Conformarea voluntara la declarare si conformarea voluntara la plata au crescut in primele 11 luni ale anului trecut, in contextul in care ANAF a atras de la contribuabili, in total, o suma suplimentara mai redusa decat in perioada similara a anului anterior, iar numarul de amenzi achitate in cursul acestui an a fost cu aproximativ un sfert mai ridicat decat decat al celor aplicate.

Astfel, in randul romanilor rata de conformare la declararea veniturilor a fost de 95,2% in ianuarie-noiembrie 2016, in urcare de la 94,6%, in timp ce la plata procentajul a urcat in acelasi interval de la 83,5% la 84,1%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Evaziunea si frauda fiscala

In ianuarie - noiembrie 2016, rezultatele ANAF in ce priveste prevenirea si combaterea evaziunii fiscale:

  • 2.946 masuri asiguratorii, in valoare de 4,3 miliarde lei (in scadere cu 38,6%);
  • 41.227 amenzi contraventionale, totalizand 176,3 milioane de lei (cu 0,3% mai putin decat in ianuarie - noiembrie 2015) si au fost incasate 51.418 amenzi, in suma de 185 milioane lei (in urcare cu 5,4%);
  • 180.699 inspectii si controale la contribuabili persoane juridice si fizice, in urma carora au fost atrase la bugetul general consolidat sume suplimentare totale de 10,4 miliarde lei (in scadere cu 41%) si a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 1,58 miliarde lei (cu 33% mai putin decat in ianuarie - noiembrie 2015);
  • 3.298 sesizari inaintate organelor abilitate in vederea continuarii cercetarilor, cu un prejudiciu de 9,4 miliarde lei (cu 37,3% mai putin);
  • valoarea confiscarilor de bunuri si numerar a fost de 152,9 milioane lei (scadere cu 53,5%), incluzand 20,2 milioane bucati tigarete confiscate.

Activitatea de inspectie fiscala

In ianuarie – noiembrie 2016, organele de inspectie fiscala au efectuat un numar de 45.111 verificari (inspectii fiscale, controale inopinate, controale incrucisate, cercetari la fata locului) la contribuabili persoane juridice si fizice, din care 23.637 inspectii fiscale, urmare carora:

  • au fost instituite 1.682 masuri asiguratorii in valoare de 2,48 miliarde lei;
  • au fost confiscate bunuri si numerar insumand 9,1 milioane lei;
  • au fost stabilite obligatii fiscale de plata suplimentare (principale si accesorii) in valoare totala de 10,3 miliarde lei, din care 8,8 miliarde lei reprezinta obligatii fiscale principale.
  • au fost aplicate 8.843 amenzi in valoare totalizand 17,7 milioane lei;
  • au fost inaintate organelor de urmarire penala 2.303 sesizari, pentru un prejudiciu total de 6,36 miliarde lei;
  • a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 1,58 miliarde lei;

In cadrul inspectiilor fiscale ce au vizat verificarea dosarului preturilor de transfer, au fost stabilite obligatii fiscale de plata suplimentare (principale si accesorii) in valoare totala de 63 milioane lei si a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 420 milioane lei.

In vederea cresterii gradului de conformare voluntara, in perioada ianuarie – noiembrie 2016 au fost emise un numar total de 49 solutii fiscale individuale anticipate, fiind emise si 15 decizii de respingere pentru cererile de emitere a unor solutii fiscale individuale anticipate. Totodata, a fost emis un acord de pret in avans unilateral.

Activitatea ANAF in domeniul antifraudei fiscale

In primele 11 luni ale anului trecut, urmare a verificarii a peste 34.400 contribuabili, prin 41.586 actiuni de control, DGAF a stabilit 3,26 miliarde lei (733,7 milioane euro), reprezentand prejudicii aferente actelor de sesizare inaintate organelor de urmarire penala si sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari). Din total sume stabilite, 93,5% reprezinta prejudicii aferente actelor de sesizare inaintate organelor de urmarire penala in timp ce sanctiunile contraventionale (amenzi si confiscari) reprezinta 6,5%.

DGAF a transmis catre organele de urmarire penala 655 acte de sesizare pentru un prejudiciu total estimat de 3 miliarde lei. Ponderea prejudiciilor mai mari de 1 milion euro este de 86% in total prejudicii pentru care au fost intocmite acte de sesizare penala. Pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost instituite 1.261 masuri asiguratorii in suma de 1,85 miliarde lei.

Pe linia prevenirii evaziunii fiscale si fraudei fiscale si vamale au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoarea totala de 212,5 milioane lei, reprezentand amenzi contraventionale si confiscari de bunuri, sume de bani in numerar si venituri a caror provenienta a fost considerata ilicita.

De asemenea, s-a dispus suspendarea activitatii unui numar de 485 operatori economici, in principal pentru abateri de la prevederile ordonantei de urgenta privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (240 suspendari pentru nedotare si 143 suspendari pentru neutilizare aparate de marcat electronice fiscale).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri