Hidroelectrica ar trebui sa faca in acest an o distributie importanta de numerar catre actionari, considera Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea (FP), care a raspuns astfel estimarilor analistilor din piata care anticipasera un asemenea scenariu, precum si o a treia distributie de cash facuta de FP in 2017.

Producatorul de energie Hidroelectrica este programat sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti in 2017, dupa o majorare de capital. Compania dispune de lichiditati de aproximativ 1,5 miliarde lei, rezerva considerata de analistii rusi de la Renaissance Capital suficienta pentru o distributie speciala catre actionari in acest an.

“Avand in vedere ca Hidroelectrica are o rezerva substantiala de cash, faptul ca societatea se va lista prin emiterea unor noi actiuni, faptul ca a realizat deja investitii considerabile in ultimii ani, precum si faptul ca Guvernul va avea nevoie de venituri mai mari la buget, anticipam un dividend special la Hidroelectrica inainte de IPO”, au mentionat acestia.

Analistii Renaissance adauga faptul ca o asemenea distributie ar face ca Fondul Proprietatea, la randul sau, sa faca o a treia distributie de cash catre actionari in 2017, estimata la 0,03 lei/actiune.

“Este o speculatie pe care nu am facut-o publica intr-un anunt oficial sau intr-un plan, dar tot ce pot spune este ca ne vom continua strategia din ultimii ani, adica de a face distributii de cash, intr-o forma sau alta, atat timp cat discountul la care se tranzactioneaza actiunile FP nu va permite noi investitii”, a comentat Greg Konieczny posibilitatea ca Fondul sa faca o a treia distributie in 2017. Intrebat daca exclude posibilitatea ca FP sa faca acest lucru, acesta a mentionat ca “totul depinde de discountul de tranzactionare si lichiditatile pe care le avem la dispozitie, nimic neputand sa fie exclus”.

Managerul Fondul Proprietatea a fost mult mai transant vorbind despre sansele ca Hidroelectrica sa distribuie o buna parte din lichiditatile disponibile inainte de listare. “Daca IPO-ul va avea loc conform planului actual, adica prin majorare de capital, compania va trebui sa faca o distribuite majora catre actionari inainte de IPO”, a declarat Konieczny.

Fondul Proprietatea a obtinut acordul actionarilor pentru a face in acest an o distributie de cash de 0,05 lei/actiune, iar in Adunarea Actionarilor din 28 februarie va fi propusa o a doua distributie, de asemenea de 0,05 lei/actiune. Aprobarea acesteia este mai degraba o formalitate, actionarii FP urmand sa incaseze in acest an cel putin 0,1 lei/actiune, suma care ar genera un castig net de 11,6%, avand in vedere actualele cotatii de pe bursa ale actiunii Fondul Proprietatea.

Daca la aceasta suma s-ar adauga si distributia de 0,03 bani/actiune anticipata de Renaissance Capital, randamentul ar urca la 15,1%, probabil cel mai mare castig din dividende sau distributii de cash de pe Bursa de Valori Bucuresti in 2017. Analistii Renaissance au un pret tinta de 0,98 lei pentru titlurile FP, cu 14% mai mare decat cotatiile actuale de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Actiunile Fondul Proprietatea se tranzactionau miercuri la un pret de 0,86 lei/titlu. Avand in vedere aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 9,27 miliarde lei.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri