Dupa mai bine de un an de campanie electorala, 26 de dezbateri si nenumarate conferinte de presa, atacuri la opozantii politici si postari pe Twitter, Donald Trump va deveni oficial presedintele SUA, vineri, 20 ianuarie. Care sunt detaliile ceremoniei de investire si in ce masura se va opri aici optimismul investitorilor care a propulsat surprinzator de mult pietele financiare in ultimele luni.

Festivitatea de inaugurare este programata sa inceapa la ora 11:00 (18:00 ora Romaniei), iar Trump va depune juramantul de investire la 12:00 (19:00 ora Romaniei), urmand ca apoi sa se indrepte catre Casa Alba pe Pennsylvania Avenue. Donald Trump, vicepresedintele Mike Pence, si sotiile acestora vor participa ulterior la trei baluri oficiale de investire.

Ceremonia de investire va fi transmisa in direct de majoritatea posturilor TV americane (CNN, NBC, FOX, ABC), precum si online, pe website-ul Casei Albe, sau pe YouTube de canalele Bloomberg Politics si C-Span.

La depunerea juramantului si parada ce va urma vor participa circa 900.000 de persoane, din partea Romaniei urmand sa fie prezenti ambasadorul roman la Washington, George Maior, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Toate privirile spre discursul de investire al lui Trump. “Pietele au nevoie de un nou impuls pentru continuarea cresterilor”

Pietele de actiuni au crescut semnificativ dupa ce Trump a castigat alegerile si a calmat investitorii in primul sau discurs ca presedinte ales: la New York, indicele S&P 500 a castigat 6,5% din 8 noiembrie si pana in prezent, in Germania, DAX a urcat cu 10,8%, iar pe Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET s-a apreciat cu 5,7% in acest interval de timp.

“Atat pietele din Europa cat si cele din SUA sunt aproape de maximele locale, fiind nevoie ca Donald Trump sa dea un nou impuls in discursul de maine (n.red. vineri) pentru continuarea optimismului. Daca nu vom avea informatii de calitate in privinta programului fiscal, al masurilor luate in vedere dereglementarii si al relatiilor comerciale, exista riscul sa vedem corectii pe burse”, a declarat Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

Daca nu vom avea informatii de calitate in privinta programului fiscal, exista riscul sa vedem corectii pe burse. (...) Raliul dolarului pare mult usor de ‘aparat’ decat cel al burselor

Claudiu Cazacu, XTB Romania

“Trump rally” (“Raliul Trump”), asa cum a fost numita cresterea bursei americane dupa alegerile de la finalul anului trecut, este pe cale sa devina al patrulea cel mai mare raliu post-electoral din istoria SUA, potrivit datelor centralizate de CNBC. Singurele cresteri superioare in perioada dintre finalizarea alegerilor si investirea in functie au fost inregistrate in cazul presedintilor Herbert Hoover (investit in 1929), John F. Kennedy (1961) si Bill Clinton (1997).

Si dolarul a urcat de la momentul castigarii alegerilor de catre Donald Trump, un euro ajungand in prezent sa se tranzactioneaza pentru 1,063 dolari, fata de 1,104 dolari inaintea alegerilor.

“Si pe dolar exista riscul ca dupa inaugurare sa se piarda o parte din castigurile inregistrate din noiembrie si pana acum, insa pe termen mediul raliul monedei americane pare mult usor de ‘aparat’ decat cel al burselor. Ideea potrivit careia dolarul va continua sa se aprecieze pe termen mediu, pana chiar la un nivel egal cu euro, ramane in picioare”, considera analistul XTB.

Roubini critica stimulii fiscali excesivi anuntati de Trump: “In timp ma astept la o corectie uriasa pe burse”

Cu exceptia primelor 100 de zile in functie, o perioada in care investitorii se asteapta ca Donald Trump sa inceapa implementarea planurilor sale ce vizeaza schimburile comerciale, reducerea reglementarilor si startul investitiilor in infrastructura, in prezent nu exista alti factori care ar putea sa miste pietele de capital.

“Din punct de vedere fundamental, motivele de crestere sunt deja integrate in preturile actuale si exista risc descendent. Analiza tehnica arata insa ca dimpotriva, ar fi loc de un nou raliu; este o divergenta intre ce este de ‘bun simt’ si cum arata graficele”, mentioneaza Claudiu Cazacu.

Multi directori de companii considera ca, indiferent de punctele sale slabe, atitudinea pro-business a presedintelui Trump, in combinatie cu un control al republicanilor in Congresul american, va declansa o noua era de sustinere a mediului de afaceri, insotita de taxe mult mai mici si un cadrul legislativ simplificat. Acest fapt va determina la randul sau o crestere a investitiilor si a angajarilor, declansand un cerc virtuos de crestere economica si imbunatatire a nivelului de incredere al investitorilor.

Cred ca pietele subevalueaza faptul ca daca acesti stimuli fiscali vor fi excesivi, se va ajunge la o inasprire a politicii fiscale. (...) In timp ma astept la o corectie uriasa pe bursa

Nouriel Roubini

Totusi, apropierea momentului in care Donald Trump va fi investit a taiat din avantul burselor, ale caror cresteri s-au oprit in buna parte in ultimele saptamani. O parte din experti pun aceasta evolutie pe seama unei reactii tipice si des intalnita pe burse: cresterea cotatiilor atunci cand apar primele asteptari si informatii legate de un eveniment – in acest caz cele legate de inceperea mandatului de presedinte al lui Trump, si vanzarea, sau marcarea profiturilor acumulate atunci cand evenimentul propriu-zis are loc – ceremonia de investire a presedintelui.

Raliul Trump este pus la indoiala si de Nouriel Roubini, economistul cunoscut pentru faptul ca a reusit sa anticipeze criza economica globala din 2008. Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, Roubini a lansat saptamana aceasta o serie de critici dure la adresa lui Donald Trump, care au culminat cu predictia potrivit careia pe burse va urma “o corectie uriasa”.

“Pietele au urcat dupa alegeri datorita masurilor anuntate de stimulare fiscala, a taierilor de taxe – in special pentru cei bogati si pentru companii, dereglementarii sectorului financiar, si a simplificarii legislatiei comerciale si de mediu. Totusi, cred ca pietele subevalueaza faptul ca daca acesti stimuli fiscali vor fi excesivi, se va ajunge la o inasprire a politicii fiscale, la ‘razboaie comerciale’ si la un protectionism care va afecta economia si in cele din urma piata de capital. Da, in timp ma astept la o corectie uriasa pe burse”, a declarat Roubini, intr-un interviu Bloomberg.

De cealalta parte a baricadei raman sefii marilor companii americane, in general multumiti de masurile anuntate de administratia Trump. Este si cazul CEO-ului JPMorgan, Jamie Dimon, care, la acelasi Forum Economic Mondial de la Davos, le-a recomandat investitorilor sa se pregateasca pentru o noua runda de cresteri dupa investirea presedintelui. Potrivit CNBC, Dimon considera ca economia americana va creste cu un procent cuprins intre 3 si 4% anul acesta daca vor fi aplicate reformele anuntate de administratia Trump, fapt care la randul sau ar urma sa duca la noi cresteri ale actiunilor.

Citeste si:

    Foto: Twitter / Donald Trump

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri