Costul finantarii pentru achizitii de locuinte va ramane unul atractiv si in 2017, o posibila crestere nefiind semnificativa, apreciaza Alina Verdeata, managing partner, Coldwell Banker Unirii. Ea subliniaza ca se asteapta ca pe segmentul imobiliar, cererea de locuinte, respectiv cererea de credite sa fie in crestere comparativ chiar cu 2016, datorita cresterii predictibilitatii programului Prima Casa prin Strategia Nationala a Locuirii comunicata precum si scaderea nivelurilor de avansuri solicitate pentru creditele ipotecare.

Daca in 2016 indicele Robor a atins cel mai redus nivel de pana acum, sub 1% pe an, in 2017 este posibil sa creasca, pe fondul estimarii de crestere a inflatiei, temperarii impactului stimulilor fiscali (reducerile de TVA) aplicati in ultimii 2 ani si a cresterii profilului de risc pentru anul 2017. Cu toate acestea, evolutia Robor nu se va reflecta in costul finantarii foarte mult, potrivit Alinei Verdeata (foto).

Indicele accesibilitatii achizitionarii unei locuinte calculat de Coldwell Banker arata ca unei persoane ii este necesara o perioada de aproximativ 10 ani pentru cumpararea unui apartament nou cu doua camere in Bucuresti, luand in calcul salariu mediu net si pretul mediu al unei locuinte noi pe metru patrat, nivel de 3 ori mai bun comparativ cu varful inregistrat in 2008, cand aceasta perioada era de aproape 33 de ani.

"Trendul este de cumparare, iar din ce in ce mai multi opteaza pentru achizitie, in loc sa plateasca o chirie, din moment ce, in anumite situatii (prin finantare Prima Casa) rata este egala sau chiar mai mica decat valoarea chiriei", apreciaza managerul Coldwell Banker.

Vor reusi noile dezvoltari rezidentiale sa acopere cererea?

"In 2017, nu, atat timp cat tinem cont ca dezvoltarile noi au un grad de adapatare la cerere foarte ridicat insa numeric sunt insuficiente - in special cele care se adreseaza segentului middle si mass market - adica cei care isi cumpara pentru prima data o locuinta, cei care au deja o locuinta veche si vor sa faca upgrade la una noua, cei care vor sa cumpere in scop investitional", spune Alina Verdeata.

Ea mai arata ca multe proiecte rezidentiale sunt in constructie, deci nu 100% finalizate, fapt ce intarzie procesul de achizitie. De asemenea, "un lucru foarte important este ca avem o cerere sanatoasa, formata din clienti finali, nu ca in 2008 cand majoritatea era cerere speculativa, acum lucurile s-au inversat si 90% sunt clienti finali", mai spune managerului.

Despre gradul de optimism in piata rezidentiala...

"Cu siguranta, increderea oamenilor este din ce in ce mai mare. Piata este stabila, contextul economic-conditiile de finantare, nivelul preturilor, raportul calitate pret se imbuntateste continuu, s-au depasit si temerile legate de legea darii in plata, ca o sa scada piata, nu s-a intamplat nimic,a fost mai mult ceva psihologic, avansurile de 15-20% au revenit", arata Alina Verdeata.

In opinia sa, se observa deja o crestere pe 2017 pe zona de middle, pentru apartamente cu fi­ni­saje mai bune, pozitionare mai buna, facilitati ale complexului. "Vom fi martorii cresterii cla­sei de mijloc, se vor muta anumite procente din zona de mass market catre middle", conchide managerul Coldwell Banker.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri