Al doilea proiect de buget pentru 2017 al Guvernului condus de Sorin Grindeanu a majorat puternic, fata de prima varianta, fondurile alocate Ministerului Apararii, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB).

Guvernul mareste bugetul Ministerului Apararii la 2% din PIB, dar taie bugetul SRI cu 9,4%

Al doilea proiect de buget pentru 2017 al Guvernului condus de Sorin Grindeanu a majorat puternic, fata de prima varianta, fondurile alocate Ministerului Apararii, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Roman de Informatii, principalul serviciu de informatii al Romaniei. Noul proiect de buget pe acest an a fost publicat de Ministerul Finantelor.

Guvernul lanseaza un program program de sustinere a start-up-urilor

Executivul a aprobat, in cadrul sedintei de guvern, Ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, program, denumit Start-up Nation - Romania si isi porpune sa incurajeze dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Prin Start-up Nation - Romania se acorda ajutor de minimis in suma maxima de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentand 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui numar maxim estimat de 10.000 de intreprinderi mici si mijlocii. Se estimeaza, astfel, crearea a minim 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi nou infiintate care vor trebui sa angajeze minimum 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani.

22 de taxe nefiscale, inclusiv pentru cazier sau pentru schimbarea numelui, eliminate de la 1 februarie

Un numar de 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv pentru cazier, pentru examinare in vederea obtinerii permisului de conducere ori pentru schimbarea numelui, vor fi eliminate incepand cu data de 1 februarie, anunta ministerul.

Astfel, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmand a fi eliberat gratuit solicitantilor, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Ministerul Afacerilor Interne mai arata ca vor fi eliminate opt taxe care erau necesare pentru eliberarea unor documente la ghiseele Directiei Regim Permise si Inmatricularea Vehiculelor.

Guvernul vrea sa reduca cu aproape jumatate de miliard de lei plafonul garantiilor pentru Prima Casa

Guvernul propune pentru acest an un plafon cu 15% mai mic al garantiilor acordate pentru programul Prima Casa, scaderea fiind de la 2,94 miliarde lei in 2016 la 2,5 miliarde lei in 2017, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat vineri in dezbatere publica.

Un plafon de garantii de stat de 2,5 miliarde lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, in conditiile in care statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua sau consolidata, cu o valoare de maximum 70.000 euro, si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche. Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare, conform News.ro.

Nadir Balasel, directorul adjunct al FAN Courier, a murit

Nadir Balasel, directorul adjunct al FAN Courier, a murit, a anuntat compania sambata seara.

"Suntem socati si profund indurerati de disparitia fulgeratoare a Capitanului echipei FANtastice, Nadir Leonard Balasel. A fost omul care ne-a crescut ca echipa, ca familie, ca manageri, pe multi dintre noi invatandu-i ce inseamna curieratul. De curand am implinit 19 ani si in toti acesti ani, Nadir a fost acolo. Acum nu mai este ... Dar ne-a invatat mereu cum sa ramanem uniti si sa dam tot ce avem mai bun. Iti multumim si iti promitem, Capitane, ca nu te vom dezamagi ! Drum lin. Odihneste-te in pace ...", este mesajul postat pe pagina oficiala de Facebook a companiei de curierat.

Operatorii din Grecia au majorat preturile, profitand de situatia din Turcia

Turistii romani care au renuntat sa mai mearga in vacanta in Turcia opteaza in acest an pentru un concediu in Grecia, Spania, merg in croaziere sau pe litoralul romanesc, a declarat Antonio Nitu, directorul general al Aerotravel, una din cele mai mari agentii de turism din Romania.

Profitand de evenimentele din ultimul an din Turcia, operatorii greci au majorat insa tarifele cu 5-10%, lucru care s-a reflectat si in preturile finale ale pachetelor cumparate in Romania. ”Profita ca si in alte tari creste cererea. Tarifele se duc in continuare in sus. Pentru ca toata lumea se asteapta ca in Turcia sa nu fie tocmai bine. Si atunci merg la mare, la soare, in Grecia”, afirma Antonio Nitu, potrivit News.ro.

Mii de persoane au ocupat aeroporturile americane in semn de protest fata de ordinul executiv semnat de Donald Trump

Mii de persoane s-au adunat sambata noaptea in principalele aeroporturi americane pentru a protesta fata de ultimul ordin executiv semnat de presedintele Donald Trump, care suspenda temporar programele de primire a refugiatilor si blocheaza intrarea in tara a cetatenilor din sapte tari musulmane, inclusiv Iran, Irak si Siria.

Donald Trump a negat ca este vorba despre ”o interzicere a musulmanilor”, precizand ca vrea sa tina departe teroristii care au pus la cale atentatele de la 11 septembrie, insa tarile de origine a respectivilor terorisiti nu sunt incluse in ordin, transmite NY Post, potrivit News.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri