Romania are de recuperat din perioada comunista sume mari de bani, insa succesul statului in astfel de demersuri a fost pana in prezent unul extrem de limitat, intrucat multe dintre creantele detinute de statul roman sunt in raport cu un numar mare de state catalogate la nivel international ca fiind in situatia de a avea nevoie de ajutor financiar si nu in cazul de a plati datorii. Pe langa statele datoare care nu pot plati sunt insa si tari care desi ar putea achita cel putin o parte din bani, se opun cu incapatanare oricaror discurii despre plata datoriilor. In multe dintre aceste cazuri, reglementarea datoriei tine intr-o masura extrem de mare de disponibilitatea tarii datoare de a discuta cu Romania si de a accepta, in schimbul stergerii unei mari parti a datoriei macar plata esalonata a unei parti a acesteia.

Romania, ca tara membra UE, nu poate actiona agresiv, blocand accesul unor tari sarace pe piata financiara pentru noi imprumuturi, chiar daca aceasta strategie a fost aplicata cu succes de anumite fonduri, care cumpara astfel de creante si hartuiesc tarile datoare pana ce acestea accepta plata unei parti mari a datoriei.

Tara debitoare Suma de reglementat/recuperat (dolari SUA)
Tari debitoare ale caror datorii au fost reglementate prin Hotarare a Guvernului/Lege si sunt in curs de derulare
Irak 612,19 milioane dolari
Guineea 2,3 milioane dolari
Mozambic 12,43 milioane dolari
Republica Democrata Congo 88.326 dolari
Coreea de Nord 546.952 dolari
Total 627,56 milioane dolari
Tari debitoare ale caror datorii nu au fost inca negociate in vederea reglementarii
Sudan 169,86 milioane dolari
Libia 45,57 milioane dolari
Nigeria 12,59 milioane dolari
Republica Centrafricana 10,69 milioane dolari
Somalia 2,5 milioane dolari
Tanzania 99.000 dolari
Total 241,3 milioane dolari
Suma de recuperat (in ruble transferabile)
Cuba 1,44 miliarde

Alte valute

Sudan - 881.325 lire sterline

Libia - 22,93 milioane dinari libieni

Guineea - 160.000 franci francezi= 24.391 euro

Cele mai importante cazuri - Irak si Cuba

Doua dintre cele mai importante cazuri pentru Romania, prin prisma valorii creantelor care trebuie recuperate, sunt Irak si Cuba. In timp ce cu Irak s-a ajuns la un acord, discutiile cu oficialii cubanezi nu au condus inca la rezultate.

Irak - Romania a sters 80% din datoria unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol

Romania, desi nu este o tara bogata, a trebuit sa accepte in cazul Irakului stergerea a 80% din datorie si esalonarea acesteia pe parcursul a aproape 3 decenii. In contul datoriei acumulate de Irak catre Romania, de 2,6 miliarde de dolari, statul roman a construit in tara araba drumuri, cai ferate, fabrici si instalatii petroliere, a derulat lucrari de foraj petrolier si de irigatii.

Sumele datorate de Irak statului roman, rezultate din activitatea de comert exterior si alte activitati externe derulate inainte de decembrie '89, au fost reglementate printr-o hotarare a Guvernului de la inceputul lui 2006. Ca urmare, statul roman incaseaza, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2028, suma de 977,1 milioane dolari.

Pana la aceasta data, in baza acordului bilateral, a fost incasata suma de 364,9 milioane dolari reprezentand primele saisprezece transe din dobanda datorata de partea irakiana si zece rate de capital.

Cuba - vrea anularea datoriei dar poate primim ceva rom la schimb

Autoritatile de la Havana au tergiversat rezolvarea litigiilor fata de Romania rezultate din relatiile comerciale derulate intre tarile foste membre CAER. Desi pana la finele anului 2006 Cuba a recunoscut datoria si dobanzile acumulate, a respins toate propunerile pentru plata, invocand situatia economica dificila a tarii. Ulterior, Cuba nu a mai recunoscut dobanzile si a afirmat ca intrucat datoria externa a fost acumulata in rubla transferabila, moneda desfiintata fara stabilirea unei rate de conversie, solutia consta doar in relansarea relatiilor comerciale intre cele doua tari.

Pozitia Cubei in problema datoriei este ca statul cubanez nu se poate angaja in actiuni de natura financiara pe care stie ca nu le poate indeplini, iar creanta Romaniei face parte dintre acestea. Cuba doreste sa rezolve de o maniera globala problema datoriei prin intermediul Clubului de la Paris care nu ia in discutie datoriile in ruble transferabile, moneda de referinta in fostul CAER.

Dintre tarile foste membre CAER, doar Rusia si Slovacia au ajuns la intelegeri pentru reglementarea datoriilor pe care Cuba le avea fata de aceste tari. State ca Polonia, Ungaria si Bulgaria nu si-au reglementat aceste creante, problema fiind generata tot de lipsa unei rate de conversie pentru rubla transferabila.

Rusia a incheiat cu Havana in octombrie 2013 un acord de rambursare a datoriei. Acesta prevede anularea a 90% din datoria cubaneza evaluata la 35,2 miliarde de dolari si rambursarea restului (aproximativ 3,5 miliarde dolari) in decurs de 10 ani, prin investitii in Cuba.

Propunerea neobisnuita pentru Cehia – rom in contul datoriei

In decembrie, Cehia a anuntat ca a primit o propunere mai putin obisnuita pentru rambursarea datoriei Cubei ramase din perioada Razboiului Rece. Astfel, Havana a vrut ca in contul datoriei de aproximativ 276 milioane de dolari sa livreze sticle de rom.

Oficialii din Cehia au precizat, insa, ca ar prefera plata, macar partiala, in bani a acestei datorii.

Sursa: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri