"Ne-am dori sa vedem mai multa diversificare in privinta ofertei de plasamente pe piata de capital din Romania. Ne-am dori sa vedem companii romanesti care sa aiba curajul sa se listeze si sa vina pe piata de capital. O oferta construita corect ar trebui sa fie de succes, deoarece pensiile private asigura o lichiditate semnificativa pentru piata de capital din Romania. Si pentru investitorii straini existenta noastra pe bursa constituie un factor pozitiv. Ei stiu ca mai exista in piata de capital inca o clasa solida de investitori, motiv pentru care volatilitatea pietei este una atractiva", apreciaza Raluca Tintoiu, presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si CEO NN Pensii.

"Piata de capital constituie un loc potrivit pentru companii de dimensiuni mari si performanta pe masura, motiv pentru care o parte din companiile de stat, care ar putea fi numite drept bijuteriile coroanei se potrivesc foarte bine pentru piata de capital. Listarea acestora reprezinta si un mod prin care Statul poate sa stabileasca un exemplu pentru companiile private. In mod particular, ceea ce poate piata de capital poate sa aduca pentru companiile de Stat este acea transparenta necesara. Guvernanta corporativa a companiilor listate se imbunatateste", spune Raluca Tintoiu (foto).

Despre listarea Medlife...

De exemplu, "cred ca aceasta listare a fost un succes si sper ca a reprezentat un semnal clar pentru antreprenorii romani ca Bursa de Valori Bucuresti si piata de capital locala au evoluat in ultimii ani devenind o alternativa viabila pentru finantarea companiilor lor", apreciaza Raluca Tintoiu.

Ea spune ca NN Pensii a investit in compania Medlife, iar administratorul de pensii private in calcul si alte investitii in aceasta companie sau in alte companii care doresc sa se listeze pe piata locala. "Majoritatea companiilor listate local pana in prezent provin din domeniul energetic sau cel financiar, Medlife reprezentand una din putinele oportunitati pentru noi de a investi si in alte industrii de viitor pentru piata romaneasca. Ne dorim sa vedem pe bursa si alte companii performante ce activeaza in asemenea sectoare de viitor".

Cu toate acestea, capacitatea de miscare a administratorilor de pensii pe piata de capital este limitata in ceea ce priveste plasamentele in actiuni, pentru a oferi o siguranta ridicata sistemului, dar, in acelasi timp, diminueaza si capacitatea investititiilor de a obtine randamente mai ridicate. Pentru fondurile incadrate la grad de risc mediu, cum este fondul de pensii private obligatorii administrat de NN Pensii, expunerea in actiuni ar putea creste pana la 25-30% din active, iar pentru fondurile cu grad de risc ridicat, cum este NN Activ, fond de pensii facultative administrat de NN, aceasta poate fi de pana la 50%.

"Pentru moment e un nivel indeajuns de permisiv pentru implementarea strategiilor potrivite orizontului de timp investitional specific fondurilor de pensii. Cu alte cuvinte, chiar si cu aceste alocari, credem ca putem asigura o finantare suficienta pentru a sustine emisiuni de dimensiuni semnificative pe piata locala", mai arata Raluca Tintoiu.

Este BVB "open for business"?

Aceesta opinie (oferita de reprezentantii fondului care a vandut in IPO-ul MedLife - n.r. ) "o spunem deja si noi, la NN, de ceva vreme. Probabil a durat ceva timp insa pentru o companie locala sa aiba curajul sa testeze prima acest canal de finantare. Industria de pensii e foarte interesata sa ajute antreprenorii romani sa se puna la curent cu posibilitatile de finantare pe care le ofera piata de capital in momentul de fata si cu cerintele pe care companiile listate trebuie sa le indeplineasca dupa listare. Exista o deschidere mare sa avem discutii pe aceste teme cu mediul de afaceri", spune liderul APAPR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri