Marii dezvoltatori de proiecte imobiliare s-au adaptat la nevoile pietei muncii, dar si la nivelul de infrastructura pe care Bucurestiul il ofera in prezent si au facut ca cele mai noi proiecte de birouri sa fie concentrate si in zona de Centru-Vest a Capitalei, acolo unde marii jucatori din piata ridica turnuri de zeci de milioane de euro in incercarea de a atrage tot mai multi chiriasi de partea lor.

Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori si investitori imobiliari prezenti pe piata din Romania, a demarat lucrarile primei cladiri a proiectului Campus 6, ce va dispune in total de o suprafata inchiriabila de 22.000 mp si va absorbi o investitie de 37,8 milioane de euro.

La finalizare, proiectul Campus 6 va avea o suprafata totala inchiriabila de 82.000 mp, fiind format din patru cladiri de birouri de clasa A. Prima cladire va avea o suprafata de circa 22.000 mp, cu 11 etaje supraterane si doua niveluri de parcare subterana, iar termenul estimat de livrare pentru aceasta este cel de-al treilea trimestru din 2018.

Odata cu dezvoltarea proiectului din zona Iuliu Maniu – Regie – Grozavesti, Campus 6 va deveni un punct de interes pe harta Bucurestiului, fiind conceput mai mult ca un hub social.

Zona de Centru-Vest a Capitalei a inceput sa atraga tot mai mult interes in ultimii doi ani in randul dezvoltatorilor de proiecte comerciale. Tonul a fost dat de AFI Europe, care a inceput dezvoltarea proiectelor AFI Business Park in cursul anului 2011 si a deschis prima cladire de birouri in a doua parte a anului 2012 si inca din acel moment tot mai multi jucatori din piata au inceput sa se uite cu interes spre dezvoltarile de birouri din zona Grozavesti-Politehnica.

Avantajata si de o infrastructura moderna, gratie inaugurarii Podului Basarab, zona de Centru-Vest a explodat din perspectiva dezvoltarii proiectelor de profil, iar nume cu greutate din industrie au decis sa aloce bugete de milioane de euro pentru o alternativa zonei supraaglomerate din nordul Capitalei.

Constructia altor doua mari proiecte de birouri a demarat in cursul anului 2016 in zona – prima faza a proiectului The Bridge, dezvoltat de grupul de investitori romani Forte Partners sau proiectul “Orhideea Towers” al austriecilor de la CA Immo sau proiectul “Bucharest Business Garden” al Vastint, divizia specializata in dezvoltari imobiliare a gigantului IKEA.

Zona de Centru-Vest, polul IT-istilor

Dupa ce israelienii de la AFI Europe au proiectat cele cinci cladiri de birouri in special pentru companiile de IT, proiectul AFI Business Park fiind inchiriat aproape in totalitate companiilor din domeniul tehnologic, dezvoltatorii imobiliari au simtit ca este mult loc de crestere pe acest segment si au structurat dezvoltarile de birouri pentru firme din domeniul IT sau care ofera servicii de profil.

“Zona de Centru Vest este foarte atractiva pentru firmele de IT/ shared services mai ales datorita proximitatii de Universitatea Politehnica. Dezvoltarea zonei se bazeaza si pe marele numar de angajati din Militari si Drumul Taberei, cartiere cu una dintre cele mai mari densitati a populatiei din Bucuresti. (…) Un alt avantaj este faptul ca se afla foarte aproape de Piata Victoriei, inca centrul financiar al Bucurestiului”, crede Maria Florea (foto mai jos), director al departamentului de birouri in cadrul companiei de consultanta imobiliara JLL.

In opinia expertului imobiliar, zona de Centru-Vest va atrage in continuare un numar mare de tranzactii, iar interesul investitorilor imobiliari ramane la cote ridicate.

“Regie-Grozavesti este zona cu cele mai multe livrari prognozate pentru 2017-2018 si va ramane cea mai interesanta in privinta dezvoltarilor in perioada urmatoare. (…)Exista terenuri interesante in Bucuresti. Zonele de Centru-Vest si Floreasca - Barbu Vacarescu sunt in continuare cautate, insa optiunile de terenuri sunt limitate si tinand cont de cererea crescuta din partea chiriasilor, dezvoltatorii se uita la noi zone de extindere”, a mai adaugat Maria Florea, care sustine ca momentan nu exista alti noi investitori cu planuri de a dezvolta alte proiecte in zona, in conditiile in care cinci dezvoltatori cu greutate au planuri mari in zona. “In zona sunt deja 5 santiere in lucru si deocamdata nu vedem un al 6-lea investitor care sa aiba curaj sa inceapa un nou proiect”, a mai completat specialistul imobiliar.

Un dezechilibru urias pe piata imobiliara: ce sperante aduc noile proiecte din vestul Capitalei

In piata de birouri a existat un dezechilibru semnificativ in ultimii cinci ani, crede Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta ESOP Consulting.

“Zona Barbu Vacarescu - Dimitrie Pompeiu s-a dezvoltat accelerat, in timp ce zona de centru-vest si zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, putine proiecte au fost demarate si de regula acestea au fost de suprafete mici sau medii. In ultima perioada am remarcat, insa, un interes in crestere atat din partea dezvoltatorilor cat si din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnica si credem ca in urmatorii trei–patru ani aceasta zona va fi in lumina reflectoarelor iar stocul de birouri aferent va recupera partial decalajul fata de zona de centru-nord. Pe termen mediu si lung consideram ca o dezvoltare echilibrata a trei sau patru zone de birouri in Bucuresti, poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto si o dezvoltare mai echilibrata a zonelor in care se construiesc proiecte rezidentiale, care de obicei urmeaza proiectelor de birouri”, a declarat Alexandru Petrescu.

Proiecte birouri existente (Centru-Vest)

PROIECT

PROPRIETAR

SUPRAFATA

AFI Park 1-5 AFI Europe 70.000 mp
Riverplace CA Immo 47.000 mp
Sema 3 Sema Parc 14.000 mp
Opera Center CA Immo 14.000 mp
Global Business Center Immofinanz 10.300 mp

Proiecte birouri in constructie (Centru-Vest)

PROIECT

DEZVOLTATOR

SUPRAFATA

Bucharest Business Garden Vastint 41.000 mp
Orhideea Towers CA Immo 37.000 mp
The Bridge (faza 1) Forte Partners 36.000 mp
Sema 4 Sema Parc 28.000 mp
Campus 6 Skanska 22.200 mp

Cum vor arata viitoarele proiecte de birouri din zona de Centru Vest

Proiectul “The Bridge” – Forte Partners

Proiectul “Orhideea Towers” – CA Immo

Proiectul “Bucharest Business Garden” – Vastint

Proiectul “Campus 6” - Skanska

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri