Luna ianuarie este gata si noul nostru Guvern si-a petrecut primele saptamani intr-un mod mai degraba proactiv. Au fost implementate o serie de noi politici, au avut loc discutii, dezbateri si chiar proteste, dar in tot acest context, investitorului strain nu ii ramane decat sa astepte sa vada cum va fi stimulat mediul de afaceri de toate aceste activitati.

Asa cum am spus si cu alte ocazii, politica din Romania are un impact extraordinar asupra deciziei investitorilor de a aloca resurse si energie in construirea de noi afaceri in aceasta tara. Acum ca Romania este condusa de un Guvern majoritar, care ar putea oferi stabilitate in urmatorii patru ani, sentimentul de pe pietele financiare pare a fi unul pozitiv.

Urmatoarea miscare importanta trebuie sa o faca ministerele care au de pus in aplicare o serie de schimbari. Guvernele anterioare din istoria recenta pareau sa fi facut schimbari la nivel de conducere, insa partea de management a ramas aceeasi, cu ideologii si idei fixe si un mod deloc productiv de a conduce tara. Totusi, de aceasta data sunt zvonuri ca lucrurile se vor schimba in noul Guvern.

In timp ce lupta anti-coruptie continua sa fie un subiect fierbinte in mass media, intrebarea care ramane in mintea celor mai multi dintre investitorii care au de-a face cu institutiile statului este: „Va continua aceasta lupta sa impiedice cresterea?”. In trecutul nu foarte indepartat, unul dintre factorii majori care au pus bete in roate procesului de luare a deciziilor a fost frica angajatilor din domeniul public de a face acest lucru. De ce frica? Pentru ca se gandeau la ceea ce ar putea sa li se intample indivizilor care au luat o hotarare ce poate fi interpretata ca a fi eronata, de catre succesorii lor. Daca se vor gasi prinsi la mijlocul unei „vanatori de vrajitoare” politice? Asadar, cea mai sigura si simpla solutie a fost sa nu ia nici un fel de decizie!

De acum speram, totusi, ca acest comportament se va schimba si ca noul Guvern va face pasi importanti in vederea stimularii mediului de afaceri si in sensul imbunatatirii realtiilor cu oamenii de business. Astfel, el poate incuraja cresterea economica, crearea de noi locuri de munca si poate impulsiona investitiile straine in sectoare si industrii care au avut de suferit in ultimii ani din cauza lipsei de activitate. Mai mult, spram ca aceasta obisnuinta de a nu lua decizii importante sa fie eliminata din comportamentul institutiilor de stat. Este important ca ele sa inteleaga ca trebuie sa devina parte din solutia unor probleme si nu sa fie o cauza a acestora.

Asadar asteptam sa vedem cum schimbarile promise se vor transforma in realitate in urmatoarele luni si sper ca o abordare de sus in jos a noilor ministere va fi pusa in aplicare pentru a permite ca modificarile sa aiba efect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri