Un numar de 110 din cele 126 de fonduri deschise de investitii locale si straine vandute in Romania au reusit sa genereze castiguri pentru investitori in 2016, marcand astfel un an pozitiv la capitolul randamente. Numarul investitorilor si averea fondurilor a fost de asemenea in crestere, insa industria fondurilor mutuale a pierdut mult din elanul inregistrat in anii precedenti.

La realizarea articolului au fost luate in calcul toate fondurile deschise de investitii distribuite in Romania, cu active de cel putin 0,1 mil. lei (126 de fonduri).

Activele nete ale fondurilor deschise locale au atins 21,9 mld. lei (4,82 mld. eur), reprezentand o crestere de 4,3% la nivel anual.

De cealalta parte, activele nete exprimate in lei ale fondurilor deschise straine distribuite in Romania au urcat la 2,6 mld. lei (572,1 mil. euro) si au inregistrat in 2016 o crestere de 10,2%. Fondurile straine au ajuns astfel sa aiba o pondere de 10,6% din totalul activelor fondurilor de investitii, din ce in ce mai multi investitori indreptandu-se catre acestea.

Spre deosebire de fondurile romanesti care sunt foarte accesibile pentru micii investitori persone fizice (plasamentele minime fiind de doar cateva zeci de lei), fondurile straine distribuite local se adreseaza in general persoanelor cu venituri ridicate, subscrierile minime ajungand in unele cazuri si la cateva mii de euro. Fondurile straine au castigat insa teren in ultimii ani datorita unor randamente mai ridicate, precum si a ofertei mult mai variata, prin intermediul acestora investitorii avand posibilitatea sa ia expunere pe companii precum cele din America de Sud, sau pe companii din diverse sectoare de activitate globale.

Fondurile mutuale romanesti aveau la finalul lunii decembrie 2016 peste 326.000 de investitori, majoritatea provenind de la diviziile de asset management ale bancilor, care beneficiaza de o putere de distributie mult superioara administratorilor independenti. In prezent nu exista date despre numarul de clienti romani ai fondurilor straine vandute in tara.

Erste Asst Management a ramas cel mai mare administrator de fonduri deschise de investitii, cu active nete de 7,77 mld. lei si o cota de piata de 19,2%. Pe locul al doilea se afla Raiffeisen Asset Management, cu active de 6,7 mld. lei 16,6%, iar BT Asset Management este al treilea cel mai mare administrator, cu active de 3,08 mld. lei si o cota de 7,9%.

Pioneer Asset Management este cel mai mare administrator strain care activeaza in Romania (cota de 1,34%), iar Certinvest este cel mai mare administrator independent de fonduri (cota de 0,48%).

Randamentele au variat intre +30% si -12%

Majoritatea covarsitoare a fondurilor mutuale vandute in Romania (87% din total) au avut randamente pozitive in ultimele 12 luni. Castigul mediu inregistrat la nivelul intregii piete (fonduri locale si straine) a fost de 4,5%.

Cel mai mare randament, de 30,9%, l-a avut NN Emerging Europe Equity, un fond strain administrat de NN Investment Partments Luxemburg (fosta divizie de asset management a ING Bank). Fondul face plasamente in Rusia si in alte tari din Europa de Est, evolutia foarte buna fiind explicata de faptul ca Bursa din Moscova a avut in 2016 una dintre cele mai mari cresteri la nivel global.

Cele mai performante fonduri de investitii straine si romanesti

Locul Fond Evolutie 2016
Locul
Fond
Evolutie 2016
1 NN Emerging Europe Equity +30,9% 1 STK Europe +20,1%
2 NN Latin America Equity +26% 2 BT Maxim +10,8%
3 Pioneer Funds - Emerging Europe & Mediterranean Equity +25% 3 BT Index Austria ATX +9%
4 NN Emerging Markets High Dividend +17,3% 4 NN International Romanian Equity +8,4%
5 NN US High Dividend +16,9% 5 OTP Global Mix +7,9%

Fondul romanesc cu cea mai buna evolutie a fost STK Europe, administrat de clujenii de la STK Financial. Acesta a generat castiguri de 20% pentru clienti, dupa un pariu castigator al managerului Nicolae Pascu pe revenirea pretului la petrol in 2016.

O alta evolutie notabila a fost cea a BT Maxim, fond care a reusit sa depaseasca indicii Bursei de Valori Bucuresti in ultimul an si a ajuns la un randament de 10,8%. BT Maxim face investitii exclusiv in actiuni romanesti, principalele detineri fiind in cadrul BRD, Electrica si Banca Transilvania.

Doar 16 fonduri din totalul de 126 au adus pierderi investitorilor in ultimul an, insa chiar si in cazul acestora minusurile rareori au depasit 3%. Cea mai slaba evolutie (-12,6%) a avut-o Audas Piscator, un fond de mici dimensiuni, cu profil ridicat de risc, administrat de Atlas Asset Management.

Fondurile straine si romanesti cu cele mai slabe evolutii

Locul Fond Evolutie 2016
Locul
Fond
Evolutie 2016
1 Pioneer Funds - European Potential -9,7% 1 Audas Piscator -12,6%
2 Pioneer Funds - Top European Players -3% 2 Active Dinamic -12,1%
3 Pioneer Funds - Europe Recovery 2017 -3% 3 Certinvest Prudent -3,7%
4 NN Global Equity Opportunities -2,4% 4 Fortuna Clasic -2,9%
5 NN European Real Estate -2,1% 5 Piscator Equity Plus -2,2%

Active Dinamic este celalalt fond care a generat pierderi mai mari de 10%. Potrivit celui mai recent raport al administratorilor de la Swiss Capital Asset Management (august 2016), printre cele mai importante detineri din portofoliul Active Dinamic se aflau cele de la SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia, dezvoltatorul imobiliar Impact si producatorul de piese din fonta Saturn Alba Iulia.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri