Hidroelectrica ar trebui sa faca in acest an o distributie importanta de numerar catre actionari, considera Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea (FP), care a raspuns astfel estimarilor analistilor din piata care anticipasera un asemenea scenariu, precum si o a treia distributie de cash facuta de FP in 2017.

Producatorul de energie Hidroelectrica este programat sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti in 2017, dupa o majorare de capital. Compania dispune de lichiditati de aproximativ 1,5 miliarde lei, rezerva considerata de analistii rusi de la Renaissance Capital suficienta pentru o distributie speciala catre actionari in acest an.

“Avand in vedere ca Hidroelectrica are o rezerva substantiala de cash, faptul ca societatea se va lista prin emiterea unor noi actiuni, faptul ca a realizat deja investitii considerabile in ultimii ani, precum si faptul ca Guvernul va avea nevoie de venituri mai mari la buget, anticipam un dividend special la Hidroelectrica inainte de IPO”, au mentionat acestia.

Analistii Renaissance adauga faptul ca o asemenea distributie ar face ca Fondul Proprietatea, la randul sau, sa faca o a treia distributie de cash catre actionari in 2017, estimata la 0,03 lei/actiune.

Retail jobs

“Este o speculatie pe care nu am facut-o publica intr-un anunt oficial sau intr-un plan, dar tot ce pot spune este ca ne vom continua strategia din ultimii ani, adica de a face distributii de cash, intr-o forma sau alta, atat timp cat discountul la care se tranzactioneaza actiunile FP nu va permite noi investitii”, a comentat Greg Konieczny posibilitatea ca Fondul sa faca o a treia distributie in 2017. Intrebat daca exclude posibilitatea ca FP sa faca acest lucru, acesta a mentionat ca “totul depinde de discountul de tranzactionare si lichiditatile pe care le avem la dispozitie, nimic neputand sa fie exclus”.

Managerul Fondul Proprietatea a fost mult mai transant vorbind despre sansele ca Hidroelectrica sa distribuie o buna parte din lichiditatile disponibile inainte de listare. “Daca IPO-ul va avea loc conform planului actual, adica prin majorare de capital, compania va trebui sa faca o distribuite majora catre actionari inainte de IPO”, a declarat Konieczny.

Citeste si:
Analiză XTB: ce urmări va avea majorarea ratelor dobânzilor de...
Analiză XTB: ce urmări va...

Fondul Proprietatea a obtinut acordul actionarilor pentru a face in acest an o distributie de cash de 0,05 lei/actiune, iar in Adunarea Actionarilor din 28 februarie va fi propusa o a doua distributie, de asemenea de 0,05 lei/actiune. Aprobarea acesteia este mai degraba o formalitate, actionarii FP urmand sa incaseze in acest an cel putin 0,1 lei/actiune, suma care ar genera un castig net de 11,6%, avand in vedere actualele cotatii de pe bursa ale actiunii Fondul Proprietatea.

Daca la aceasta suma s-ar adauga si distributia de 0,03 bani/actiune anticipata de Renaissance Capital, randamentul ar urca la 15,1%, probabil cel mai mare castig din dividende sau distributii de cash de pe Bursa de Valori Bucuresti in 2017. Analistii Renaissance au un pret tinta de 0,98 lei pentru titlurile FP, cu 14% mai mare decat cotatiile actuale de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:
Patronat: Nu este productiv ca în România să existe mai multe...
Radu Burnete (patronat): Nu...

Actiunile Fondul Proprietatea se tranzactionau miercuri la un pret de 0,86 lei/titlu. Avand in vedere aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 9,27 miliarde lei.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F