Guvernul a prevazut in proiectul pentru bugetul de stat pe anul 2017 ca Banca Nationala a Romaniei sa aduca o contributie de aproape 252 milioane lei (55,6 milioane euro) ca varsaminte din veniturile nete, apropiata de cea inregistrata in bugetul de anul trecut. Conform legii, BNR trebuie sa plateasca statului un impozit de 80% din profitul anului anterior, cu mult peste cota standard de 16%. De la bancile comerciale, care platesc o cota de 16% din profit statului sub forma de impozit, proiectul de buget se bazeaza pe o contributie de 357 milioane lei (79 milioane euro).

Astfel, anul acesta, Guvernul vrea de la BNR 251,77 milioane lei ( milioane euro), cu 5% mai mult fata de 239,32 milioane lei in 2016.

Pentru anii urmatori, Finantele iau in calcul o crestere treptata a varsamintelor realizate de banca centrala, urmand ca in 2020 acestea sa ajunga la aproape 300 de milioane de lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in august anul trecut, ca BNR a dat statului roman, incepand din 2009 si pana la momentul respectiv, profituri totalizand un miliard de euro, castigurile fiind obtinute in cea mai mare parte din administrarea rezervelor internationale (valuta si aur).

"Numai din 2009 incoace am dat statului 1 miliard de euro echivalent profit. Asta in contextul in care principala noastra sursa de profit este administrarea rezervei internationale si in conditiile in care dobanzile pe pietele internationale au fost scazute, in scadere si uneori negative", a spus Isarescu.

Bancile comerciale platesc mai mult ca anul trecut

Bancile comerciale ar urma sa platesca in acest an 357 milioane lei ca impozit pe profit, cu 16,5% mai mult ca in 2016, cand au achitat 306,44 milioane lei.

Si in cazul bancilor comerciale, statul anticipeaza ca suma totala incasata va creste in urmatorii ani, urmand ca in 2020 sa se situeze la aproape 420 milioane lei.

Potrivit unor date transmise de catre ANAF la solicitarea wall-street.ro, sistemul bancar din Romania a platit impozit pe profit de 1,3 miliarde de lei in 2011-2015, o perioada marcata de eforturile de a-si curata bilanturile de creditele devenite neperformante din cauza crizei. Sistemul bancar nu achita taxe per ansamblu, intrucat unele banci aflate pe plus platesc impozit pe profit, iar cele care consemneaza pierdere nu.

In plus, bancile isi pot folosi rezultatele negative din anii precedenti (in limita termenului de prescriptie) pentru a-si diminua plata de impozit pe profit catre stat atunci cand obtin rezultate pozitive.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri