S-au furat milioane de euro in sistemul de invatamant, fara ca acesta sa evolueze aproape deloc fata de acum 10-15 ani. Nu avem sistem descentralizat, directorii sunt (iarasi) numiti politic. Cu toate acestea, o raza de speranta exista, si vine sub forma unei aliante business intre Telekom Romania si compania autohtona Adservio.

Platforma Adservio conecteaza elevii, profesorii, parintii si institutiile educationale printr-un sistem digital de management scolar si, pe termen lung, ii ajuta pe copii sa obtina rezultate mai bune la invatatura si reduce absenteismul. Practic, Adservio este o platfoma de management educational care organizeaza scoala si imbunatateste rezultatele la invatatura ale elevilor, aducand beneficii atat pentru unitatea de invatamant, directori si secretari, pentru profesori, invatatori si diriginti, dar si pentru parinti.

Nu mai este demult un start-up, platforma fiind lansata (si perfectionata), de acum aproape zece ani; cu toate acestea, si in ciuda eforturilor fondatorului Alexandru Holicov, lucrurile au inceput sa accelereze abia recent. Compania a “inrolat” 40 de scoli si licee, insa lucrurile vor evolua puternic, spera fondatorul, in viitorul apropiat, datorita mai multor parteneriate strategice.

“In primul rand, am incheiat un parteneriat cu operatorul Telekom. Prin intermediul acestui parteneriat, operatorul vine cu echipamentele si Internetul, noi venim cu software-ul, platforma. Speram sa se urneasca lucrurile mai mult si mai bine decat am putut noi sa o facem, mai ales prin forta de vanzari a companiei”, puncteaza, intr-un interviu exclusiv pentru WALL-STREET Pro, Alexandru.

Pe langa acest avantaj, parteneriatul cu Telekom deschide perspective internationale pentru AdServio. “Am fost contactati din Germania, de exemplu, avand solicitari de acolo. Totodata, speram ca in urmatoarea perioada sa intram si in Marea Britanie si Spania. Spre deosebire de Romania, unde trebuie sa “tragem” noi de scoli, unitatile de invatamant internationale vin ele catre noi”, spune, zambind, Alexandru Holicov.

Un al doilea parteneriat realizat recent de AdServio, si care va sprijini, de asemenea, extinderea internationala, este cu Microsoft. “De asemenea, oferim device-uri de la Lenovo profesorilor din scoli. Si sunt tablete foarte performante, putand fi folosite atat pentru accesarea platformei noastre, dar si pentru alte activitati didactice – proiectii, de exemplu”.

As descentraliza sistemul de invatamant

Un mare minus al sistemului de invatamant din Romania? Nu este, ca in afara, descentralizat, astfel incat fiecare unitate de invatamant sa ia deciziile autonom, independent. “Daca as fi ministrul educatiei, ar fi o prima decizie a mea – fiecare scoala sa aiba puterea de a decide ce implementeaza. A doua, ca directorii sa nu fie numiti politic, ci pe criterii de competenta. Totodata, directorii trebuie sa aiba aptitudini manageriale”, puncteaza Alexandru Holicov, extrem de familiar cu sistemul de invatamant local, si nu numai.

Nu in ultimul rand, ar implementa o platforma educationala precum AdServio pentru ca, din perspectiva lui Alexandru, o unitate de invatamant poate fi privita, cu anumite limite, ca un business. “Si sistemul educational are milioane de oameni angrenati, fiind deci foarte importanta comunicarea rapida cu toti, raportari, grafice de performanta si multe altele”, subliniaza el.

“Pana acum, companii private precum Siveco sau Teamnet “au muls” ministerele, inclusiv cel al Educatiei, fara ca lucrurile sa se miste vreun pic. S-au cheltuit sute de milioane de euro, dar educatia este, practic, in acelasi punct”, subliniaza Alexandru Holicov.

Mai mult, acum cativa ani au aparut si primele “manuale digitale” care insa nu sunt, de fapt, decat niste PDF-uri. “Este o bataie de joc, s-au cheltuit milioane de euro si toate licitatiile au fost manarite!”, spune, serios, Alexandru Holicov, punctand ca in viitorul apropiat si mediu urmareste sa creeze manuale alternative, acreditate de Ministerul Educatiei, pe care sa le puna la dispozitia utilizatorilor platformei.

Ministerul Educatiei ar trebui sa beneficieze de o platforma inteligenta

In toamna, el spera ca platforma sa fie dezvoltata si pentru invatamantul Universitar. “Sunt diferente pe partea de notare, raportare, fata de invatamantul preuniversitar”, puncteaza Alexandru.

Platforma este disponibila de asemenea si pentru Ministerul Educatiei si Alexandru Holicov spera sa gaseasca deschidere pentru implementarea proiectului.

“Daca Ministerul Educatiei va dori implementarea platformei, extrem de multe lucruri se vor rezolva si raporta mult mai rapid decat se face in prezent. De exemplu, acum, pentru a primi un raport complet, dureaza cel putin cateva zile, trebuie stranse mai multe dosare, trebuie activati mai multi angajati ai Ministerului si, dupa ce raportul este gata, poate fi deja invechit. Cu AdServio, rapoartele ar putea fi gata in timp real; mesaje pot fi trimise catre directori, dar chiar si catre elevi, direct, tot in timp real. Ministerul ar putea avea acces la informatii in timp reala privind performantele scolilor, liceelor, elevilor”, explica antreprenorul roman.

In prezent, platforma este implementata in peste 40 de scoli, circa 20 fiind din sistemul privat. Cele mai multe scoli care au ales AdServio sunt din Bucuresti si Iasi. “Alaturi de Telekom, dar si ceilalti parteneri ai nostri, speram sa depasim 100, sau chiar 200 de scoli anul acesta. Pretul este de 10 lei/elev sau profesor, lunar. O scoala are, in medie, 700 de elevi, asta insemnand 70.000 de lei/an/scoala. Sunt insa investitii foarte mari, deci abia anul trecut am reusit sa ajungem pe break even”, spune Alexandru.

Urmeaza, insa, o perioada buna. Toate scolile din Buzau si Focsani vor primi platforma AdServio si, curand, si Cluj-Napoca. “Am facut adrese oficiale catre primariile din tara, le-am prezentat ce facem noi si unele au fost deschise pentru o discutie pe tema educatiei. Pana recent nu prea raspundea nimeni, se pare insa ca presiunea presei, dar si constientizarea faptului ca invatamantul nostru este inapoiat, motiveaza directori, profesori, parinti si primari sa miste lucrurile in zona benefica”, spune antreprenorul.

Cum sunt abordate scolile

Tot timpul este mai simplu si mai rapid in sistemul privat. Acolo este suficient ca directorul sa isi dea acordul, si, in doar cateva zile, sistemul AdServio este instalat si inclus in pretul platit de parinti pentru studiile copiilor/elevilor.

In sistemul de stat, lucrurile se complica. Este necesar ca directorul sa fie de acord, apoi profesorii si apoi si parintii – acestia din urma, in general, vor, pretul de 10 lei/luna fiind extrem de mic fata de beneficiile primite: monitorizarea performantelor copiilor, comunicarea directa cu profesorii, in timp real, inclusiv de pe mobile, aflarea notelor primite de copii, sedinte virtuale cu mai multe persoane si asa mai departe. “Pretul este mic – in Italia, de exemplu, o platforma similara dar cu mai putine module costa, doar pentru licenta, 5 euro/luna. Noi luam 10 lei cu tot cu device-uri si acces la Internet”.

In continuarea, scolile publice sunt mult mai multe decat private – sunt peste 7.000 de scoli publice, versus circa 500 de scoli private, la nivel national. “Intr-adevar, asistam la o tendinta crescatoare in privat, dar diferenta este inca foarte mare”.

Pe langa Minister, directori si profesori, au acces la platforma si elevii – avand, chiar, cateva facilitati interesante. “De exemplu”, spune Alexandru, facandu-mi o demonstratie a AdServio, elevii pot afla care sunt sansele de a fi ascultat la urmatoarea ora, la o anumita materie. De asemenea, notele primite pot fi impartasite pe Facebook, ai acces in timp real la absente, scutiri, observatii ale profesorilor, clasamente pe anumite materii sau medii generale. Totodata, temele pot fi trimise, online, prin platforma, catre profesori. Poti stoca fisiere, fotografii, ai acces la teste de autocunoastere, profesionale sau de IQ”, exemplifica, entuziasmat (de-a dreptul), antreprenorul roman.

“Pana la urma, este o chestiune de civilizatie. Parintii nu mai au timp. Sunt din ce in ce mai mobili, mai dinamici. Vor sa afle in timp real performantele copiilor la scoala”, mai spune antreprenorul.

Cum ti s-ar parea un astfel de proiect, implementat la nivel national? Consideri ca ar ridica performantele mediului educational din Romania? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri