Cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, va produce automat si cresterea amenzilor de circulatie, intrucat un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie. Astfel, de la 1 februarie, un punct de amenda va reprezenta 145 de lei. Cea mai mica amenda va ajunge 290 de lei.

Salariul minim pe economie in 2017: ce efecte va avea cresterea acestuia pentru persoanele fizice

Cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, va produce automat si cresterea amenzilor de circulatie, intrucat un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie. Astfel, de la 1 februarie, un punct de amenda va reprezenta 145 de lei. Cea mai mica amenda va ajunge 290 de lei.

Cresterea salariului minim pe economie are afecte si asupra zilierilor. Conform legii 52/2011, pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, iar cuantumul renumeratiei brute orare stabilitate de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Alina Bica, condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare

Instanta suprema i-a condamant, pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani si pe fostul sef al ANAF Serban Pop la cinci ani de inchisoare,in dosarul privind fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al lui Simu. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform News.ro.

Completul format din judecatoarele Leontina Serban, Geanina Cristina Arghir si Cristina Rotaru le-a schimbat celor trei inculpati incadrarile juridice si i-a condamnat pentru aceste fapte. Alina Bica a primit pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului, nu pentru luare de mita, acuzatia care era in rechizitoriul procurorilor.

Guvernul nu are bani pentru Centura de Sud a Capitalei

Veste proasta pentru soferi. Centura de Sud a Capitalei primeste anul acesta doar 10% din banii necesari lucrarilor, conform Digi24. Doar 106 milioane de lei vor aloca anul acesta autoritatile pentru Centura de Sud a Bucurestiului, in timp ce anul viitor nu se va acorda nicio finantare. Abia in 2019, va primi aproape 250 milioane de lei si 550 milioane de lei in 2020.

Productia de autovehicule din Romania a scazut in 2016

In Romania au fost fabricate anul trecut 359.306 de autovehicule, cu 7,2% mai putine decat in 2015, in contextul in care productia modelului Dacia Logan la Mioveni a scazut cu 47,2% in 2016, iar exporturile totale de autovehicule au scazut cu 8,2%, potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

In luna decembrie a anului trecut au fost fabricate 21.561 autovehicule, cu 40,5% mai putine decat in luna precedenta. Din numarul total de autovehicule fabricate in 2016, 320.457 unitati au fost produse de catre Dacia, iar restul de 38.849 unitati de catre Ford, conform News.ro.

An decisiv pentru bancile romanesti pentru locuinte

Cele doua banci romanesti pentru locuinte, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, spera ca Parlamentul sa adopte cat mai repede modificarile legislative care ar permite continuarea sistemului copiat dupa model german, in conditiile in care nu mai primesc depozite noi de la clienti in sistemul de economisire-creditare de aproape un an, dupa ce inspectorii Curtii de Conturi au ajuns la concluzia, dupa un control desfasurat in 2015, ca unele prime platite de stat nu au fost folosite in mod legal.

ANAF propune ca doar romanii cu restante de peste 15.000 lei la stat sa apara pe lista datornicilor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca propune modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligatii fiscale restante, in sensum in care doar persoanele fizice cu datorii neachitate la timp de cel putin 15.000 lei sa apara pe listele publicate de catre institutie.

Anul trecut, ANAF a publicat liste cu datornicii persoane fizice, cu restante de peste 1.500 lei. Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie si-au platit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerand ca nu trebuie sa plateasca sumele impuse de catre ANAF, conform News.ro.

eMag lanseaza un marketplace pentru micii antreprenori romani

eMag a lansat o sectiune dedicata exclusiv micilor antreprenori romani, acestia putand astfel sa aiba acces la intreaga piata din Romania, prin intermediul platformei celui mai mare eCommercer din tara.

“Am realizat ca sunt multi mici antreprenori din Romania care au timp, talent. Micii antreprenori romani sunt baza unei economii sanatoase – produc valoare, angajeaza oameni. Tot ei sunt, insa, vulnerabili la toate schimbarile – legislative, de forta de munca. Le pleaca oamenii usor, se intampla foarte multe lucruri si este, per total, un business foarte volatil. De asemenea, acesti mici antreprenori care produc lucruri au limitare geografica – de obicei ii vedem in targuri sau la marginea drumului”, spune Iulian Stanciu, CEO la eMag.

Donald Trump a semnat ordinul executiv pentru ridicarea zidului la granita mexicana

Presedintele Donald Trump a semnat miercuri seara un ordin executiv de initiere a construirii zidului la granita dintre Statele Unite si Mexic. Simultan, miliardarul republican a semnat un alt ordin pentru a bloca acordarea de fonduri federale pentru metropolele americane considerate ”sanctuare” pentru imigrantii ilegali, printre acestea se numara Los Angeles, San Francisco, dar si New York City, transmite Reuters.

Liderul american a mentionat intr-un interviu exclusiv pentru televiziunea ABC ca ridicarea zidului promis din campania electorala va incepe in urmatoarele luni la granita dintre Statele Unite si Mexic. De asemenea, acesta a promis ca liderii mexicani ”vor rambursa absolut 100% finatarea zidului” catre Statele Unite, conform News.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri