din PIB, insa aceasta situatie este cauzata de interventiile constante ale bancii centrale pentru a impiedica aprecierea monedei.

"La polul opus se afla Romania, unde surplusul de lichiditate a fost tras din piata spre finele anului trecut si chiar daca, probabil, a crescut recent, din cauza cheltuielilor fiscale, aceasta situatie poate fi doar temporara”, se arata in raport.

Ce se intampla cu dobanzile

Excesul de lichiditate se vede foarte bine in ratele de dobanda din piata interbancara, unde indicii pentru maturitati mai scurte, precum Robor la 3 luni, se afla aproape de minimele istorice. Robor la 3 luni se afla in prezent la aproximativ 0,8%, dupa ce spre finele lunii decembrie a urcat pana la 0,9%. Minimul istoric pentru acest indicator a fost inregistrat in toamna anului trecut, la 0,68%.

Robor la 3 luni este un indice foarte important intrucat reprezinta partea variabila a dobanzilor la o parte mare a creditelor acordate populatiei. Astfel, dobanzile cresc sau scad in functie de evolutia Robor la 3 luni.

Pentru acest indicator, Erste vede o crestere treptata pe parcursul anului 2017, cu stagnare in jurul a 0,85% in primul trimestru, urmand apoi crestere la 1%, 1,05% si 1,1% pe parcursul urmatoarelor trei trimestre din an.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri