Spre deosebire de alte capitale europene, Bucurestiul este in principal o piata a proprietarilor de locuinte, nu a chiriasilor. In acelasi timp, dobanzile practicate de bancile comerciale nu incurajeaza accesarea de catre populatie a produselor de economisire, astfel incat in 2017 vom vedea probabil o nisa din ce in ce mai mare de clienti care prefera sa isi investeasca economiile pe piata imobiliara, unde pot obtine randamente si de 6-8% pe an din chirii, apreciaza Yaniv Dahan, CEO al agentiei imobiliare Palace Estate, specializata pe zona de Nord a Capitalei.

Aceasta evolutie va fi favorizata si de faptul ca, "luand in considerare raportul cerere-oferta, nivelul chiriilor va ramane unul stabil" in 2017, spune Yaniv Dahan (foto). Palace Estate este activa pe segmentele de lux si medium-high, cu proprietati in portofoliu in zona centrala si nordica.

"In timp ce segmentul de lux nu este afectat direct de dobanzile bancare, cumparatorii pentru segmentul medium-high aplica pentru credite intre 80.000 si 150.000 de euro. Scaderea avansului la creditele imobiliare aplicata de catre mai multe banci comericale de pe piata este un semn pozitiv si va sustine cererea din piata rezidentiala", arata seful Palace Estate.

Wall-Street PRO a scris recent ca pietele rezidentiale din intreaga lume ofera semnale tot mai evidente ca isi pierd capacitatea de a genera cresteri de randamente pentru investitori. Astfel, cea mai mare parte din Asia, Orientul Mijlociu, America Latina, Africa si Noua Zeelanda se confrunta fie cu o scadere importanta a preturilor la locuinte, fie cu o decelerare rapida a ritmului cresterii acestora. Pe de alta parte, exista inca cinci piete rezidentiale care au reusit sa sustina o crestere puternica a preturilor, in pofida contextului global, in penultimul trimestru din anul trecut, si anume: China (24,3%), Islanda (10,8%), Canada (10,1%), Romania (9%) si Germania (8,6%).

Avansul substantial din Romania din ultimul trimestru fata de aceeasi perioada de anul trecut vine ca o surpriza avand in vedere performantele dezamagitoare din piata rezidentiala in perioada 2008-2014. Preturile caselor au scazut cu 24,22% in 2009, 22,08% in 2010, 6,99% in 2011, 5,96% in 2012, 10,43% in 2013, si 1,59% in 2014. Acum doar in 2016 am avut crestere de 9,2% in cursul T3 2016, 10,1% in T2 2016, 11,55% in T1 2016, 7,74% in T4 2015, 7,57% in T3 2015, si 4,83% in T2 2015. Abia din 2015 piata rezidnetiala din Romania a inceput sa recastige terenul pierdut in anii de criza financiara.

Citeste si:
Tudor: In 2020 vom avea 3 MIL. mp de birouri. Dar, cine le va ocupa?
Liviu Tudor, Genesis...

Cu siguranta ca piata rezidentiala din Romania a fost impulsionata si de crestere a economiei cu 3,7% in 2015, una dintre cele mai mari rate de crestere din UE si, comparativ cu aproape zero crestere economica intre 2009 si 2014. Economia ar urma, de asemenea, sa avanseze cu 5% in acest an, datorita reducerilor de impozite si a cresterilor salariale.

"In acest moment suntem martorii unei cereri sanatoase si sunt motive sa credem in optimism pe piata. Sunt insa destule proiecte noi anuntate sau in constructie, iar preturile vor ramane stabile daca dezvoltatorii vor dori sa vanda mai mult de 50% in stadiu de proiect (off-plan)", mai spune Yaniv Dahan.

Bucurestiul, o piata a proprietarilor

Intrebat daca vor reusi noile dezvoltari rezidentiale sa acopere cererea din piata in 2017, seful Palace Estate apreciaza ca acest lucru se va intampla cel putin in zona de Nord a Capitalei. "Cererea este mare, dar sunt si multe proiecte in piata care nu sunt adaptate cererii din punct de vedere pret, suprafete & compartimentari sau finisaje".

Totodata, subliniaza Yaniv Dahan, volumul ridicat al cererii se datoreaza si faptului ca "spre deosebire de alte capitale europene, Bucurestiul este in prinicipal o piata a proprietarilor, nu a chiriasilor". Pe de alta parte, insa, "dobanzile practicate de banci nu incurajeaza conturile de economisire, astfel incat in 2017 vom vedea probabil o nisa din ce in ce mai mare de clienti care prefera sa isi investeasca economiile pe piata imobiliara, unde pot obtine randamente de 6-8% pe an din chirii", conchide seful Palace Estate.

Citeste si:
Seful Knight Frank pe Europa: 2018 ar putea aduce un val de...
Seful Knight Frank pe Europa:...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
The Concept: Limitarea plafonului de TVA 5% divide piata rezidentiala