Peste 6,2 milioane de contracte de munca sunt active in Romania, in crestere usoara fata de anul trecut, iar cateva domenii domina piata locala a muncii. Astfel, in timp ce primele cinci sectoare au peste un milion de romani, 260.000 de persoane doar in domeniul comertului, ultimele 10 nu reusesc sa stranga mai mult de cateva zeci de oameni, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii.

La finalul lunii noiembrie 2016 erau inregistrate 6,24 milioane de contracte de munca pe teritoriul Romaniei, in crestere de la 6,1 milioane in aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, numarul contractelor de munca era mai redus si la finalul anului trecut, respectiv 6,04 milioane de contracte.

Cinci sectoare de activitate inglobeaza peste un milion de angajati

Cea mai mare parte dintre romani lucreaza in comert, invatamant, constructii, sanatate si transporturi, domenii in care sunt inregistrate peste un milion de contracte de munca active.

Astfel, datele Inspectiei Muncii de la finalul anului trecut arata ca domeniul care angajeaza cei mai multi romani este comertul, un numar de 257.600 de contracte fiind inregistrate la acea data.

Datele vin in contextul in care acest domeniu este intr-o continua crestere. Astfel, daca in 2014 retailul modern insemna pe plan local o retea de 1.061 de magazine, in anul 2015 numarul acestor magazine a crescut pana la 1.755 si s-a marit si in anul care tocmai s-a incheiat.

Mai mult, ca valoare doar retailul modern modern reprezinta o piata care s-a apropiat la finalul anului 27 de miliarde de lei, ponderea cea mai mare fiind detinuta de produsele alimentare (56%), urmate de produsele non-alimentare (20%), bauturi alcoolice (16%) si bauturi non-alcoolice (9%). Comertul traditional este estimat sa ajunga la 23 miliarde de lei pana la finalul anului, structura fiind urmatoarea: 39% produse alimentare, 35% bauturi alcoolice, 15% bauturi non-alcoolice, 11% produse non-alimentare, potrivit datelor Nielsen.

Aproximativ un sfert de milion de romani lucreaza si in invatamant secundar (248.000 de contracte), iar 217.000 de persoane lucreaza in domeniul constructii.

Domeniul constructiilor in Romania si-a revenit incepand cu anul 2013, dupa ce in perioada 2008-2010 a suferit o scadere cu cel putin 10% din cauza crizei economice mondiale. Cresterea pietei constructiilor din Romania se datoreaza revigorarii pietei imobiliare si a investitiilor in domeniul infrastructurii, arata technavio.com.

Pe locul al patrulea intre domeniile in care activeaza cei mai multi romani se numara sanatatea, putin peste 200.000 de persoane fiind incadrate in sectorul "activitati de asistenta spitaliceasca".

Totodata, un numar important de romani au ales sa lucreze si in domeniul trasporturi rutiere de marfa (171.500 de contracte), iar un sector care a crescut mult in ultimii ani este cel al serviciilor de protectie si paza, unde, la nivelul anului 2016, lucrau 138.000 de oameni.

In aceste cinci domenii lucreaza mare parte dintre romanii activi, fiind inregistrate aproximativ 1,1 milioane de contracte.

Peste 100.000 de angajati lucreaza si in domeniile:

  • servicii de administratie publica generala - 129.000 de contracte active
  • fabricare de imbracaminte - 111.500 de contracte active
  • restaurante - 107.400 de contracte active

La polul opus, domeniile cu doar cativa angajati

Daca unele sectoare de activitate au sute de mii de angajati, sunt domenii pe care romanii parca le-au uitat, unde lucreaza doar cateva persoane. Astfel, pe lista celor 10 domenii de activitate cu cele mai putine contracte de munca active inregistrate, observam ca niciunul dintre acestea nu depaseste 20 de angajati, iar in total insumeaza 80 de salariati.

Astfel, in domeniul "activitati de inchiriere si leasing cu echipamente de transport aerian" este inregistrat un singur contract individual de munca activ, doar trei contracte era in sectorul de "cultivare a fructelor oleaginoase", iar un numar de doar patru persoane au lucrat anul trecut in firme cu obiect de activitate "cultivarea fructelor fructifere".

Peste 10 angajati sunt inregistrati in domeniile "activitati de reasigurare" (12), "fabricarea cidrului" (12), "fabricarea celulozei" (15) si "extractia minereurilor pentru industria chimica si a ingrasamintelor naturale" (16).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri